Bρετανία:Υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit το Εργατικό Κόμμα

Τροπολογία με την οποία θα ζητά τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit θα υποβάλει το Εργατικό Κόμμα όταν η πρωθυπουργός Μέι φέρει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων την τροποποιημένη συμφωνία με την ΕΕ, πιθανότατα στις 12 Μαρτίου.imagew-1.aspx

Αυτό επιβεβαίωσε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ μιλώντας σε εκπομπή του ITV.

Η δέσμευση αυτή ακολουθεί την τοποθέτηση του ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ότι μετά από τη χθεσινή καταψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων της πρότασής τους για μια μελλοντική τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους, οι Εργατικοί θα στηρίξουν το δεύτερο δημοψήφισμα.

Η θέση αυτή συνιστά υλοποίηση της επίσημης στρατηγικής του κόμματος όπως υιοθετήθηκε στο συνέδριο των Εργατικών το φθινόπωρο. Μέχρι τώρα, όμως, ο κ. Κόρμπιν απέφευγε να πει ρητώς ότι το κόμμα του θα προέβαινε σε κινήσεις υπέρ ενό νέου δημοψηφίσματος.

Ο κ. ΜακΝτόνελ είπε επίσης ότι εφόσον προκύψει ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι οι Εργατικοί θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα θα ήταν οι εκλογές ή το μαλακό Brexit που προτείνει το κόμμα.

Η ανακοίνωση αυτή οδηγεί σε κορύφωση την εκστρατεία υπέρ της λεγόμενης «Λαϊκής Ψήφου». Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλέον στηρίζουν το δεύτερο δημοψήφισμα. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι φιλοευρωπαίοι Συντηρητικοί βουλευτές θα το στηρίξουν, αλλά και κατά πόσο οι περίπου 30 βουλευτές των Εργατικών που εκπροσωπούν περιφέρειες οι οποίες ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του Brexit θα επιμείνουν στην αντίθεσή τους προς το δημοψήφισμα.