Δολοφονία Θανάση Νικολάου: Ζητούν ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές και εντοπισμό των ενόχων

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την έκδοση του θανατικού πορίσματος για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου ο οποίος δολοφονήθηκε το 2005 . Τόσο η μητέρα του αδικοχαμένου νέου Ανδριάνα Νικολάου όσο και ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας απορρίπτουν την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας και ζητούν τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών και εντοπισμό των ενόχων.

Ο Σάββας Μάτσας δήλωσε ότι το κράτος θα πρέπει τώρα να εξεύρει στοιχεία που να στοιχειοθετηθούν ποινικές κατηγορίες σε σχέση με τους δράστες στην υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ανακοινώνοντας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού το πόρισμα της για τα αίτια θανάτου του 26χρονου τότε εθνοφρουρού, που είχε εντοπιστεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, η θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, είπε ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου προήλθε από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας.

Η 3η θανατική ανάκριση, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, μετά από τρίωρη διαδικασία, δικαιώνοντας την οικογένεια του Θανάση Νικολάου, που εδώ και 19 χρόνια αγωνίζεται για ν’ αποδείξει ότι ο θάνατος του δεν προήλθε από αυτοχειρία, αλλά από εγκληματική ενέργεια.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα είναι «η προσπάθεια εκ μέρους του κράτους για ανεύρεση στοιχείων ώστε να ικανοποιηθεί ένα ποινικό δικαστήριο σχετικά με τους δράστες αυτής της υπόθεσης, τους δολοφόνους». 

Επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα μετά από 19 χρόνια, όμως, είπε, «εάν γίνει μια ολοκληρωμένη διερεύνηση από ανθρώπους οι οποίοι είναι έντιμοι, είναι ικανοί, ενδεχομένως να προκύψουν στοιχεία τα οποία να είναι ικανοποιητικά για να στοιχειοθετηθούν ποινικές κατηγορίες και να είναι αξιόπιστες ενώπιον ενός ποινικού δικαστηρίου».

“Αυτό απέμεινε πλέον, το οποίο είναι και η ουσία, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία της απόφασης της θανατικής ανακρίτριας σχετικά με την αιτία θανάτου του Θανάση Νικολάου” πρόσθεσε.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι ένας από τους δύο θεσμούς, είτε ο Γενικός Εισαγγελέας ή το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να εξεύρουν τα κατάλληλα πρόσωπα τα οποία να είναι έντιμα και ικανά να φέρουν σε πέρας αυτή τη εργασία, όσο δύσκολη και εάν είναι, ούτως ώστε να υπάρχει το μαρτυρικό υλικό για δίωξη κάποιων οι οποίοι προφανώς έχουν διαπράξει αυτό το έγκλημα.

«Μπορεί και ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί και το Υπουργικό Συμβούλιο να διορίσουν αυτούς τους ποινικούς ανακριτές» είπε.

Ερωτηθείς για τον δικό του ρόλο, είπε ότι αυτός έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά το θέμα της αιτίας θανάτου του Θανάση Νικολάου και πρόσθεσε ότι «εάν επιθυμούν να είμαι στην ομάδα για ανακάλυψη των δραστών εγώ θα είμαι πρόθυμος να βοηθήσω».

Η χαροκαμένη μάνα αρνείται την εμπλοκή Νομικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας

Η κα. Ανδριάνα μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ και αργότερα στο Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ αναφέρθηκε στην ηθική ικανοποίηση μετά το πόρισμα του δικαστηρίου για στραγγαλισμό του άτυχου Θανάση. «Αυτό το πόρισμα ήταν ο καρπός των κόπων μας. Την αυτοχειρία την σκέφτηκαν όχι για να καλύψουν το έγκλημα αλλά για να καλύψουν τους εγκληματίες, τους δολοφόνους και τους ηθικούς αυτουργούς».

Όπως ανέφερε είναι μια θρησκευόμενη οικογένεια και το παιδί της δεν θα προέβαινε σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Με το στίγμα της αυτοχειρίας αμαύρωσαν το όνομα του παιδιού της για να συγκαλύψουν τους ένοχους, και πρόσθεσε: ” Όταν τα έλεγα αυτά στους αστυνομικούς μου απαντούσαν πως πηγαίνετε στους παπάδες και σας φουσκώνουν τα μυαλά”.

Στη συνέχεια, η κα. Ανδριάνα μίλησε για την απόφαση που εξέδωσε η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου. «Δεν έχω λογία να πω γι’ αυτόν τον άγγελο. Ήταν πραγματικά ένας άγγελος. Έβλεπε, άκουγε και ξεχώριζε. Μακάρι να είχαμε και άλλους δικαστές σαν αυτή την κοπέλα. Θα είχε επανέλθει το κράτος δικαίου στον τόπο μας που το έχουν δολοφονήσει. Δοξάζω τον Θεό μου που μου έδωσε όλη αυτή την αντοχή και τη φώτιση. Αυτό δεν λέγεται δικαίωση αλλά αποκατάσταση της αλήθειας. Δικαίωση θα επέλθει μόνο με τη σύλληψη των αδίστακτων δολοφόνων και των ηθικών αυτουργών. Κρύβονται πάρα πολλοί και πολλά».

Ακόμη ανέφερε ότι γνώριζαν ποιοι είναι οι δολοφόνοι και για αυτό τους συγκάλυπταν. «Ο στρατός σκότωσε το παιδί μου. Εκεί τον σκότωσαν. Είδε διακίνηση ναρκωτικών». Η κα. Ανδριάνα τόνισε ότι το θέμα είναι να ομολογήσουν γιατί κουκούλωναν το έγκλημα.

Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. «Δεν έχουν παιδιά να βάλουν τη θέση του παιδιού τους στη θέση του παιδιού μου και τον εαυτό τους στη δική μου θέση; Δεν θέλω να ακούω για Νομική Υπηρεσία ούτε Αστυνομία ούτε στρατός. Θέλω να αναλάβει ο Πρόεδρος και το Υπουργικό Συμβούλιο. Να μπουν ανακριτές από εδώ ή από το εξωτερικό για να δούμε που οφείλεται όλο αυτό το κακό που μας έκαναν. Για εμάς δεν υπάρχει Νομική Υπηρεσία.
Μέχρι προχθές ήταν εναντίον μας. «Ήθελαν να του φορτώσουν ότι είναι ο ίδιος ο φονιάς του εαυτού του. Τώρα θα τους έχω εμπιστοσύνη ή θα τους υπολογίζω; Λυπούμαι πάρα πολύ».

Από πλευράς του, ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας ανέφερε πώς ένας δίκαιος μελετητής του συνόλου της επιστημονικής μαρτυρίας που εξασφαλίστηκε όλα αυτά τα 19 χρόνια, δεν είχε καμία άλλη επιλογή αν είχε ίχνος συνειδήσεως, παρά να αποφασίσει ότι επρόκειτο για δολοφονία και όχι αυτοκτονία».

Τόνισε ότι η άλλη πλευρά ήθελε να καταθέσει ένας παθολογοανατόμος ο οποίος έκδηλα έλεγε ψέματα και υπέπεσε σε αντιφάσεις. «Απέκρυψε πλακίδια τα οποία είχε εξασφαλίσει από το υοειδές οστό με στόχο να παραπλανήσει το δικαστήριο».

Επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι εγκληματίες, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. «Υπάρχουν πιθανότητες μετά από μια έντιμη διερεύνηση να προκύψουν μαρτυρίες που θα οδηγήσουν κάποιους ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς αν είναι στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργικού ώστε να δημιουργηθεί μια ανακριτική επιτροπή, απάντησε πώς θα είναι μια παράκαμψη όμως η Νομικής Υπηρεσία είχε 18 χρόνια να διερευνήσει την υπόθεση κάτι το οποίο δεν έπραξε. «Νομίζω τώρα πρέπει να δοθεί ευκαιρία και σε κάποιους άλλους».

Ακύρωση του 3ου θανατικού πορίσματος ζητά ο Π.Σταυριανός

Άμεσα δικαστικά μέτρα για ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ζητεί ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός.

Όπως αναφέρει η δικηγόρος του, Ανδριάνα Κλαίδη, έλαβε οδηγίες όπως ληφθούν άμεσα δικαστικά μέτρα δια ακύρωση του πορίσματος του Θανατικού Ανακριτή ημερ 10/05/2024.

Εντός των προσεχών ημερών θα καταχωρηθεί ενώπιον του Ανώτατο Δικαστηρίου Αίτηση δια έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari για ακύρωση του πορίσματος σε σχέση με τα αιτία θανάτου του εθνοφρουρό Αθανάση Νικολαου, αναφέρει η κ.Κλαίδη.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ότι ο Πανίκος Σταυριανός ζήτησε προστασία από την Αστυνομία γιατί όπως υποστηρίζει απειλείται η ζωή του.