Μέι:Εως τις 12 Μαρτίου η ψηφοφορία για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας  ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου. Έντονη η αντίδραση του Εργατικού Κόμματος.

Έως τις 12 Μαρτίου αναμένεται να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το σχέδιο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.1060096

«Θα επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Δεν πρόκειται να φέρουμε την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτό θα γίνει έως τις 12 Μαρτίου» δήλωσε η Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «The Guardian»

Και πρόσθεσε: «Είναι ακόμη εντός των περιθωρίων η αποχώρηση από την Ε.Ε. έως τις 29 Μαρτίου. Και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε».

Οι παραπάνω δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την αναχώρηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού για την Αίγυπτο, όπου πραγματοποιείται η διήμερη σύνοδο της Ε.Ε. με τις αραβικές χώρες.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Μέι για το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της κρίσιμης ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit, Κερ Στάρμερ, έκανε λόγο για «ανευθυνότητα» εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Η πρωθυπουργός απερίσκεπτα σπαταλάει τον χρόνο, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αναγκάσει τους βουλευτές να διαλέξουν μεταξύ της δικής της συμφωνίας και καμίας συμφωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό» πρόσθεσε.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές τάσσονται υπέρ του «no-deal» Brexit, κάνοντας λόγο για έλλειψη ευελιξίας εκ μέρους των Βρυξελλών, κατά την προσπάθεια επίτευξης μίας αμοιβαίως αποδεκτής συμφωνίας.

Στο μεταξύ, η Μέι επιχειρεί να εξαντλήσει τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη για τους όρους του Brexit. Ωστόσο, η πλειοψηφία των βουλευτών εξακολουθεί να απορρίπτει το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα, γνωστό και ως «backstop».

Μέτρα λαμβάνει η Ιρλανδία

Για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία προετοιμάζεται η Ιρλανδία, εν μέσω των ανησυχιών ότι η ιρλανδική οικονομία θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον σοβαρών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει  καταθέσει ένα σχέδιο νόμου που έχει στόχο να προστατεύσει τη χώρα από τον αντίκτυπο ενός Brexit χωρίς συμφωνίας.

Ενδεικτική των επιπτώσεων που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην οικονομία της Ιρλανδίας είναι η περίπτωση των εξαγωγών βοείου κρέατος, με την οργάνωση των αγροτών της χώρας να σημειώνει ότι οι δασμοί του ΠΟΕ, που θα επιβάλλονταν εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα κόστιζαν στους κτηνοτρόφους πάνω από 800 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειωτέον ότι πάνω από το 50% των ιρλανδικών εξαγωγών βοείου κρέατος πωλείται στη Βρετανία.

Από την πλευρά της η Βρετανία αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα, ήτοι των επιπτώσεων που θα είχε σε άλλες χώρες, το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η άσκηση πίεσης στο Δουβλίνο θα μπορούσε να δώσει λύση στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων που έχει αποτελέσει ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας — ΕΕ. Η Ιρλανδία θα μπορούσε να αναγκαστεί να υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα νέο σχέδιο συμφωνία για το Brexit, ευνοοώντας τη Βρετανία.