Π.Λαφαζάνης: Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για κατασκευή αγωγού Φ.Α.με τη Ρωσία

 

Την πρότασή του για μια ειδική σχέση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας — Ρωσίας 1503415  σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, παρουσίασε ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Παναγιώτης Λαφαζάνης ,μιλώντας στο 5ο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο του Πανεπιστημίου της Μόσχας με θέμα «Ελλάδα — Ρωσία — Ευρώπη και ενεργειακή συνεργασία, ανάπτυξη και διεθνές πολιτικό κλίμα».

«Το σημερινό διεθνές σύστημα της Δύσης, με τις αντιλήψεις που κυριαρχούν σε αυτό και τους βασικούς οργανισμούς του, είναι ανίκανο να συμβάλει στην ανόρθωση χωρών που το ίδιο συχνά καταστρέφει. Αντίθετα και όπου αυτή η ανόρθωση μοιάζει να επιτυγχάνει, είναι προσωρινή και αναιμική και δεν μπορεί να έχει διάρκεια», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΛΑΕ, χώρες όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κρισιακά τους φαινόμενα, «αν δεν στηριχθούν πρώτα απ’ όλα στις δικές τους δυνάμεις και σε σωστές διεθνείς συμμαχίες και αν δεν εφαρμόσουν διαφορετικές από τις παραδοσιακές συνταγές των κυρίαρχων Δυτικών κέντρων».

Μίλησε για τη θητεία του στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και για τα βήματα που είχαν γίνει για τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινού ενεργειακού έργου Ελλάδας — Ρωσίας, με την υπογραφή το Μάιο του 2015, διακρατικής συμφωνίας των δυο χωρών για την κατασκευή του.

Το εν λόγω έργο, αφορούσε ένα μεγάλο αγωγό  με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περνούσε από την Ελλάδα, αφού θα ξεκινούσε από την Ρωσία και στη συνέχεια θα διέσχιζε την Μαύρη Θάλασσα και το ευρωπαϊκό μέρος της Τουρκίας, με κατεύθυνση την Ιταλία από τη μία και την Κεντρική Ευρώπη από την άλλη.

«Μόλις η Ελλάδα υπόγραψε τον Ιούλιο του 2015 το τρίτο μνημόνιο με τους νεοαποικιοκράτες πιστωτές της και εγώ γι’ αυτόν τον λόγο έφυγα από την κυβέρνηση, οι ψυχροπολεμικοί κύκλοι της Δύσης επέβαλλαν την θέληση τους. Η διακρατική Συμφωνία Ελλάδας — Ρωσίας πετάχτηκε από την ελληνική πλευρά στα σκουπίδια. Μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, την Ρωσία, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη χάθηκε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε λανθασμένες τις εκτιμήσεις περί κινδύνου ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και πρόσθεσε πως οι εκτιμήσεις αυτές εδράζονται σε συμφέροντα και όχι σε αντικειμενικά δεδομένα.

«Ο ενεργειακός δεσμός της Ρωσίας με την υπόλοιπη Ευρώπη έχει αμφίδρομη αξία. Η Ευρώπη εξαρτάται σε ένα βαθμό από το ενεργειακό δυναμικό της Ρωσίας αλλά και η Ρωσία με την σειρά της εξαρτάται οικονομικά από τους πόρους που αντλεί από την ενέργεια», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης, έστειλε το μήνυμα ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, για τεχνολογική πρωτοπορία, για πρόοδο και ευημερία, μέσα σε μια ευρωπαϊκή και διεθνή ατμόσφαιρα σφοδρών αντιπαραθέσεων, καχυποψιών, συγκρούσεων και νέου ψυχρού πολέμου.