Eκτακτη συγκλιση του Σ.Ασφαλείας για τα Υψώματα Γκολάν, ζητά η Συρία

Μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψώματα του Γκολάν, η Συρία απηύθυνε έκληση στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας την έκτακτη σύγκληση Unknown-2του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα,σύμφωνα με  το πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) την Τετάρτη επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που αναγνωρίζει επισήμως την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων να κάνει λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δίκαιου. Αντίστοιχου ύφους ανακοινώσεις εξέδωσε τόσο η Άγκυρα, όσο και η Δαμασκός.

Τα Υψώματα του Γκολάν είναι μία στρατηγική περιοχή, εκτάσεως 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία χρησιμοποιείται από το Τελ Αβίβ ως φυσική ζώνη ασφαλείας έναντι πιθανών στρατιωτικών απειλών από τη Συρία. Παράλληλα, συνιστά μία ζωτικής σημασίας πηγή φυσικού πλούτου, παρέχοντας το 1/3 των υδάτινων αναγκών του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ έλαβε τον έλεγχο των Υψωμάτων από τη Συρία, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Πολέμου των Έξι Ημερών», το 1967. Επισήμως προσάρτησε την κατειλημμένη περιοχή το 1981. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένως αρνηθεί την αναγνώριση των Υψιπέδων ως ισραηλινού εδάφους.