Ο Πομπέο παραδέχεται ότι αποκαλεί «τυράνους» μόνο ηγέτες που δεν συνεργάζονται με τις ΗΠΑ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δεν έχει κανένα πρόβλημα χαρακτηρίζει «τυράννους» τους ηγέτες της Βενεζουέλας και της Βόρειας Κορέας, αλλά ζυγίζει περισσότερο τα λόγια του όταν μιλά για τους συμμάχους της Ουάσιγκτον2952183

Τον Μάρτιο, όταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δεν επέτρεψε τις αμερικανικές παραδώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Πομπέο με χαρακτηριστική ευκολία και ταχύτητα είπε ότι είναι ένας «άρρωστος τύραννος». Χθες, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία, τον ρώτησαν αν θα χρησιμοποιούσε αντίστοιχες λέξεις και για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Σίγουρα. Είμαι σίγουρος ότι το έχω πει» απάντησε ο Πομπέο.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αρνήθηκε να πει αντίστοιχες εκφράσεις σε βάρος του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι εκλογές που εξασφάλισαν πέρσι στον Σίσι δεύτερη θητεία, επικρίθηκαν έντονα ως «απάτη» καθώς ο κύριος αντίπαλός του, ο στρατηγός Σάμι Ανάν συνελήφθη γιατί η υποψηφιότητά του δεν είχε την έγκριση του στρατού.

Ο Αλ Σίσι έχει επικριθεί επίσης από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το Human Rights Watch για βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων.

«Δεν αμφιβάλει κανείς ότι ο κόσμος εκεί έξω είναι κακός και άσχημος. Αλλά δεν είναι το ίδιο για τον κάθε ένα από αυτούς τους ηγέτες», είπε ο Πομπέο όταν κλήθηκε να πάρει θέση για τον Αλ Σίσι.

«Κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να εξαλείψουν ολόκληρα έθνη από τη Γη και άλλοι είναι πραγματικοί συνεργάτες με εμάς για να βοηθήσουν να κρατήσουμε ασφαλείς τους Αμερικανούς», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ηγετών. Μπορείς να τους πεις τυράννους, μπορείς να τους πεις αυταρχικούς, αλλά υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά και συνεπώς θεμελιώδης θα είναι και η διαφορά με την οποία τους αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Πομπέο συνέχισε μιλώντας για την συνεργασία με την Αίγυπτο κατά της τρομοκρατίας επαίνεσε τον Αλ Σίσι λέγοντας ότι είναι ένας «φάρος στη Μέση Ανατολή σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία». Παρά τους επαίνους, έσπευσε να απειλήσει την Αίγυπτο με κυρώσεις εάν ενισχύσει την αμυντική της δυνατότητα με ρωσική συνδρομή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχθηκε τον ηγέτη της Αιγύπτου στο Λευκό Οίκο. Τον χαρακτήρισε «σπουδαίο πρόεδρο» και δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Βενεζουέλα και την Βόρεια Κορέα παραμένουν τεταμένες. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Μαδούρο για αντιδημοκρατικότητα και ενθαρρύνει τον Χουάν Γκουάιδο που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, να «ρίξει» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, παρότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλώσει διατεθειμένος να υπαναχωρήσει από το πυρηνικό πρόγραμμα, η σύνοδος κρυφής που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ανόι, ναυάγησε. Μετά τη σύνοδο, δορυφορικές εικόνες έδειξαν δραστηριότητα στη βορειοκορεατική εγκατάσταση πυραύλων, σημαίνοντας ξανά συναγερμό στη Διεθνή Κοινότητα.