Η Ρωσία καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την ιδέα βίαιης επέμβασης στη Βενεζουέλα

2094652Η Μόσχα δεν θεωρεί ότι η πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής δράσης σε βάρος της Βενεζουέλας είναι κάτι αφηρημένο, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για πραγματικό σενάριο, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας την κατάσταση στη χώρα.

«Ο σκληρός, επιθετικός τόνος του εκπροσώπου των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαιώνει τους φόβους μας: Η αμερικανική στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά μια πιθανή πραγματικότητα που παραδέχεται η Ουάσινγκτον». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.Όπως τόνισε η ίδια, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αγνοούν την αρχή της μη χρήσης βίας.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, «κάθε ημέρα ακούμε ολοένα και πιο πολύ για την πιθανότητα χρήσης βίας σε βάρος της Βενεζουέλας. Γίνεται σε διαφορετικό τόνο, με διαφορετικά επιχειρήματα, αλλάζει όπως οι κύβοι σε ένα παιχνίδι, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία — την επιθετική ρητορική όσον αφορά σ ένα κύριαρχο κράτος».

«Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ δεν ζητούν πλέον μόνο από τον πρόεδρο Μαδούρο να αποχωρήσει από τη νόμιμη θέση του», παρατήρησε ακόμη, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί βία.

Σημειώνεται ότι η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα ξεκίνησε όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοαναγορεύτηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, λαμβάνοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Την ίδια ώρα, η Ρωσία ήταν ανάμεσα στις χώρες που ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

Εν τω μεταξύ, χθες οι ΗΠΑ εισήγαγαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας, βάζοντας στο στόχαστρο την κεντρική τράπεζα της χώρας.