Οι δυνατοί κρίκοι του καρτέλ στο γάλα, πού κρύφτηκαν;

Πολύ εξοντωτική η τιμωρία των αγελαδοτρόφων. Και πολύ μονόπλευρη! Κτυπά σαν καμπάνα της νέας τάξης πραγμάτων –εξαφανίστε τους πιο μικρούς και αδύνατους κρίκους και αφήστε στο απυρόβλητο τους πιο δυνατούς.pic-0-norm

Έτσι τους φορτώθηκε αποκλειστικά η ευθύνη για το καρτέλ που λειτουργεί στην παραγωγή , διάθεση και εμπορία του γάλακτος. Καλούνται σήμερα να πληρώσουν με βαρύ τίμημα τα σπασμένα γιατί έχουμε το πιο ακριβό γάλα στην Ευρώπη. Κι όμως αν κοιτάξει κανείς το σύστημα θα διαπιστώσει δια γυμνού οφθαλμού άλλα πράγματα. Αν δει ποιοι επεξεργάζονται και συσκευάζουν και ποιοι διαθέτουν το γάλα, καθορίζοντας παγκυπρίως την ίδια τιμή θα καταλάβει πολλά.

Η κυρία Λουκία, η παραπονιάρα για την πάντοτε αστελέχωτη υπηρεσία της,   ξέρει πως να   κινεί τα νήματα και ποια μικρά μυρμήγκια να εγκλωβίζει στον ιστό της αράχνης της.

Λεο

Ο …υγιής ανταγωνισμός και η ΕΠΑ

Πριν το 2004, η τιμή του γάλακτος στην Κύπρο και όχι μόνο , κυμαινόταν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Μέχρι πριν την ένταξή μας λειτουργούσε ως θεσμός η Επιτροπή Τιμών newego_LARGE_t_1101_54170348_type12713που είχε υπό τον έλεγχό της τις τιμές βασικών προίόντων του Δείκτη Κατανάλωσης. Όποτε παρίστατο ανάγκη να υπάρξει αύξηση τιμής σε προίόντα όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά, τα καύσιμα, τα τσιμέντα, τα τούβλα κλπ   συνερχόταν αυτή η Επιτροπή, εξέταζε εξονυχιστικά τα κοστολόγια και αποφαίνετο αν δικαιολογείτο η όποια αύξηση ή όχι. Ολοι θυμόμαστε ότι μέχρι τότε υπήρχε χαλιναγώγηση των τιμών, οι οποίες διατηρούνταν σε υποφερτά επίπεδα.

Μόλις άλλαξε το καθεστώς, η κατάσταση ξέφυγε.Οι τιμές εκτοξεύτηκαν και συνεχίζουν να εκτοξεύονται ανεξέλεγκτα στα ύψη με την δικαιολογία ότι έχουμε ελεύθερη αγορά, ανεξαρτήτως αν δεσπόζουν καρτέλ και μονοπώλια.  Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, η οποία υποτίθεται θα ήταν ο καινούργιος θεσμός που θα επέβελεπε την κατάσταση και θα έκανε παρεμβάσεις υπέρ της διατήρησης υγιούς ανταγωνισμού, είναι τις περισσότερες φορές ανύπαρκτη.  Όπως π.χ. με τις τιμές στα καύσιμα, ενώ εξαντλεί όλη την αυστηρότητά της στους πιο αδύντατους παίκτες, (αγελαδοτρόφοι).

Λεο

Πληρώνει το τίμημαo-upourgos-amunas-tis-kuprou-kostas-papakostas-arxeio

Τελικά ένας ένας αποβάλλουν την ευθύνη από πάνω τους για το Μαρί και πάνε στα σπίτια τους. Εκείνος που αφέθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να πληρώσει το βαρύτατο τίμημα για όλους τους υπόλοιπους , είναι ο Κώστας Παπακώστας! Δικαιολογημένα η οικογένειά του εξανίσταται για την απόρριψη της έφεσής του και σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο. Ολοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο Παπακώστας και τί πρόσφερε σε αυτό τον τόπο όταν άλλοι τον πρόδιναν!

Κράτα γερά αγαπητέ Παπακώστα! Σου εκφράζουμε τη συμπάθεια μας.

Λεο

Αφήστε τους να πάρουν τα σπίτια μας, φανείτε ευγενείς!

Μη ρε παιδιά! Μην αφήσετε την αξιοπιστία αυτού του τόπου να χαθεί! Θα θυμώσειproti ο Χάρης, Θα οργισθεί ο Φούλης, θα ρίξει τασάκια ο Αναστασιάδης, μόλις πιάσει δουλειά με το καλό τη Δευτέρα. Μα είναι πράγματα να αναστέλλονται οι ς πρόνοιες του νόμου για τις εκποιήσεις και να μην φοβάστε πως θα μας κρίνει , η νέα διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, πως θα κοιτάξουμε στα μάτια την Τρόϊκα και τί βαθμό θα μας βάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Είμαστε απαράδεκτοι, αγνώμονες, αχάριστοι!   Αφήστε ρε παιδιά να μας πάρουν τα σπίτια να μας ξεσπιτώσουν και να μας διαλύσουν. Υποκλιθείτε τους! Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης έτσι συμπεριφέρονται οι ευγενικοί και σύγχρονοι άνθρωποι. Μην κάνετε ως αγροίκοι, θα σας κακοχαρακτηρίσει ο άρχοντας των σαλονιών Πρόδρομος Προδρόμου!

ΚΜ

Ακούν Ρωσία και …σπυριάζουν!

Κάποιοι γνωστοί τύποι που ακούνε Ρωσία και βγάζουν σπυράκια ενοχλήθηκαν πάρα πολύ με τις δηλώσεις του Βλαντιμήρ Πούτιν που δεν είπε ψευδοκράτος, αλλά μίλησε για Βόρεια Κύπρο, poutin_1την ίδια ώρα που διευκρίνισε ότι στο Νότο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Και προσπαθούν να καταλήξουν σε επαγωγικά συμπεράσματα για να υποβάλουν ότι τάχατες η καλή σχέση μας με τη Ρωσία άλλαξε και ότι τώρα που έκανε συμφωνίες με την Τουρκία βλέπει τα συμφέροντά της και εμάς μας ξέχασε.

Ακόμη και στην ρήμη του λόγου, μετά από τρεις και πλέον ώρες ζωντανής συνέντευξης ο Πούτιν επανέλαβε την σταθερή στήριξη της χώρας του σε μια ισορροπημένη λύση στο Κυπριακό . Ομως είναι καιρός να δούμε και εμείς ποια σχέση θέλουμε να έχουμε με τη Ρωσία. Δεν γίνετια μια ζωή να μας δίνει απλόχερα την υποστήριξή της και εμείς να την αντιμετωπίζουμε απολύτως ωφελιμιστικά κι όταν λάχει να την καρφώνουμε πισώπλατα. Με τέτοιες αλλοπρόσαλλες ταχτικές παίζουμε επικίνδυνα παιγνίδια που μπορεί να μας κοστίσουν πολύ ακριβά…

Πας

Συμπτώσεις

Λέτε μέχρι τις 8 του Γενάρη κα δεηθούν να υποβάλουν οικονομικές καταστάσεις οι Κυπριακές Αερογραμμές για να μην τις κλείσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων. 04661__1eb5d4a2346b9ae75c5345c0247950e3_MΗχεί κάπως παράξενα η ιστορία αυτή , ιδίως όταν υποβληθεί το ερώτημα γιατί τώρα; Οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν έχουν υποβάλει οικονομικές καταστάσεις και δεν έχουν καλέσει ετήσιες γενικές συνελεύσεις για να ενημερώσουν τους μετόχους τους τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα Θυμήθηκε ο κ. Μιχαηλίδης ότι έπρεπε να ελέγξει τα οικονομικά της εταιρείας;

Πάντως   όταν πρόσφατα ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών από δημοσιογράφο του Τρίτου του ΡΙΚ αν η ΕΕ θα υποβάλει την γνωμοδότησή της για τις ΚΑ η απάντηση ήταν καταφατική, ενώ όταν ρωτήθηκε πότε αυτό θα συμβεί είπε μετά τις γιορτές. Φανταστήκατε να έρθει κι αυτό κάπου στις 8 Ιανουαρίου; Θα πρόκειται για πραγματική σύμπτωση!

ΚΚ

Σεβασμός της υπαίθρου δεν βλάπτει!

Είναι ωραία να παρουσιάζεις τηλεοπτικά προγράμματα που αφορούν την κυπριακή charalambidesύπαιθρο με νεωτεριστικές και πιο μοντέρνες προσεγγίσεις. Ομως αυτό που μας σερβίρει το ΡΙΚ με την εκπομπή του <<Χωρίς Αποσκευές>> έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Γιατί δεν είναι αφέλεια αυτό που επιχειρείται με την παρουσιάστρια της εκπομπής, είναι προσβολή του αυθεντικότερου κοματιού που έχουμε ώς κοιτίδα της λαίκής μας παράδοσης, της κουλτούρας, των ηθών και των εθίμων, των ίδιων των κατοίκων της υπαίθρου. Αυτό που βλέπουμε στερείται αισθητικής και ουσίας και κάποτε φθάνει στο χλευασμό εκείνου που επιχειρείται να προβληθεί.

Η κριτική δεν οφείλεται σε συντηρητισμό, ούτε σε δυσκολία για αποδοχή μιας φρέσκιας και εμπνευσμένης παραγωγής. Απλώς αυτό που μας σερβίρεται είναι τροφή που δεν χωνεύεται.

Ιδιαίτερα όταν διαδέχεται παραγωγές ποιότητας που είχαν για σειρά ετών την σφραγίδα του ερευνητή- δημοσιογράφου Κώστα Χαραλαμπίδη και προσέγγιζαν με την αρμόζουσα σοβαρότητα και σεβασμό το γίγνεσθαι της κυπριακής υπαίθρου. Θα αναμέναμε μια αναβάθμιση, όχι υποβιβασμό.

Λεο