Κριμαία: Πέντε χρόνια από την επανένωση με τη Ρωσία

2627650Στις 18 Μαρτίου, η Δημοκρατία της Κριμαίας γιορτάζει την πέμπτη επέτειο της επανένωσης με τη Ρωσία, μετά το δημοψήφισμα του 2014 όπου 97% όσων συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ της ένωσης.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2015, το Κρατικό Συμβούλιο της Κριμαίας πρόσθεσε την 18ηΜαρτίου στις επίσημες αργίες, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο ως Ημέρα Επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Κριμαία και Σεβαστούπολη έγιναν ρωσικές περιοχές μετά από το δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου 2014, οπότε και το 97% των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικασία, ψήφισαν υπέρ της επανένωσης.

Στις 18 Μαρτίου 2014, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο δήμαρχος της Σεβαστούπολης, Αλεξέι Τσάλι, υπέγραψαν συνθήκη για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης Σεβαστούπολη στη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συνθήκη, όλοι οι κάτοικοι της Κριμαίας αναγνωρίζονται ως πολίτες της Ρωσίας, εκτός εάν υπογράψουν αίτηση που δηλώνει ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ουκρανική ιθαγένεια.

Σήμερα, η Κριμαία είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη ρωσική περιοχή με ταχέως ενισχυόμενη οικονομία.

Τα φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα της Κριμαίας ανήλθαν σε 38 δισ. ρούβλια (586,7 εκατομμύρια δολάρια) το 2017, από μόλις 25 δισ. ρούβλια το 2015. Το 2018, η Δημοκρατία έλαβε 40,6 δισεκατομμύρια ρούβλια σε φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα. Μια ελεύθερη οικονομική ζώνη που λειτουργεί από το 2015 και σήμερα κατοικείται από πάνω από 1.000 ανθρώπους έχει σημαντικά συμβάλει σε αυτή την ανάπτυξη.

Ο Αξιόνοφ δήλωσε ότι η καταγεγραμμένη ανεργία στην περιοχή έπεσε στο ένα τρίτο από το επίπεδο που βρισκόταν στις αρχές του 2014, όταν η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία, ενώ η ζήτηση εργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της Κριμαίας έχει το λιγότερο τριπλασιαστεί. Η κρατική στήριξη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί περισσότερο από 17 φορές. Ωστόσο, για διάφορους λόγους, η χερσόνησος εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ταμειακές εισροές από το ομοσπονδιακό κέντρο.

Σύμφωνα με τον Αξιόνοφ, από τότε που η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία, μια σειρά σημαντικών μεταφορικών και ενεργειακών έργων υποδομής έχουν κατασκευαστεί εκεί, όπως η Γέφυρα της Κριμαίας, ο αυτοκινητόδρομος «Ταυρίδα», ένα νέο τέρμιναλ στο αεροδρόμιο Σεβαστούπολης, μια ενεργειακή γέφυρα και δύο νέα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Τον περασμένο Μάιο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινίασε το οδικό τμήμα της Γέφυρας της Κριμαίας, γνωστή και ως Γέφυρα του Στενού του Κερτς. Η Γέφυρα της Κριμαίας είναι μια διαδρομή μεταφοράς που συνδέει τη χερσόνησο του Ταμάν που βρίσκεται στα νότια του ρωσικού Κράι Κρασνοντάρ με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Το Φεβρουάριο του 2019, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της χερσονήσου της Κριμαίας μέχρι το 2022. Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε πάνω από 309 δισεκατομμύρια ρούβλια, συμπεριλαμβανομένων 150,5 δισεκατομμυρίων ρούβλια για το 2019, 120,7 δισεκατομμύρια ρούβλια για το 2020, 26,3 δισεκατομμύρια ρούβλια για το 2021 και 12 δισεκατομμύρια ρούβλια για το 2022.

Η Κριμαία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, καταγράφοντας ρεκόρ 6,8 εκατομμυρίων επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν του 2018, ενώ 5,2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χερσόνησο το 2017.

Η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία γιορτάζεται σε όλη τη χώρα με συναυλίες, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις. Οι σημαντικότεροι εορτασμοί διοργανώνονται στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη, όπου θα κορυφωθούν με πυροτεχνήματα.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία δική της, αλλά προσωρινά κατεχόμενη περιοχή. Οι χώρες της Δύσης δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, αλλά επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ολόκληρης της περιοχής της Κριμαίας.