Καταιγιστικές αποκαλύψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ΠΕΠ

Κανένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, απαντά η ΠΕΟ στο δημοσίευμα της ‘Σημερινής’

 

Unknown-1Σε σωρεία αποκαλύψεων προβαίνει σχεδόν κθημερινά ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κυριάκου Πενηνταέξ

Για το ρεπορτάζ της «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ της Κυριακής» στο οποίο αναφέρονται στελέχη της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ η ΠΕΟ τη Δευτέρα εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «εκδηλα παραπλανητικό είναι το δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Σημερινή» με το οποίο «επιχειρεί να εμπλέξει την ΠΕΟ αλλά και στελέχη της ηγεσίας της  σε δήθεν αδιαφανείς διαδικασίες που έχουν σχέση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια». 

Καθιστά σαφές  «ότι δεν έχει κανένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο ούτε  στον Συνεργατισμό ούτε και σε καμία άλλη τράπεζα, ούτε και κανένα από τα άτομα τα οποία κατονομάζονται στο δημοσίευμα έχουν μη εξυπηρετούμενα  προσωπικά δάνεια ενώ όσον αφορά την προφανή σκοπιμότητα που επιδιώκει να υπηρετήσει το δημοσίευμα, η ΠΕΟ εγείρει με την ευκαιρία  ένα θέμα ηθικής τάξης και δεοντολογίας».

Σημειώνει ότι «είναι ανήκουστο να είναι υποχρεωμένος  είτε  ένας απλός πολίτης, είτε μια οργάνωση, είτε πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο,  να υπερασπιστεί τον εαυτό του από δημόσιες  επιθέσεις  ηθικής εξόντωσης, οι οποίες υποτίθεται ότι στοιχειοθετούνται σε ‘έρευνες’ για τις οποίες ο ίδιος δεν έχει καμία ενημέρωση και σε έγγραφα που δεν είδε ποτέ κανείς».

«Η ‘Σημερινή’ αναφέρεται σε κάποια εσωτερική έρευνα και σε κάποια συμπεράσματα, για την οποία έρευνα και για τα οποία συμπεράσματα,  ούτε η ΠΕΟ ούτε τα ονόματα στα οποία γίνεται αναφορά, έχουν οποιαδήποτε γνώση ή ενημέρωση», συνεχίζει η ΠΕΟ.

Προσθέτει ότι «εάν και εφ’ όσον  έγινε τέτοια έρευνα  από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του Συνεργατισμού το 2015, από το δημοσίευμα φαίνεται ξεκάθαρα  ότι επί της ουσίας δεν στοιχειοθετήθηκε κάτι το μεμπτό, πέραν από κάποια ζητήματα μάλλον γραφειοκρατικού χαρακτήρα».

Ως εκ τούτου δεν υπήρξε καμία συνέχεια για αυτό και η εφημερίδα ‘Σημερινή’ επιλέγει τον υπερμεγέθη τίτλο ‘μυστηριώδες’ και ‘αδιαφανές’  δάνειο, με εμφανή  στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη, χωρίς βέβαια να δίνεται στο κείμενο που ακολουθεί εξήγηση για το πώς τεκμηριώνεται το ‘αδιαφανές’ και πώς το ‘μυστηριώδες’», αναφέρει η ΠΕΟ.

Προσθέτει ότι «τα ονόματα τα οποία αναφέρονται στο δημοσίευμα με προφανή στόχο τους συνειρμούς και τις εντυπώσεις, είναι τα ονόματα των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ κατά την ημερομηνία αναφοράς».

Διευκρινίζει, περαιτέρω, ότι  «τα ονόματα των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ εμφανίζονται σε δεκάδες συμβάσεις είτε με τράπεζες είτε με άλλους οργανισμούς εφόσον με βάση το καταστατικό είναι οι άνθρωποι που δεσμεύουν την ΠΕΟ έναντι οποιονδήποτε τρίτου».

Η ΠΕΟ καλεί δημοσιογράφους και συγκροτήματα ΜΜΕ εάν κατέχουν – με μυστηριώδη και αδιαφανή τρόπο – έρευνες εσωτερικού ελέγχου μιας τράπεζας «να τις δώσουν όλες στη δημοσιότητα, για να μπει φως και να μπορεί ο καθένας που επιλεκτικά λοιδορείται, να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Αν ένα συγκρότημα ή ένας δημοσιογράφος κατέχουν – με μυστηριώδη και αδιαφανή τρόπο-   έρευνες εσωτερικού ελέγχου μιας τράπεζας και προχωρούν για να εξυπηρετήσουν δικούς τους πολιτικούς στόχους και σκοπιμότητες  να δημοσιεύουν επιλεκτικά αποσπάσματα όπως τους βολεύει, με πιασιάρικους τίτλους και υπονοούμενα, τότε αυτοί που θεσμικά είναι  οι κάτοχοι αυτών των ερευνών και που προφανώς ευθύνονται για τα επιλεκτικές διαρροές, οφείλουν υπεύθυνα να τις δώσουν όλες στη δημοσιότητα, για να μπει φως και να μπορεί ο καθένας που επιλεκτικά λοιδορείται, να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αναφέρει επί λέξη η ΠΕΟ.

Τι έγραψε η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η « Σημερινή της Κυριακής » πρόβαλε χθες περίπτωση παραχώρησης δανείου, από την πρώην Συνεργατική, σε εταιρεία συμφερόντων υψηλόβαθμων στελεχών πολιτικού κόμματος, με αδιαφανή και ενδεχομένως παράτυπη διαδικασία, -όπως υποτηριζει, δίνοντας συνέχεια στις αποκαλύψεις του ΣΙΓΜΑ για τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, τα οποία αγγίζουν όλους τους κομματικούς χώρους.

Σύμφωνα πάντα με τη «Σημερινη της Κυριακής», «η νέα υπόθεση αφορά την εταιρεία “Tamassos Properties Ltd”.Έκθεση ελέγχου της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης της Συνεργατικής, ημερομηνίας 06/04/2015, την οποία κατέχει η εφημερίδα «Σημερινή», εμφανίζει τους Χαράλαμπο Κυρίτση, Κλεάνθη Κλεάνθους, Σωτήρη Φελλά και Χρίστο Αλέκου ως Διευθυντές της πρωτοφειλέτιδας εταιρείας κατά την υπό διερεύνηση περίοδο.

Οι ίδιοι είναι υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ.

Σκοπός του ελέγχου, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι να διαπιστωθεί:

“Αν είχαν ακολουθηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες κατά την παραχώρηση πιστωτικής διευκόλυνσης από τη ΣΠΕ Λήδρας Λτδ (πρώην Συνεργατικό Ταμιευτήριο Εργαζομένων Κύπρου) στην “Tamassos”, για περαιτέρω εξέταση του αιτήματος διαγραφής χρεών από την αρμόδια Μονάδα της Τράπεζας”.

Στο πλαίσιο του ελέγχου, που διεξήχθη στις 03 Φεβρουαρίου 2015, έγινε σύγκριση μεταξύ του ποσού των συνολικών τόκων, που ήταν καταχωρημένοι στο Τραπεζικό Σύστημα ΔΕΛΤΑ με το προτεινόμενο ποσό διαγραφής”, το ύψος του οποίου, να σημειωθεί, δεν αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο.

Ο έλεγχος της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης, βάσει της έκθεσης, κατέδειξε τα εξής:  

Δεν υπήρχε διαθέσιμο μητρώο αιτήσεων.

Η αίτηση της πιστωτικής διευκόλυνσης δεν ήταν ορθή και πλήρως συμπληρωμένη.

Δεν είναι ξεκάθαρος στην αίτηση ο σκοπός του δανείου, ο οποίος μάλιστα δεν συμβάδιζε με τα αποδεικτικά στοιχεία που υπήρχαν στο φάκελο.

– Αναγράφεται ως επαγγελματικός ο λόγος, ενώ υπάρχουν στοιχεία στο φάκελο για αγορά μετοχών στην εταιρεία “New Marathon Tours Ltd”.

– Η ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού μετοχών στην προαναφερθείσα εταιρεία είναι προγενέστερη (11 Οκτωβρίου 2000), από την ημερομηνία αίτησης για έκδοση της πιστωτικής διευκόλυνσης (11 Δεκεμβρίου 2000).

Στην έκθεση εγείρεται θέμα και για την Επιτροπεία της ΣΠΕ Λήδρας που ενέκρινε το εν λόγω δάνειο. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι:

Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι διενεργήθηκε πλήρης και τεκμηριωμένη αξιολόγηση, που να δικαιολογεί την απόφαση της Επιτροπείας για έγκριση του δανείου.

Υπήρχαν αρνητικές ενδείξεις αφού, στις οικονομικές καταστάσεις της πρωτοφειλέτιδας εταιρείας “υπάρχει έμφαση θέματος για τη λειτουργία της εταιρείας ως δρώσα οικονομική μονάδα, λόγω του ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας υπερέβαιναν το κυκλοφορούν ενεργητικό της.

Κατά την έγκριση, η αίτηση και τα πρακτικά δεν υπογράφηκαν από τα ίδια άτομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, η αίτηση υπογράφτηκε μόνο από τον Γραμματέα, ενώ τα πρακτικά έγκρισης υπογράφτηκαν τόσο από τον Γραμματέα, όσο και από μέλη της Επιτροπείας.

Η Μονάδα Εσωτερικής Επιθεώρησης συμπεραίνει, επίσης, πως “δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για έλεγχο κατά πόσον τα άτομα που ενέκριναν την αίτηση συνδέονταν με οποιοδήποτε τρόπο με άτομα της “Tamassos Properties”.

Η έκθεση καταλήγει πως “δεν υπάρχουν αποδεικτικά κατάθεσης και εγγραφής της ενεχυρίασης των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.»

 

Σε άλλο ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ αποκαλύπτεται η  περίπτωση  για παραχώρησης διευκολύνσεων σε πρώην μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής. με τρόπο μάλιστα που δημιουργεί υποψίες για ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση.

Πρόκειται για τον Νίκο Νικολάου, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής, την περίοδο 2009 – 2010.

Σύμφωνα πάντα με το ΣΙΓΜΑ:

«Έκθεση της Μονάδας Εσωτερικής Επιθεώρησης της Συνεργατικής, ημερομηνίας 27/08/2018, εμφανίζει τον κ. Νικολάου ως συνέταιρο στην εταιρεία “Kyprianides, Nicolaou & Assosiates” μέχρι το 2015 με τους Κύπρο και Πόλα Κυπριανίδου, οι οποίοι διεύθυναν παράλληλα την εταιρεία κατά την υπό διερεύνηση περίοδο.

Η εν λόγω εταιρεία ήταν σύμβουλος της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου αναφορικά με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, όσο και στο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Η έκθεση αυτή επισημαίνει πως το όνομα της συγκεκριμένης εταιρείας αναφερόταν σε δημοσιεύματα που την ενέπλεκαν σε σκάνδαλο χρηματοδότησης μεγάλων κομμάτων, την γνωστή υπόθεση “Focus”».

 

Τι ακριβώς κατέδειξε ο έλεγχος

Σύμφωνα πάντα με το ΣΙΓΜΑ :

«Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε  “αδυναμίες” κατά την διαδικασία παραχώρησης 19 πιστωτικών διευκολύνσεων, εκ των οποίων οι 18 παραχωρήθηκαν από την πρώην ΣΠΕ Στροβόλου.

Οι διευκολύνσεις αυτές αφορούν τον κ. Νικολάου, συνδεδεμένα σ’ αυτόν πρόσωπα, αλλά και την κ. Πόλα Κυπριανίδου, βάσει πάντα των εγγράφων, που κατέχουμε.

Στις 30/4/2018, οι εν λόγω διευκολύνσεις παρουσίαζαν υπόλοιπο 7 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, καθυστερήσεις πέραν των 1,3 εκατ., με το συνολικό ακάλυπτο ποσό να φτάνει τα 4,3 εκατομμύρια.

Προκαλούν, πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση τα συμπεράσματα του ελέγχου. Ουσιαστικά, διαπιστώνονται πράματα και θάματα.

Τέσσερις σελίδες της έκθεσης είναι αφιερωμένες, αποκλειστικά, σε συμπεράσματα που ενδεχομένως να κάψουν αρκετούς.

Τα σημαντικότερα ευρήματα:

– Δεν εντοπίστηκε φάκελος για δύο τρεχούμενους λογαριασμούς

– Καμία αξιολόγηση δεν έγινε σε 7 πιστωτικές διευκολύνσεις

– Αξιολογήθηκαν μεν, αλλά όχι επαρκώς, οκτώ διευκολύνσεις

– Αναδιαρθρώθηκαν 3 τερματισμένα δάνεια

– Δόθηκαν 4 δάνεια με δικαίωμα μακροχρόνιας αποπληρωμής, τα οποία έληγαν όταν οι οφειλέτες θα εγίνοντο συνταξιούχοι

– Μη ικανοποιητική εξασφάλιση σε 5 περιπτώσεις πιστωτικών διευκολύνσεων

– Μεγάλη μείωση στην εκτιμημένη αξία ακινήτου σε 8 περιπτώσεις

Όχι μόνο, καθώς φαίνεται, ότι σε δάνεια δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, αλλά υπάρχει και συγκεκριμένη χρηματοδότηση που προκαλεί ιδιαίτερα.

Εκχωρήθηκε έναντι χρηματοδότησης σχεδόν 300 χιλιάδων ευρώ μη  χαρτοσημασμένο αγοραπωλητήριο έγγραφο, το οποίο δεν ήταν καν καταχωρημένο στο Κτηματολόγιο. Και δεν είναι μόνο αυτά…

Σε άλλες χρηματοδοτήσεις δόθηκε:

– Παραχώρηση περιόδου χάριτος, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση σε 6 περιπτώσεις διευκολύνσεων

– Άλλες διευκολύνσεις για κάλυψη καθυστερήσεων και υπερβάσεων σε 11 περιπτώσεις

-Διαπιστώθηκε ότι το όριο ενός τρεχούμενου λογαριασμού, που παραχωρήθηκε από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Καταστηματαρχών στα ονόματα των Κύπρου και Πόλας Κυπριανίδου, παρουσιάζεται με διαφορετικό όνομα στο σύστημα και συγκεκριμένα στο όνομα της εταιρείας “Kyprianides, Nicolaou & Associates”

– Αναφέρεται επίσης στην έκθεση πως “οι πιο πάνω πελάτες πιθανόν να έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης”

Η Μονάδα Εσωτερικής Επιθεώρησης, προβαίνει και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις. Εισηγείται, μεταξύ άλλων, την διεξαγωγή ερευνών για ενδεχόμενη διάπραξη αστικών και ποινικών αδικημάτων, αλλά και πειθαρχικής έρευνας εναντίον στελεχών της πρώην τράπεζας. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα από τις αστυνομικές Αρχές για να διαπιστωθεί αν υπάρχει οτιδήποτε ποινικά κολάσιμο.

Κουλίας Σκεύη Κουκουμά

Επίσης σε άλλο ρεποτάζ του Κυριάκου Πενηνταέξ, στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ ακόμα ένα όνομα εν ενεργεία βουλευτή – εκτός από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρία Κουλία  – η οποία είχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο (ΜΕΔ) .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κυριάκου Πενηνταέξ, πρόκειται για τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, η οποία μαζί με άλλα τρία στενά συγγενικά της πρόσωπα κληρονόμησαν από τον αποθανόντα πατέρα τους και για χρόνια μέλος της Επιτροπείας της ΣΠΕ Αυγόρου δάνεια, τα οποία κατά τον Ιανουάριο του 2018 ανέρχονταν στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως διαπιστώνεται από έγγραφα τα οποία επικαλείται ο δημοσιογράφος, πρόκειται για 7 δάνεια, τερματισμένα στο σύνολό τους, της τάξης των 1,2 εκατομμυρίων για τα οποία εισπράχθηκαν μόλις οι 11 χιλιάδες ευρώ.

Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις εύλογα προκαλούν ερωτήματα, αφού οι βουλευτές συμμετείχαν  στις διαδικασίες ψήφισης νομοθετημάτων, που αφορούσαν στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις αναδιαρθρώσεις.

Επίσης η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ αποκάλυψε ότι ο Ζαχαρίας Κουλία, βουλευτής του ΔΗΚΟ από το 2001, ο οποίος μεταξύ 2005 και 2012 είχε -μέσω εταιρείας στην οποία συμμετείχε- εξασφαλίσει δάνεια από ΣΠΕ Μακράσυκας και Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου. Σύμφωνα με έγγραφο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), η ιδρυθείσα το 2004 εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική ΛΤΔ» στην οποία η εμπλοκή ΠΕΠ αφορούσε μέλος του Κοινοβουλίου, εμφάνιζε αρχές του 2013 μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις έναντι της τράπεζας περίπου 300.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική» εξακολουθούσε να μην ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της έναντι της ΣΚΤ μετά το 2013 τότε προκύπτει παραβίαση του κανονισμού της Βουλής από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, ο οποίος από το 2016 προεδρεύει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Ο «Πολίτης» έθεσε υπόψη του βουλευτή του ΔΗΚΟ τα στοιχεία τα οποία έχει στην κατοχή του, χωρίς ωστόσο ο κ. Κουλίας να ανταποκριθεί  στο αίτημα της εφημερίδας να τοποθετηθεί επ’ αυτών.

Υποθήκες και δάνεια

Σύμφωνα πάντα με την εφ.ΠΟΛΙΤΗΣ: «Από το περασμένο καλοκαίρι, όπως προκύπτει από ανοικτή έρευνα στο αρχείο του εφόρου Εταιρειών, φαίνεται ότι η εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική» άλλαξε μετοχική δομή και αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η έρευνα στο αρχείο του εφόρου Εταιρειών έδινε μέχρι πρότινος πάντως το όνομα του Ζαχαρία Κουλία ως έναν από τους δύο μετόχους της «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική». Ο κ. Κουλίας δηλωνόταν και ως γραμματέας της εταιρείας. Σύμφωνα με τις καταστάσεις που τηρούνται στον έφορο Εταιρειών, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρείας μόνο από τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως φαίνονται από τον αριθμό των υποθηκών ακινήτων της, ξεπέρασαν μεταξύ 2008-2012 τα 2 εκατ. ευρώ συν πάνω από 1 εκατ. λίρες την περίοδο 2005-2007. Ανάμεσα στα ακίνητα που υποθήκευσε η «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική», κάποια είχαν υποθηκευθεί τόσο για τους σκοπούς δανείου από τη ΣΠΕ Μακράσυκας όσο και για τους σκοπούς δανείου από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου. Ενδεικτικά, στις 27 Απριλίου 2011, τα ακίνητα υπ’ αριθμόν 2/1179 και 2/1180, τεμ. 1097 και 1098 είχαν υποθηκευθεί τόσο στη ΣΠΕ Μακράσυκας (έναντι 169.000 ευρώ) όσο και στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου (έναντι 141.900 ευρώ).