«Για «πολιτική χημεία» με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, μετά από πρωτοβουλία του Νικόλα Παπαδόπουλου.imagew-4.aspx
Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με το πέρας της συνάντησης στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης δήλωσε:

Αγαπητέ μου Νικόλα, και πάλι σε ευχαριστώ για τη σημερινή συνάντηση. Δεν είναι μόνο πολιτική χημεία που έχουμε με τον Νικόλα. Είχαμε μια συνεργασία επί θεμάτων αρχών που ξεκίνησε από το 2008. Είχαμε και διαφορετικές απόψεις. Ένα είναι το σίγουρο και το βέβαιο. Χωρίς τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και του ιδίου του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση. Κι αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ και δεν το ξέχασα ούτε και προεκλογικά.

Μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο μας, γιατί, θα ξεκινήσω από το δεύτερο μέρος της συζήτησης μας, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία.

Και θεωρώ πως με το Δημοκρατικό Κόμμα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Για να κάνουμε ένα κράτος φιλικό προς τους πολίτες. Ξεκινώντας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Υπηρεσία που πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού και όχι να ταλαιπωρεί τους πολίτες. Προμετωπίδα όπως ανάφερε και ο φίλος Νικόλας της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έχει μειονεκτήματα το Σχέδιο Εστία, το γνωρίζουμε. Παρά ταύτα είμαστε έτοιμοι να το στηρίξουμε δεδομένου ότι παράλληλα θα υπάρχει και η Εστία για τους συνεπείς και συνετούς δανειολήπτες που θα εμπίπτουν στα ίδια κριτήρια που εμπίπτουν αυτοί που δεν πληρώνουν  και θα τύχουν της στήριξης της πολιτείας. Ουσιαστικά θα τύχουν της στήριξης οι συνετοί δανειολήπτες και οι συνεπέστατοι φορολογούμενοι που πληρώνουν τους φόρους τους.

Όσον αφορά τα καύσιμα έκανε μια πρόταση η κυβέρνηση. Έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε κατά 45 εκατομμύρια τα φορολογικά βάρη.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτή είναι η προσέγγιση για μείωση στους φόρους, στα έσοδα από τόκους. Μπορεί όμως η Βουλή σε συνεργασία με την κυβέρνηση, χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα στα δημοσιονομικά και στη δημοσιονομική σταθερότητα, αυτά τα 45 εκατομμύρια, όπως είπε και ο Νικόλας, να είναι μείωση στον φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα που θα αφορά το σύνολο των πολιτών μας.

Αναφέρθηκε στις χαμηλές συντάξεις.  Υπερθεματίζουμε. Αν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες  πρέπει να μεριμνήσουμε για την αξιοπρεπή διαβίωση των πατεράδων και των παππούδων μας. Σεβασμός στην Τρίτη Ηλικία.

Φυσικά ξέρετε τις θέσεις και του Νικόλα και του Αβέρωφ. Δεν θα λαϊκίσουμε ποτέ. Πάντα με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών με κοινωνική ευαισθησία  και κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα κλείσω με ένα θέμα που το κουβεντιάσαμε, δεν το ανέφερε ο Νικόλας. Της προσιτής κατοικίας. Προμετωπίδα και προτεραιότητα μας.

Και χαιρετίζουμε και τις θέσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, να μπορεί ο κύπριος, τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και προσιτό ενοίκιο να έχουν και τη δυνατότητα για προσιτή κατοικία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και όπως εξελίσσονται, αν δεν πάρουμε μέτρα, όχι μόνο δεν θα μπορούν να έχουν κατοικία, τα πλείστα νοικοκυριά αλλά δεν θα μπορούν καν να πληρώνουν το νοίκι.

Κυπριακό, το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί. Ναι, έχουμε πολλές συγκλήσεις. Και ξεκινώ.

Και τα δυο κόμματά μας, υποστηρίζουν τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για μια λύση του κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.  Με ένα φυσιολογικό κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, χωρίς ξένες εξαρτήσεις.

Αλλά ξέρουμε το ίδιο έντονα και τι δεν θέλουμε με τον Νικόλα. Το είπε και θα το επαναλάβω. Δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε δύο κράτη. Και κάτι χειρότερο. Η χειρότερη μορφή είναι η συνομοσπονδία. Είναι χειρότερο και από τα δύο κράτη. Γιατί από τη μια δίδεις κυριαρχία και από την άλλη έχεις ένα κυρίαρχο κράτος που έχει και λόγο στο ελληνοκυπριακό κράτος.

Πιστεύω πως με αυτό τον κύκλο επαφών που θα συνεχίσει, μπορούμε να συμβάλουμε και να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία και στον τόπο μας.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

ΝΑΤΟ

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν συζητήσεις τις τελευταίες 72 ώρες για εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια λύσης, ή τουλάχιστον τίθεται στο τραπέζι ως ένα υποψήφιο μέτρο για το ζήτημα των εγγυήσεων. Θα θέλαμε και τη θέση και των δύο πλευρών και τη θέση στο γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ζητά ένα είδος διαπραγμάτευσης, μακριά από τον ΟΗΕ και ουσιαστικά ο ΟΗΕ να μπει στο παιγνίδι τη στιγμή που θα υπάρχει κάτι συμφωνημένο για να μπορέσει να παίξει μετά το ρόλο της.

Απάντηση: Όσον αφορά το θέμα του ΝΑΤΟ γνωρίζετε τις θέσεις του κόμματος μου και εμένα προσωπικά. Η χώρα μας είναι στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δυτικός είναι ο προσανατολισμός της χώρας.
Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ως Δημοκρατικός Συναγερμός και ως ηγέτης αυτής της παράταξης αν απαλλασσόμουν από τις τουρκικές εγγυήσεις, από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Και η ενωμένη Κύπρος ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και ως μέλος της ΕΕ να μην χρειαζόταν ξένους εγγυητές και τουρκικά στρατεύματα.
Όμως είμαι και ρεαλιστής. Γνωρίζω ότι αυτό δεν το αποδέχονται σημαντικές πολιτικές δυνάμεις στον τόπο. Και για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα θέλουμε την στήριξη και του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.
Ήμουν και είμαι πραγματιστής και όχι αλά καρτ. Δεν είναι το τι θέλω αλλά το τι είναι εφικτό να συμβεί.
Όσον αφορά συζητήσεις εκτός της αιγίδας του ΟΗΕ και εκτός των παραμέτρων που έχουμε αναφέρει της ΔΔΟ θεωρώ και εγώ ότι είναι επικίνδυνες. Από την άλλη θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι ήταν σωστές οι προσπάθειες του ΠτΔ να συνομιλεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Ήταν πάντα ένα αίτημα μας. Το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα. Είναι καλό ότι άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας αλλά όχι σε αντικατάσταση των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν για να επαναρχίσει ο διάλογος κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και εντός των παραμέτρων της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΔΕΝΕΙΑ
Ερώτηση: Σήμερα είχαμε εκ νέου επεισόδια στην περιοχή της Δένειας όπου και πάλι γεωργοί απομακρύνθηκαν και προσεγγίστηκαν από Τούρκους στρατιώτες. Θα κάνετε κάποια διαβήματα ως κόμματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να δούμε τι γίνεται στην περιοχή; 
Απάντηση: Αυτά που γίνονται από το κατοχικό καθεστώς είναι απαράδεκτα και από κάποιους που δήθεν διεκδικούν τεμάχια στη νεκρή ζώνη. Από την άλλη απλός καταγράφω, ευτυχώς που είναι και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ερώτηση: Θεωρείτε ακριβώς ότι μπορεί και εσκεμμένα από την κατοχική πλευρά να γίνονται αυτά ενόψει και των συζητήσεων για ανανέωση της  παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ; Και ένα δεύτερο ερώτημα θα ήθελα και ένα σχόλιο για την έξαρση αυτού του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού που έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει και των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και της γεώτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη;
Απάντηση: Το σίγουρο είναι ότι η διεθνή κοινότητα αναγνωρίζει, πλην μόνο της Τουρκίας, ότι η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη και βλέπουμε τις ισχυρότερες εταιρίες στον τομέα της ενέργειας να δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται όσο και να διαμαρτύρεται η Τουρκία.
ΓΕΣΥ
Θεωρώ ότι η σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ή που μπορεί να γίνει ποτέ είναι το Σχέδιο Υγείας. Που δίνει την δυνατότητα στον πολίτη, στον ασθενή, να έχει την επιλογή του γιατρού της προτίμησης του.
Και προσέξτε. Εδώ έκανε μια ιστορική υπέρβαση το ΑΚΕΛ. Γιατί ο πολίτης έχει την επιλογή του γιατρού της προτίμησης του στα δημόσιο νοσηλευτήρια. Σχεδόν το 97%. Δεν νομίζω να νοιάζεται κάποιος και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ για το 3% των εχόντων και κατεχόντων.
Αυτή την υπέρβαση το ΑΚΕΛ την έκανε για να έχουν το δικαίωμα οι ασθενείς να έχουν την επιλογή του γιατρού της προτίμησης τους και από τον ιδιωτικό τομέα.
Και θεωρώ ήταν υπέρβαση για το ΑΚΕΛ σε αυτό το θέμα ταμπού, υπέρ και του δικαιώματος να έχουν επιλογή στον ιδιωτικό τομέα.
Και όπως είπε και ο Νικόλας το στοίχημα της πολιτείας είναι εκεί. Τα νομοθετήματα είναι εκεί.
Πράγματι ο πολίτης με την εφαρμογή του ΓεΣΥ να έχει, γιατί τώρα έχει την επιλογή του γιατρού στα δημόσια νοσηλευτήρια, το δικαίωμα της επιλογής και του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου και του ιδιώτη γιατρού χωρίς έξτρα κόστους εκτός του συγκεκριμένου που όλοι θα πληρώνουμε επί του εισοδήματος μας.