Ουκρανία:Με στρατιωτικό νόμο θέλει να κρατηθεί στην εξουσία ο Πορονσένκο

Με πραξικόπημα ανήλθε στην εξουσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πορονσένκο και τώρα με την επιβολή στρατιωτικού νόμου ύστερα από σχετικό διάταγμα του 1474937θέλει να κρατηθεί στην εξουσία καθότι σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις  για τις επόμενες προεδρικές εκλογές τον εμφαίζουν να «βυθίζεται» με  ποσοστό λιγότερο του 8%.

Με το διάταγμα για επιβολή στρατιωτικού νόμου θα περιοριστούν τα δικαιώματα των Ουκρανών, ενώ μπορεί να παραταθεί για όσο κριθεί απαραίτητο από την κυβέρνηση.Το διάταγμα που προβλέπει την επιβολή στρατιωτικού νόμου  «για την προστασία του κράτους» μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2019.

Ολο αυτό το σκηνικό επιβεβαιώνει τις ανησυίες πως το επικίνδυνο περιστατικό στην Αζοφική θάλασσα ήταν προσχεδιασμένο πό το Κίεβο και είχε δύο στοχεύσεις:

Να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας , και να κρατηθεί στην εξουσία ο Ποροσένκο τον οποίο ο Ουκρανικός λαός δεν υποστηρίζει καθώς  όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν στον πυθμένα των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος.

 

Απαγόρευση εκλογών

 Σύμφωνα με το Sputnik  ο στρατιωτικός νόμος θα επηρεάσει την ζωή και τα δικαιώματα των πολιτών στην Ουκρανία.

Ένα από τα βασικά δικαιώματα των Ουκρανών που θα επηρεαστούν από τον στρατιωτικό νόμο είναι το δικαίωμα της συμμετοχής σε εκλογές και δημοψηφίσματα. Ο προτεινόμενος στρατιωτικός νόμος θα διαρκέσει 60 μέρες, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τουλάχιστον την προεδρική προεκλογική καμπάνια που θα ξεκινήσει το 2019. Εάν η περίοδος παραταθεί, είναι πιθανό να επηρεάσει και τις ίδιες τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου 2019. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του για όσο ισχύει ο στρατιωτικός νόμος.Το ίδιο ισχύει και για το κοινοβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να επανεκλεγεί για όσο διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος. Αν διατηρηθεί για περισσότερο από ένα έτος, θα αναβληθούν και οι εκλογές για το ουκρανικό κοινοβούλιο (Βερχόβνα Ράντα), οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 27 Οκτωβρίου 2019.

Επιπλέον, τόσο το κοινοβούλιο, όσο και ο πρόεδρος δε θα μπορούν αν αναθεωρήσουν το ουκρανικό Σύνταγμα, περιλαμβανομένων και των διατάξεων για τον στρατιωτικό νόμο.

Περιορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών

Αν και ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα μπορούν αν απομονωθούν, ακόμη και κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, οι Ουκρανοί θα χάσουν μερικά ακόμα δικαιώματα, πέρα από εκείνο της ψήφου.

Η κυβέρνηση θα μπορεί να απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση, απεργία και διαδήλωση, αν τα θεωρήσει «απειλητικά».

Επίσης, το Κίεβο θα μπορεί να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και να περιορίσει τις κινήσεις των πολιτών στην επικράτεια της χώρας, αν το θεωρήσει απαραίτητο.

Περισσότερες εξουσίες στην κυβέρνηση

Επιπλέον όλων αυτών, η κυβέρνηση αποκτά το δικαίωμα να απαλλοτριώσει οποιαδήποτε ιδιωτική περιουσία για στρατιωτικές ανάγκες, αν και οι ιδιοκτήτες δικαιούνται αποζημίωση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης, όποιος πολίτης είναι επιλέξιμος για τη στρατιωτική του θητεία, μπορεί να στρατολογηθεί άμεσα, αν το απαιτήσει η κυβέρνηση.

Επίσης, το Κίεβο θα μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε εργοστάσιο να αλλάξει την παραγωγή του για τις στρατιωτικές βάσεις, για όσο χρόνο διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος. Ταυτόχρονα, οι ώρες και οι συνθήκες εργασίας μπορούν επίσης να αλλάξουν με κυβερνητικό διάταγμα. Οι εργαζόμενοι πάντως, διατηρούν το δικαίωμά τους στην ανάπαυση και στην ελάχιστη αμοιβή.

Η μη συμμόρφωση με οποιαδήποτε από αυτές τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς μπορεί να τιμωρηθεί, όπως και σε συνθήκες κανονικού νόμου.

Η κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο για όσο χρόνο θεωρεί ότι παραμένει η απειλή για την κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας.