Κρεμλίνο:Μέρος των προκλήσεων το αίτημα Ποροσένκο για βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο θεωρεί πως το αίτημα του πρόεδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, προς το ΝΑΤΟ για ανάπτυξη πλοίων στη Θάλασσα του Αζόφ, είναι τμήμα της πολιτικής προκλήσεων πριν τις ουκρανικές εκλογές, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ.1474770

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου,  δήλωσε πως το αίτημα του Ουκρανού προέδρου προς το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πλοία στη Θάλασσα Αζόφ εντάσσεται σε πολιτική προκλήσεων λίγο πριν τις ουκρανικές εκλογές.

«Η ίδια η ερώτηση, φυσικά, στόχο έχει την περαιτέρω πρόκληση εντάσεων και τη συνέχιση σειράς προκλήσεων που βασίζεται στα προεκλογικά πολιτικά συμφέροντα του προέδρου Ποροσένκο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του Κρεμλίνου σχετικά με το αίτημα του Ουκρανού προέδρου προς το ΝΑΤΟ να στείλει πλοία στην περιοχή όπου σημειώθηκε το περιστατικό της Κυριακής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει για την πιθανή απάντηση της Ρωσίας σε περίπτωση εισόδου πλοίων του ΝΑΤΟ στη Θάλασσα του Αζόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η βάση της ερώτησης βασίζεται «στα εκλογικά και εγχώρια πολιτικά συμφέροντα του προέδρου Ποροσένκο».

Η δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ έρχεται μετά τη συνέντευξη του Ποροσένκο στη γερμανική ταμπλόιντ Bild όπου δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει πως το ΝΑΤΟ θα στείλει πλοία  στο στενό του Κερτς.

Το περιστατικό στο στενό του Κερτς σημειώθηκε στις 25 Νοεμβρίου, οπότε και πλοία του ουκρανικού Ναυτικού, οι κανονιοφόροι Berdyansk και Nikopol και το ρυμουλκό Yany Kapu διέσχισαν τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα. Σύμφωνα με τη ρωσική FSB, τα πλοία έπλευσαν προς το στενό του Κερτς, είσοδο στη Θάλασσα του Αζόφ, όπου και κατασχέθηκαν από τη Ρωσία καθώς δεν απάντησαν στο νόμιμο αίτημα να σταματήσουν. Οι ουκρανικές αρχές απάντησαν με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου σε επιλεγμένες περιοχές της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς και κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ, για 30 ημέρες.