Κεντρική σκηνή ΘΟΚ:Ριχάρδος Γ΄

 

Στην τελική ευθεία των δοκιμών βρίσκεται το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ριχάρδος ο Γ’.Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου

Παραστάσεις από 1ηΜαρτίου 2019

ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ 7N4B5166

 

Παγκύπρια πρώτη

 

Κι αφού μου είναι αδύνατον να είμ’ εραστής,

το πήρα απόφαση να είμ’ ο κακός

και να μισώ τις ηδονές

της οκνηρής μας εποχής.

 

Ένα από τα καλύτερα θεατρικά έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρπαρουσιάζεται για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή. Η ιστορία του δύσμορφου, κακού αλλά και απροσδόκητα γοητευτικού βασιλιά Ριχάρδου Γ’ είναι μια μελέτη για την εξουσία, τη βία και την «ομορφιά», που εκτυλίσσεται μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον της μεσαιωνικής Αγγλίας και αποκαλύπτει τα πιο αρχέγονα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης. Συνωμοσίες, λυκοφιλίες, συναλλαγές και εκβιασμοί συνθέτουν το σκηνικό της ζωής αυτού του αινιγματικού ήρωα, που βαδίζει τον δρόμο από τη γρήγορη άνοδο ως την εκκωφαντική πτώση.

 

Η σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου διερευνά την πολύπλοκη φύση του Ριχάρδου –στον ομώνυμο ρόλο ο Προκόπης Αγαθοκλέους– και τη σχέση του θεάτρου με την Ιστορία,ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ 7N4B3778 ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ 7N4B5139 ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ 7N4B5322 για να αναδείξει τη διαχρονικότητα των θεμάτων του έργου. Η παράσταση βασίζεται σε ένα εντυπωσιακό επιτελείο συντελεστών και ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι

Παναγιώτης Μπουγιούρης, Χριστίνα Παυλίδου και Δημήτρης Φραγκιόγλου.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Μέσα σ’ ένα πολύ ταραγμένο κλίμα από εμφύλιες συγκρούσεις, ο Βασιλιάς Εδουάρδος του οίκου των Γιορκ ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Η ειρηνική βασιλεία του κινδυνεύει από τον μικρότερο του αδελφό Ριχάρδο Γ΄, ο οποίος έχει μοναδικό σκοπό την κατάκτηση του στέμματος. Ο Ριχάρδος, κινείται μεθοδικά και μελετημένα προς την επίτευξη του στόχου του, μη διστάζοντας να στείλει στο θάνατο ακόμη και τους συγγενείς του.

Με πρώτη ύλη την Ιστορία, ο κορυφαίος ελισαβετιανός δραματουργός δημιουργεί έναν ήρωα, σκοτεινής γοητείας και δαιμόνιας εξυπνάδας, οδηγώντας μας από την άνοδο στην πτώση μιας μοναχικής ψυχής.

 

Συστήνεται για θεατές άνω των 15 ετών

 

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Ένας από  τους κορυφαίους δραματουργούς όλων των εποχών. Γεννήθηκε το 1564 στο Στράτφορντ και πέθανε στη γενέτειρά του το 1616. Τα θεατρικά έργα που άφησε, αποτελούν αιώνια κειμήλια πολιτισμού. Έγραψε όλα τα είδη, κωμωδία, δράμα και τραγωδία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο, ενώ τα θεατρικά του παίζονται ακόμη και προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρουν σε μικρούς και μεγάλους. Γνωστά έργα του: «Άμλετ», «Ριχάρδος Γ΄»,«Έμπορος της Βενετίας», «Βασιλιάς Ληρ», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», «Δωδέκατη νύχτα», «Το ημέρωμα της στρίγγλας».

 

Πάρις Ερωτοκρίτου

Σπούδασε νομική στο King’sCollege London και υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών. Είναι απόφοιτος (διάκριση) του μεταπτυχιακού τμήματος θεατρικής σκηνοθεσίας της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (Royal Academy Dramatic Art). Δούλεψε ως σκηνοθέτης στο Royal Shakespeare Company, Cheek by Jowl/ Barbican Centre, National Youth Theatre, Bush Theatre, ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ 7N4B5330Soho Theatre, Theatre Royal Stratford East, Theatre 503, Bridewell Theatre (Λονδίνο).

Καλλιτεχνικός διευθυντής της Fresh Target Theatre Ensemble.

Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «Άλκηστις» του Ευριπίδη (Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2018, FreshTarget Theatre), «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη, «Άμλετ» του William Shakespeare (FreshTargetTheatre), ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ 7N4B5137«Σε Στενό Οικογενειακό Κύκλο»του Αλεξάντερ Οστρόφσκι, «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ (ΘΟΚ-Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017), «Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπύχνερ, «Νίτσα» του Γιώργου Τριλλίδη, «Ένας Αξιοπρεπής Γάμος» του Μπέρτολτ Μπρέχτ, «The Fall» του John Webber, «Love and Money» του Dennis Kelly, «Promises» του Andrew Thompson, «Wolfgang» του Yiannis Mavritsakis, «Home Project UK» (Theatre Royal Stratford), «ASlight Risk» (Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2012), «Η Καρδιά Ενός Σκύλου» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, «Συμβόλαιο Εργασίας» του Mike Bartlett, «Νέα Τάξη Πραγμάτων 1&2» του Harold Pinter, «Ο Εραστής» του Harold Pinter, «The Kitchen» του Arnold Wesker.ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ 7N4B5264

Συνεργάστηκεως associate director στις παραγωγές«Tis Pity She’s a Whore»(Cheek by Jowl/ Barbican Centre / World Tour), «Homegrown»(National Youth Theatre), «Fall of the Kingdom Rise of the Foot Soldier»(Royal Shakespeare Company), «Seagull Cinema»(Theatre 503), «Yerma»(RADA).

Ήταν υποφήφιος για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στα Θεατρικά Βραβεία Κύπρου το 2012, το 2017 και το 2018.

 

Ταυτότητα παράστασης

 

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Πάρις Ερωτοκρίτου

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Μουσική: Μάριος Τακούσιης

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Μουσική διδασκαλία-τραγούδι-φωνή: Βασιλική Αναστασίου

Σχεδιασμός φωτισμών:Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός Σκηνοθέτις: Μαρία Ιόλη Καρολίδου

Βοηθός Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Ρέα Ολυμπίου

 

Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Εβελίνα Αραπίδη,  Μαργαρίτα Ζαχαρίου,

Πέτρος Ιωάννου, Στυλιάνα Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Γιάννης Καραούλης,

Στέλιος Καψάλης, Γιώργος Κυριάκου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους,

Παναγιώτης Μπουγιούρης, Χριστίνα Παυλίδου, Κώστας Σιλβέστρος,

Δημήτρης Φραγκιόγλου, Βασίλης Χαραλάμπους

 

Συμμετέχουν τα παιδιά:Άρης Κυθρεώτης/Στέλιος Κυριακίδης

 

Παραστάσεις

 

Λευκωσία

Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης

Από 1ηΜαρτίου 2019

και κάθε Παρασκευή & Σάββατο, 20:30 και Κυριακή, 18:00

 

Λεμεσός

Θέατρο Ριάλτο

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 20:30

 

Οι παραστάσεις στις 5 Απριλίου στη Λευκωσία και 10 Απριλίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους

 

Πληροφορίες / Εισιτήρια

 

Λευκωσία

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717

(Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30, 16:00-18:00) και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

 

Λεμεσός

Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77777745 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00, 17:00-19:00 και Σάββατο 10:00-13:00) και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy

 

 

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)