Προενταξιακή βοήθεια σε Τουρκία και Βαλκανικές χώρες ύψους 2 δις ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα το πακέτο των προγραμμάτων προενταξιακής βοήθειας για το 2014, που έχουν στόχο την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων σε χώρες που επιθυμούνΚΟΜΙΣΙΟΝ29 να ενταχθούν στην ΕΕ. Η χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται στην προενταξιακή Βοήθεια (IPA) και θα διατεθεί στην Αλβανία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, το Κόσοβο και την Τουρκία. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης πολυετή προγράμματα υποστήριξης συγκεκριμένων τομέων κατά τα επόμενα τρία χρόνια στην Τουρκία και την ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, η Τουρκία πρόκειται να λάβει από τη χρηματοδότηση του 2014 κονδύλια 366,04 εκ ευρώ, ενώ από τα πολυετή προγράμματα θα λάβει 793,09 εκ ευρώ.
Οπως ανέφερε ο Επίτροπος για τη διεύρυνση για την ευρωπαϊκή γειτονία, Γιοχάνες Χαν,”αυτά τα κονδύλια θα υποστηρίξουν συγκεκριμένες δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις: από τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, μέχρι επενδύσεις σε υποδομή και διαδικτύωση μεταξύ των υποψηφίων για διεύρυνση χωρών. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τη σταθερότητα της περιοχής, την οικονομία της και τη δυνατότητά της για προσέλκυση επενδύσεων”.