Ο Μπέρνι Σάντερς αρνείται να αναγνωρίσει τον Γκουάιδο πρόεδρο της Βενεζουέλας

Ο Γερουσιαστής που θα είναι εκ νέου υποψήφιος  για την προεδρία  των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020, ζήτησε να γίνουν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στη χώρα και απέφυγε να υιοθετήσει ορολογίες περί «δικτάτορα Μαδούρο».

 

Σειρά Αμερικανών πολιτικών, όπως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, έχουν σπεύσει να εκφράσουν την αμέριστη στήριξή τους στον Χουάν Γκουάιδο, ωστόσο κάποιοι άλλοι, όπως ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, εμφανίζονται απρόθυμοι να αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ως πρόεδρο της χώρας.2319992

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Σάντερς που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουάιδο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, προτείνοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στην λατινοαμερικανική χώρα.

«Όχι. Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει τώρα να γίνει, είναι ότι υπάρχουν σειρά ερωτημάτων για τις πρόσφατες εκλογές. Υπάρχουν πολλοί πολίτες που νιώθουν ότι ήταν ψευδείς εκλογές, και πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Σάντερς.Όταν ερωτήθηκε εάν πιστεύει ότι ο Νικολάς Μαδούρο είναι «δικτάτορας» και θα πρέπει να ανατραπεί, ο Σάντερς φάνηκε να αποφεύγει να δώσει μια ευθεία απάντηση.

«Πιστεύω ξεκάθαρα ότι έχει υπάρξει πολύ, πολύ καταχρηστικός. Αυτό είναι μια απόφαση που θα την λάβει ο λαός της Βενεζουέλας, άρα πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Την ίδια ώρα, στη Βενεζουέλα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξέδωσε το πρώτο του «προεδρικό» διάταγμα με αριθμό 001, προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται μπλοκαρισμένη στη γειτονική Κολομβία.

Η κίνησή του αυτή, γίνεται τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο αντιτίθεται στις παραδόσεις αυτές, καθώς όπως ανέφερε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για ξένη παρέμβαση στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, είπε ότι ο στρατός της Βενεζουέλας που στηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο, πρέπει να αφήσει ειρηνικούς πολίτες στα σύνορα Κολομβίας και Βραζιλίας, ειρηνικά να μεταφέρουν την ανθρωπιστική κρίση και προειδοποίησε ότι τυχόν παραβιάσεις «δεν θα λησμονηθούν».

Πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε αξιωματούχους του στρατού της Βενεζουέλας να μην υπακούσουν στις εντολές του Μαδούρο για να σταματήσουν οι παραδώσεις ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει μια ειρηνική αλλαγή στην εξουσία της χώρας αλλά «όλες οι επιλογές» βρίσκονται στο τραπέζι.

Την ίδια στιγμή, ο Μαδούρο εκτίμησε ότι η επιθετική ρητορική της Ουάσιγκτον κατά της Βενεζουέλας, συνδέεται με την εκστρατεία του Τραμπ για να επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία… Είναι απελπισμένος οπότε του άρεσε πολύ η ιδέα να επιτεθεί στην Βενεζουέλα, στην Κούβα και στη Νικαράγουα, και πιστεύει ότι χρησιμοποιώντας ψυχροπολεμική ρητορική, θα βελτιώσει (τις δημοσκοπήσεις), ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλυτη συντριβή του», δήλωσε ο Μαδούρο.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε απότομα περί τα μέσα Ιανουαρίου, όταν ο Γκουαίδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας, αμφισβητώντας τις εκλογές που οδήγησαν στην επανεκλογή Μαδούρο τον περασμένο Μάιο. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Ισραήλ και ένας αριθμός χωρών της Λατινικής Αμερικής και της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, ενώ η Ρωσία, η Τουρκία, η Κίνα, το Μεξικό και άλλες χώρες έχουν στηρίξει τον Μαδούρο ως τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο από την πλευρά του χαρακτηρίζει τον Γκουάιδο «μαριονέτα» των ΗΠΑ και κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι ενορχηστρώνουν πραξικόπημα στη χώρα του. Διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, παρότι η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να αποσύρει τους διπλωμάτες της από τη Βενεζουέλα.