Ο Ταγιάνι ζήτησε από τη Μέι να ξεκαθαρίσει το πλάνο της

imagew-4.aspxΈκκληση για σαφήνεια από τη βρετανική πλευρά, αλλά και ενότητα από τους 27, απεύθυνε σε τοποθέτησή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, μεταφέροντας τη θέση του ΕΚ για το θέμα στους 27 της ΕΕ.

“Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πριν από την προθεσμία της 12ης Απριλίου, και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ ασαφής”, είπε ο Πρόεδρος του ΕΚ. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και η απόφαση που θα πρέπει να λάβετε σήμερα θα καθορίσει τα μελλοντικά γεγονότα”, προειδοποίησε ο Αντόνο Ταγιάνι απευθυνόμενους στους ηγέτες λίγο πριν και την επίσημη τοποθέτηση της Τ. Μέι.

“Από την πλευρά μας, όπως γνωρίζετε, είχαμε πάντα διακαώς την εντύπωση ότι οι μελλοντικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στενές. Είμαστε, συνεπώς, υπέρ μιας πιο φιλόδοξης πολιτικής δήλωσης σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προβλέψουν τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε τελωνειακή ένωση ή στην εσωτερική αγορά”, είπε.

“Η βρετανική κυβέρνηση ζητά πλέον νέα παράταση. Αυτή η απόφαση, φυσικά, είναι δική σας. Εάν χορηγήσετε παράταση, πρέπει πρώτα να είναι σαφής ο σκοπός που θα εξυπηρετούσε”, είπε ο Ταγιάνι στους 27 και δήλωσε: “πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ταιριάζει με τις θεμελιώδεις αρχές μας: την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς, το αδιαίρετο των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών και την αυτονομία λήψης αποφάσεων”, τόνισε ο Ταγιάνι, ζητώντας από τη Μέι να αποσαφηνίσει τι συζητά με τους Εργατικούς.

“Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία μιας ατυχούς και δυνητικά επικίνδυνης κατάστασης στην οποία οι Βρετανοί τελικά συμφωνούν με προτάσεις που είναι απαράδεκτες για εμάς”, προειδοποίησε.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα συνέβησαν προηγουμένως, αυτό θα σήμαινε εγγυήσεις, ή δυνητικές μελλοντικές, με μια ισχυρή πλειοψηφία για την υποστήριξη της συμφωνίας. Αν όχι, τότε θα απαιτηθεί μια σαφής ένδειξη για το πώς θα σχεδιάσει η βρετανική κυβέρνηση να επιλύσει ένα τέτοιο αδιέξοδο: νέο δημοψήφισμα, γενική εκλογή ή ανάκληση του άρθρου 50.

“Το Κοινοβούλιο πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια παράταση μόνο εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις. Ζητώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο να τηρήσει την υποχρέωσή του να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και καλή πίστη είναι απαραίτητο, αλλά σίγουρα όχι αρκετό από μόνο του”, ξεκαθάρισε.

“Αισθάνομαι ότι, τώρα έχουμε το δικαίωμα να έχουμε σαφήνεια, δεδομένου ότι – όπως έχω ήδη πει σε προηγούμενες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – η επιλογή δεν είναι μεταξύ μακράς και μικρής διάρκειας επέκτασης, αλλά μεταξύ μιας που εξυπηρετεί έναν σκοπό και έναν που δεν το κάνει”, διευκρίνισε.

“Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη παράταση πέραν της ημερομηνίας των ευρωπαϊκών εκλογών θα σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμμετάσχει στις τελευταίες”, προειδοποίησε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

“Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη, δεδομένου ότι η ακεραιότητα, η αποτελεσματικότητα και η αξιοπρέπεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, τελικά, η αξιοπιστία της ΕΕ ως δημοκρατικού συστήματος εξαρτώνται από αυτήν”, επεσήμανε.

“Οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν είναι παιχνίδι”, προειδοποίησε ο Ταγιάνι και ζήτησε “να τηρηθεί η δημοκρατική λειτουργία της Ένωσης και το δικαίωμα του κόσμου να εκλέγει τους εκπροσώπους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

“Φυσικά, καταλαβαίνουμε πλήρως το τι διακυβεύεται, πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία και να ανοίξουμε το δρόμο προς την έγκριση της ΣΑ. Έχουμε επίσης το καθήκον, πιστεύω, να μην κλείσω τελείως την πόρτα σε όσους αγωνίζονται για να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ”, είπε ο Ταγιάνι στους 27.

“Ομοίως, δεν μπορούμε να επεκτείνουμε επ `αόριστον τη διαδικασία απόσυρσης. Αυτή η μακρά και δοκιμαστική διαδικασία διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια” και “η συλλογική προσπάθεια των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων είναι κάτι που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι”, επεσήμανε ο Ταγιάνι. “Ωστόσο, τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε σαφείς, υπομονετικοί και, πάνω απ `όλα, να παραμείνουμε ενωμένοι”.