Πούτιν: Η Ευρώπη έχασε 400.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αυτοί που βγάζουν δολάρια από τη Ρωσία δεν πυροβολούν τον εαυτό τους μόνο στο πόδι, αλλά και λίγο… ψηλότερα (απ’ αυτό)», ανέφερε ο Πούτιν. 

 

 

Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας την Τετάρτη στο 10ο επενδυτικό φόρουμ «Russia Calling!» στη Μόσχα αναφέρθηκε  στις συνέπειες των κυρώσεων  κατά της Ρωσία , τονίζοντας  πως εξαιτίας αυτών η Ευρώπη έχει χάσει 400.000 θέσεις εργασίας.1491495

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσαν απώλειες 400.000 θέσεων εργασίας για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Για τους οικονομικούς περιορισμούς που έχει επιβάλει η Δύση, ο Πούτιν επισήμανε ότι οι εταιρείες στη χώρα κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη σταθερότητά τους ή ακόμη και να αναπτυχθούν.

«Παρά τις απόπειρες πίεσης από το εξωτερικό και ορισμένες εσωτερικές δυσκολίες, η ρωσική επιχειρηματικότητα υλοποιεί μακροχρόνια σχέδια για αύξηση των επενδύσεων στην ανάπτυξη», δήλωσε.

Η Μόσχα, πρόσθεσε, είναι υποχρεωμένη να απομακρυνθεί από τη χρήση του δολαρίου, θα το κάνει όμως σταδιακά και χωρίς να βλάψει την ίδια. «Έχουμε πράγματι τον στόχο να απομακρυνθούμε από το δολάριο, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, θα το κάνουμε… Απλώς δε θέλουμε να κάνουμε οτιδήποτε ξαφνικό που θα μας πλήξει… Δεν έχουμε στόχο να φύγουμε από το δολάριο, είναι το δολάριο που φεύγει από εμάς. Και αυτοί που βγάζουν δολάρια από τη Ρωσία δεν πυροβολούν τον εαυτό τους μόνο στο πόδι, αλλά και λίγο… ψηλότερα (απ’ αυτό)», ανέφερε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι «η έλλειψη σταθερότητας στις συναλλαγές σε δολάριο οδηγεί πολλές από τις οικονομίες του κόσμου να θέλουν να βρουν εναλλακτικά αποθεματικά νομίσματα και να δημιουργήσουν συστήματα πληρωμών ανεξάρτητα από το δολάριο».

Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε, ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα είναι ανεπαρκής και η οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης για τον ρωσικό λαό.

«Είναι προφανές ότι ο σημερινός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι ανεπαρκής για μια δραστική βελτίωση στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Μιλάμε για αυτό, το καταλαβαίνουμε αυτό. Για να αλλάξουμε την κατάσταση, χτίζουμε ένα ολόκληρο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να έχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον παγκόσμιο (ρυθμό)», τόνισε ο Πούτιν.

Αναφερθείς στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου, επισήμανε πως τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, είναι μια αποδεκτή τιμή για τη Ρωσία.

«Η τιμή του πετρελαίου στα περίπου 60 δολάρια ανά βαρέλι είναι σχετικά αποδεκτή, ταιριάζει στη Ρωσία», υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αποκάλυψε ότι η Μόσχα εργάζεται με σημαντικούς εταίρους προκειμένου να δημιουργήσει διεθνές σύστημα που δεν εξαρτάται από την Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT). Ο Ρώσος πρόεδρος δε διευκρίνισε σε ποιες χώρες αναφερόταν. Ωστόσο, νωρίτερα, ρωσικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για το θέμα με ιρανικές επιχειρήσεις κατόπιν της εξαίρεσης του Ιράν από το SWIFT λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.