Μήνυμα ενότητας των Ελλήνων, στέλλει με τη συναυλία του στο Καλλιμάρμαρο ο Θεοδωράκης


Ο Μίκης Θεοδωράκης, στα 94 του χρόνια, με κλονισμένη υγεία και έχοντας περάσει χρόνια εξορίας σε Ζάτουνα και Ικαρία και φρικτά βασανιστήριαimagew-5.aspx στη Μακρόνησο, απευθύνει το μήνυμα σε όλους τους συμπατριώτες του ότι: «Είσαι Έλληνας ! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά!» με την ευκαιρία της μεγάλης συναυλίας – αφιέρωμα στον ίδιο τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, στο Καλλιμάρμαρο, στην Αθήνα.

Στο μήνυμά του για τη συναυλία το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η κόρη του, Μαργαρίτα, ο Μίκης Θεοδωράκης, αναφέρει : «Ας επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων».

Εκφράζει απορία, «ειλικρινά πώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι, όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο λαός μας».

«Αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια» προσθέτει ο κ. Θεοδωράκης και αναφέρει ότι ειδικά μετά τα Μνημόνια μας χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης».

«Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Έθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον», σημειώνει ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ωστόσο, διερωτάται «σε ποια πατρίδα; σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα σύννεφα στη γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα πιο μαύρα;».

«ΕΝΩΘΕΙΤΕ ! Βάλτε την αμαξοστοιχία ‘Ελλάς’ πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθήστε τον λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς» είναι η έκκληση του Μίκη Θεοδωράκη.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: ‘Είσαι Έλληνας ! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά!’».

Στη συναυλία συμμετέχει η επίσημη ορχήστρα του συνθέτη – “Mikis Theodorakis Orchestra – Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης» και οι ερμηνευτές  Θέμης Αδαμαντίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Ελένη Βιτάλη, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Αντώνης Καλογιάννης, Σταμάτης Κόκοτας, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος, Γιώτα Νέγκα, Λάκης Παπαδόπουλος με τα ψηλά ρεβέρ, Σοφία Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Αντώνης Ρέμος.

Συμμετέχουν, επίσης, η Ηρώ Σαΐα, Πασχάλης Τόνιος Λάκης Χαλκιάς, Zülfü Livaneli, Arja Saijonmäa, η  Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Διεύθυνση, Σταύρος Μπερής, η Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου, Διεύθυνση, Δημήτρης Τυπάλδος και η Παιδική Χορωδία Στέφανου Καρδιόλακα,  Διεύθυνση, Στέφανος Καρδιόλακας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.