Οι πιο φθηνές και πιο ακριβές υπεραγορές κατα επαρχία

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ολοκλήρωσε τη νέα μεγάλη έρευνα με συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης που ίσχυαν στις 25 και 26.02.2019 στις υπεραγορές σε όλες τις επαρχίες.imagew.aspx
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της καλύτερης πληροφόρησης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, στην επαρχία Λευκωσίας, σε καλάθι αγορών που περιλαμβάνει 51 κοινά προϊόντα, σε δείγμα πέντε υπεραγορών,  η υπεραγορά Αθηαινίτης είναι η πιο φθηνή με συνολικό κόστος αγοράς των προϊόντων αυτών να ανέρχονται στα 167.96 ευρώ ενώ πιο ακριβή είναι η υπεραγορά Αλφα Μέγα με την τιμή των 51 κοινών προϊόντων να ανέρχεται στα 188.64 ευρώ.

Στην επαρχία Λεμεσού, σε καλάθι αγορών που περιλαμβάνει 64 κοινά προϊόντα, σε δείγμα έξι υπεραγορών,  η υπεραγορά Σκλαβενίτης είναι η πιο φθηνή με συνολικό κόστος αγοράς των προϊόντων αυτών να ανέρχονται στα  € 245.71 ευρώ ενώ πιο ακριβή είναι η υπεραγορά Παπάς με την τιμή των 64 κοινών προϊόντων να ανέρχεται στα 274.74 ευρώ.

Στην επαρχία Λάρνακας, σε καλάθι αγορών που περιλαμβάνει 47 κοινά προϊόντα, σε δείγμα πέντε υπεραγορών,  η υπεραγορά Στέλιος είναι η πιο φθηνή με συνολικό κόστος αγοράς των προϊόντων αυτών να ανέρχονται στα  € 159.35  ενώ πιο ακριβή είναι η υπεραγορά  Αλφα Μέγα με την τιμή των 47 κοινών προϊόντων να ανέρχεται στα 183.97  ευρώ.

Στην επαρχία Πάφου, σε καλάθι αγορών που περιλαμβάνει 81 κοινά προϊόντα, σε δείγμα πέντε υπεραγορών,  η υπεραγορά Σκλαβενίτης είναι η πιο φθηνή με συνολικό κόστος αγοράς των προϊόντων αυτών να ανέρχονται στα  € 288.55 ενώ πιο ακριβή είναι η υπεραγορά  Π. Παπαμιχαήλ με την τιμή των 81 κοινών προϊόντων να ανέρχεται στα 319.96  ευρώ.

Στην επαρχία Αμμοχώστου,  σε καλάθι αγορών που περιλαμβάνει 76 κοινά προϊόντα, σε δείγμα τεσσάρων υπεραγορών,  η υπεραγορά Κόκκινος είναι η πιο φθηνή με συνολικό κόστος αγοράς των προϊόντων αυτών να ανέρχονται στα  € 266.65 ενώ πιο ακριβή είναι η υπεραγορά  Λίτσα με την τιμή των 76 κοινών προϊόντων να ανέρχεται στα  286.81 ευρώ.

Το Παρατηρητήριο Τιμών Υπεραγορών βασίζεται σε νέα, βελτιωμένη μεθοδολογία η οποία έχει εφαρμοστεί από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και η οποία μεταξύ άλλων:
– αφορά στη λήψη τιμών προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη τον γραμματικό κωδικό (barcode) του κάθε προϊόντος, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο σύγκρισης ανομοιογενών προϊόντων (πχ. παράλληλες εισαγωγές),
– εξαιρεί από το «καλάθι κοινών προϊόντων» προϊόντα τα οποία ήταν σε τιμή προσφοράς, σε οποιαδήποτε υπεραγορά, κατά την ημερομηνία λήψης των τιμών.