Εδωσαν την 12χρονη κόρη τους σε μοναστήρι

Αίσθηση προκαλεσε η είδηση ότι οικογένεια Ελληνοκυπρίων που βρισκόταν υπό την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας έδωσε την 12χρονη κόρη τους σε μοναστήρι. Η παράτυπη  παραχώρηση γονικών δικαιωμάτων  δοθηκε από τους βιολογικούς γονείς της ανήλικης σε Ηγουμένη, χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, γεγονός που ισοδυναμεί με σωρεία ποινικών αδικημάτων.Unknown-1

Αρχικά η μικρή είχε μεταφερθεί σε μοναστήρι στην Ελλάδα, ακολούθως πέρασε από διάφορα μοναστήρια στην Ευρώπη, για να καταλήξει σήμερα στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκε από τη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία, μετά από παρέμβαση των κυπριακών αρχών.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε αξιολόγηση της γονικής καταλληλότητας των γονέων, όπως ούτε την ακριβή διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Δίνουν και δεύτερο παιδί

Οι βιολογικοί γονείς της 12χρονης, έχουν κι άλλα ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ετοιμάζονται να στείλουν και δεύτερο παιδί τους, παράτυπα, σε μοναστήρι. Οι αρχές ήδη κλήθηκαν να διερευνήσουν αν έχει ήδη δοθεί δεύτερο παιδί.

Το ζήτημα απασχολεί το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν πολίτης κατήγγειλε την υπόθεση.

Κληθείσας να σχολιάσει το περιστατικό και μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Αντ1 , η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά ανέφερε ότι αυτό το περιστατικό έχει τεθεί ενώπιον της από το 2017 και βρίσκεται υπό διερεύνηση από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ωστόσο σύμφωνα με την κ. Κουρσουμπά  αν οι γονείς θεωρήσουν ότι το παιδί τους είναι καλύτερα να τεθεί υπό την γονική μέριμνα κάποιου άλλου ζευγαριού, δεν μπορούν να το κάνουν από μόνοι τους γιατί τα παιδιά έχουν και αυτά δικαιώματα. Μόνο το δικαστήριο μπορεί να αφαιρέσει την γονική μέριμνα του παιδιού από τους γονείς.

Σε γραπτή δήλωση της η βουευτής του ΑΚΕΛ  Σκεύη Κουκουμά για το σκάνδαλο της παράδοσης 12χρονης σε μοναστήρι τονίζει ότι το Γραφείο Ευημερίας οφείλει να λογοδοτήσει, καθώς η οικογένεια βρισκόταν υπό την επίβλεψη του.
«Τα παιδιά, αναφέρει  δεν είναι ιδιοκτησία των γονιών τους, ούτε αποτελούν αντικείμενα για να προσφέρονται. Η φροντίδα προς τα παιδιά αποτελεί ευθύνη και καθήκον, τόσο των γονιών και ευρύτερα της οικογένειας αλλά επίσης και της πολιτείας.»
Τέλος αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ θα εγγράψει το θέμα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες παραχώρησης του κοριτσιού στο μοναστήρι καθώς και εάν με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τα δικαιώματα του παιδιού.