Ρωσία-Ουκρανία: Τεταμένη η κατάσταση στην Αζοφική θάλασσα

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά το περιστατικό το βράδυ της Κυριακής, όταν η Ρωσία κατέσχεσε τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού τα οποία είχαν εισέλθει στα χωρικά της ύδατα κοντά στο στενό του Κερτς.Το επικίνδυνο 1468596«επεισόδιο» ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Κυριακής, όταν δύο κανονιοφόροι και ρυμουλκό του ουκρανικού ναυτικού πέρασαν στην ελεγχόμενη πλέον από τη Ρωσία ναυτική περιοχή, στη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση το στενό του Κερτς, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν τις ρωσικές Αρχές, κάτι που γινόταν συνήθως, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι.

Τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στις 25 Νοεμβρίου, στο στενό του Κερτς, ανατολικά της Κριμαίας σύμφωνα με τη Ρωσική Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας (FSB).

Τα ουκρανικά πλοία αγνόησαν προειδοποιήσεις να σταματήσουν και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς.

Ξεκάθαρη πρόκληση χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, την κατάσταση στο στενό του Κερτς, μετά το θερμό επεισόδιο που έγινε την Κυριακή, μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών πλοίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν, με αφορμή το περιστατικό την Κυριακή κατήγγειλε ότι η ένταση στο στενό του Κερτς είχε στόχο ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας .

Το ουκρανικό ναυτικό υποστηρίζει πως τα σκάφη του κατευθύνονταν από το λιμάνι της Οδησσού προς τη Μαριούπολη, «σε πλεύση ρουτίνας μεταφοράς», και πως είχαν ενημερώσει τις ρωσικές Αρχές εκ των προτέρων.

​Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως «για λόγους ασφαλείας αποκλείσθηκε το στενό του Κερτς, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν προειδοποιητικές βολές εναντίον των ουκρανικών πλοίων»Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, επανειλημμένα ειδοποιήθηκαν τα ουκρανικά σκάφη να εγκαταλείψουν τα ρωσικά ύδατα, ωστόσο οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν, ενώ άλλα δύο ουκρανικά σκάφη αναχωρούσαν από το λιμάνι της Αζοφικής Berdyansk με κατεύθυνση το στενό του Κερτς, από την αντίθετη πλευρά, αλλά υποχρεώθηκαν από ρωσικά να επιστρέψουν στο λιμάνι.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν επίσης πως «για λόγους ασφαλείας, αποκλείσθηκε το στενό του Κερτς, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν προειδοποιητικές βολές εναντίον των ουκρανικών πλοίων». Τρεις Ουκρανοί τραυματίσθηκαν και τους χορηγήθηκε ιατρική περίθαλψη, ενώ τα σκάφη τους κατασχέθηκαν από τους Ρώσους.

«Το Κίεβο χρησιμοποίησε ληστρικές μεθόδους για να επιτύχει τους στόχους του» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μετά το επεισόδιο. «Η Ουκρανία πρώτα στήνει την πρόκληση κι ύστερα παίζει παιχνίδι εξουσίας και κατηγορεί τους άλλους για επιθετικές ενέργειες» πρόσθεσε.

Γύρω στα μεσάνυχτα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έδωσε εντολή στο Εθνικό Αμυντικό Συμβούλιο της χώρας του να συνεδριάσει και να εγκρίνει την πρότασή του για επιβολή στρατιωτικού νόμου, κάτι που εγκρίθηκε.

Σήμερα στην ουκρανική Βουλή (Verkhovna Rada) θα γίνει η ψηφοφορία για να εγκριθεί ή όχι η απόφαση.

Πάντως, ο Ποροσένκο, παρόλο που ζήτησε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τους συμμάχους της χώρας του, δήλωσε πως η επιβολή του στρατιωτικού νόμου δεν σημαίνει ταυτόχρονα επιστράτευση ή σχεδιασμό διεξαγωγής επιθετικών ενεργειών.

Η Ρωσία με τη σειρά της κάλεσε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα, με ένα και μοναδικό ζήτημα: «Τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

 

Μιλώντας για τους Ουκρανούς ναύτες που κρατούνται για το περιστατικό της Κυριακής στο στενό του Κερτς, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε πως όσοι παραβίασαν τα σύνορα της χώρας υπόκεινται σε νομική δίωξη.
«Ξέρετε, η ρωσική πλευρά ενήργησε σε αυστηρή συμφωνία με τον νόμο, τόσο με το διεθνές δίκαιο, όσο και το εθνικό δίκαιο. Ήταν μια εισβολή ξένων πολεμικών πλοίων σε χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για τις ενέργειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων.

Το στενό του Κερτς είναι πλέον ανοιχτό

Σύμφωνα με δήλωση του γενικού διευθυντή της Εταιρείας Κριμαϊκών Θαλάσσιων Λιμένων, Αλεξέι Βολκόφ, μετά το περιστατικό που συνέβη μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, «το πέρασμα από το στενό του Κερτς, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Αζόφ και το οποίο είχε κλείσει για λόγους ασφαλείας στις 25 Νοεμβρίου, επανήλθε σε λειτουργία στις 26 Νοεμβρίου».Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, το περιστατικό στο στενό του Κερτς συνιστά ουκρανική πρόκληση, ενώ σημείωσε ότι ο χρόνος, η τοποθεσία και η μορφή της ήταν προσχεδιασμένα.

Χθες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της FSB, Αντόν Λοζοβόι, τα κατασχεμένα πλοία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Κερτς και για τους τρεις ελαφρά τραυματισμένους Ουκρανούς ναυτικούς παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια.

Στο ναδίρ η δημοτικόητα Ποροσένκο

 

Για ορισμένους παρατηρητές το επεισόδιο σχετίζεται με την όλη προεκλογική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, εν όψει των αναμενόμενων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Εκλογές που θα είναι η δεύτερη πολιτική δοκιμασία μετά την πτώση της Σοβιετικής κυριαρχίας, το 1991.

Οι πρώτες εκλογές είχαν γίνει το 2010, όταν η Yulia Tymoshenko είχε χάσει με μικρή διαφορά από τον (τελικά ανατραπέντα με πραξικόπημα) Viktor Yanukovych.

Αυτήν τη φορά όμως, η Tymoshenko με 17,8% προηγείται επικεφαλής του κόμματος της Πατρίδας (Batkivshchyna).

Την ίδια ώρα ο Ποροσένκο τα πηγαίνει πολύ άσχημα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες του δίνουν γύρω στο 8%.

Συγχορδία  ΝΑΤΟ και ΗΠΑ
Έκκληση στη Ρωσία να απελευθερώσει τους ουκρανoύς ναύτες και να επιστρέψει στο Κίεβο τα ουκρανικά πλοία, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον των ουκρανικών πλοίων και των Ουκρανών ναυτών» τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Από την πλευρα τους οι ΗΠΑ  εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία διά της μόνιμης αντιπροσώπου τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδριάζει αυτή την ώρα μετά το περιστατικό στο Κερτς.
«Κάνω αυτή τη δήλωση εκ μέρους των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Είμαστε ενωμένοι ενάντια στην επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε η Χέιλι. «Υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της που επεκτείνονται στα χωρικά της ύδατα. Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το περιστατικό που συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Στρατιωτικό νόμο για 30 μέρες αντί για 60 προτείνει ο Ποροσένκο
Στρατιωτικός νόμος
Να έχει ισχύ 30 ημερών, αντί για 60, προτείνει ο Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία, προκειμένου να μην διαταραχθεί η προεκλογική περίοδος. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου 2019.