Τσαβούσογλου: «Για να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε»

2583185Στη σημασία του να ξεπεραστούν από κοινού οι δυσκολίες αναφέρθηκε,  ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια με τον Ελληνα ομολόγο του Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, έκανε λόγο για αρκετά ωφέλιμες και γόνιμες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα. «Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε με ειλικρινή τρόπο όλα τα μεταξύ μας θέματα», είπε.

Επί τάπητος στη συζήτησή τους ετέθησαν, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, και η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και οι μειονότητες στην Τουρκία. «Είναι θέματα που πάντα συζητάμε όταν συναντιόμαστε», είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Όταν συναντιόμαστε πέρα από θέματα στο Αιγαίο, συζητάμε για θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και για το Κυπριακό», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη ατζέντα και της σημερινής συζήτησης.

Όσον αφορά, ειδικότερα, στο Κυπριακό, ο ίδιος επεσήμανε ότι για να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση, «θα πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε».

«Συμφωνούμε σε αυτό το πράγμα και το αξιολογούμε σε αυτές τις άτυπες συναντήσεις», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές πρέπει να συνεχιστούν και μετά τις εκλογές στην Τουρκία. «Και θα πάω και εγώ στην Ελλάδα, όταν μπορέσει ο Γιώργος (σ.σ. Κατρούγκαλος)», όπως είπε.

Άλλωστε, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια ακόμη αποτυχία, θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Συζητήσαμε και για τους πόρους υδατανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ακόμη, κάνοντας μνεία σε ένα ακόμη θέμα της συζήτησής τους.

«Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία και ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», συμπλήρωσε.

«Κανένα πρότζεκτ που η Τουρκία αποκλείεται ή δεν συμπεριλαμβάνεται, δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», διεμήνυσε ακόμη.

Κλείνοντας, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «ωφέλιμες και γόνιμες» συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, όπως είπε, «σε ένα θετικό κλίμα».

«Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε με ειλικρινή τρόπο όλα τα μεταξύ μας θέματα ευχαριστώ τον φίλο μου τον Γιώργο για τον εποικοδομητικό διάλογο», είπε καταληκτικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.