Φάκελος Κύπρου: Ποίοι θα γράψουν   τον τραγικό επίλογο;  

 

 Θα βρεθεί άραγε ένας δεύτερος Ιωαννίδης που θα τολμήσει να ενταφιάσει τελεσίδικα τον αγώνα του λαού μας  ν’ απαλλαγεί από τις αλυσίδες του;

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

????????????????????????????????????

«Σαράντα τρία χρόνια μετά την ΝΑΤΟϊκή  συνωμοσία σε βάρος της Κύπρου το 1974, και περίπου τριάντα χρόνια μετά τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων το 1985, παραδίδεται ολόκληρο (;) το υλικό   που περιλαμβάνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου της ελληνικής Βουλής, η οποία λειτούργησε από τον Φεβρουαρίου του 1986 έως τον Μάρτιο του 1988.   Η πρώτη παράδοση έγινε σε ειδική συνεδρία της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 14 Ιουλίου 2017, στη Λευκωσία και τώρα έφθασαν και οι υπόλοιποι  τόμοι του υλικού του Φακέλου.

Έντεκα σφραγισμένες κούτες με 134 φακέλους που περιείχαν τις καταθέσεις 88 μαρτύρων, όπως και οι καταθέσεις 45 μαρτύρων στην υποεπιτροπή για τη δημιουργία του πορίσματος, (που ουδέποτε έφτασε προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου), καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν από τους μάρτυρες, αποτελούν το υλικό που παραδόθηκε από τον Ν. Βούτση στον κύπριο ομόλογό του Δ.Συλλούρη. Υπήρξε βέβαια και μια ακόμα καθυστέρηση (;) Οπως λέχθηκε « ενώ όταν συγκεντρωνόταν το επίμαχο υλικό στην Βουλή διαπιστώθηκε ότι έλειπαν οι 11 αρχικοί φάκελοι με τις πρώτες  μαρτυρικές καταθέσεις των προσώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Μακαρίου υπό την καθοδήγηση της χούντας των Αθηνών, που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή του «Αττίλα». Είπαν επίσης πως «χρειάστηκε να γίνει απομαγνητοφώνηση από τις κασέτες της εποχής που η Εξεταστική Επιτροπή έλαβε τις καταθέσεις των μαρτύρων και παρά τις τεχνικές δυσκολίες λόγω της παλαιότητας του υλικού, η στενογραφική υπηρεσία της Βουλής κατάφερε να αποτυπώσει εκ νέου όσα είπαν τότε τα πρόσωπα που καθόρισαν τις δραματικές εξελίξεις εις βάρος της Κύπρου».

Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν αυτή η «καθυστέρηση» αποτέλεσε  ή όχι την  κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να «εξαγνιστούν» βαρύγδουπα ονόματα.

Η «απρόσκοπτη πρόσβαση» στα ιστορικά γεγονότα

Κακόηχες φτάνουν στ’αυτιά των πολιτών οι πανηγυρικές δηλώσεις Κυπρίων και Ελλήνων αξιωματούχων περι «απόσκοπτης πρόσβασης» τώρα στα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής.Ως να μην γνωρίζει ο λαός μας τι έγινε.Πόσοι νεκροί, πόσοι αγνοούμενοι, πόσοι θαμένοι ζωντανοί στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης. 200.000 πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Τι να μάθουν περισσότερο οι Κύπριοι όταν για 44 χρόνια δικαιώνονται οι ένοχοι και προπηλακίζονται οι αθώοι και οσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και την ελευθερία;

Αφησαν να περάσουν πάνω από τις μνήμες του λαού ολετήρες μεγατόνων, προκειμένου με την χρονική απόσταση αμβλυνθούν τα εγκλήματα.  Για 44 χρόνια τα κοπανούσαν  στις μυλόπετρες της αποενοχοποίησης μέχρι που έφτασαν στο σημείο κάποιοι χειραγωγημένοι και «πιασμένοι» αρθρογράφοι και φερόμενοι πολιτικοί αναλυτές,  να ισχυρίζονται πως δεν είναι οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟϊκές  αυτάδελφες τους Βρετανία και Τουρκία που ευθύνονται για την τραγωδία της Κύπρου αλλά η πρώην Σοβ.Ενωση γιατί δεν ήλθε να μας σώσει από την τουρκική εισβολή, όπως έγινε επι Χρουτσιώφ τη δεκαετία του ’60.Αποφεύγουν βέβαια –όπως ο διάολος το λιβάνι-να αναφέρουν πως προηγήθηκε της τούρκικης εισβολής το Αμερικανόπνευστο χουντικό πραξικόπημα με Ελλαδίτες και Κυπρίους δέκτες ξένων εντολοδόχων και αχυράνθρωποι μυστικών υπηρεσιών ξένων κέντρων.  Καμιά  χώρα –κράτος που σέβεται τον εαυτό της δεν θα μπορούσε  άλλωστε να επέμβει για να διατηρήσει την κατάλυση της δημοκρατίας σε μια άλλη χώρα.Ιδιαίτερα όταν το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών ήταν η κερκόπορτα που άνοιξε για την  Τούρκικη εισβολή.Το   δεύτερο μέρος της πράξης ενός ειδεχθούς εγκλήματος  της CIA-NATO σε βάρος του λαού μας .

 

Με την  ατιμωρησία προοιωνίζεται επανάληψη και άλλων δεινών

Ολοι όσοι ύψωσαν χέρι και μάτωσαν το καθημαγμένο κορμί της μικρής και ανυπεράσπιστης Κύπρου, έζησαν καλά γεράματα.Οσοι παραμένουν ακόμα εν ζωή καλοπερνούν. Πλούτισαν, έγιναν μεγαλοεπιχειρηματίες. (Καθότι όπως έγραφε  πριν το πραξικόπημα η εφ.ΠΑΤΡΙΣ «πακτωλοί δολαρίων εισρέουν από την Αμερικανική πρεσβεία για δήθεν αντικομμουνιστικό αγώνα…») Αλλοι  πήραν αξιώματα και παράσημα ή ανέβηκαν στα ψηλά σκαλοπάτια της εξουσίας και σημαντικών κέντρων λήψης αποφάσεων.

Ο«χασάπης« της Κύπρου πρώην αμερικανός ΥΠΕΞ Χένρι Κίσσινγκερ διάγει βίον ανθόσπαρτον και μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που προστρέχουν  ακόμα κοντά του για  «χρήσιμες» συμβουλές.

O «σφαγέας» έγινε σύμβουλος και υφηγητής σε αμερικανικά think tank (δεξαμενές σκέψεις) και οι ομοϊδεάτες του ανέβηκαν πιο ψηλά στην ιεραρχία.

 

Στην πολιτική, λένε δεν χωρούν συναισθηματισμοί.Πρέπει λένε, να είμαστε ρεαλιστές και να πηγαίνουμε με το ρεύμα και όχι αντίθετα.

Μα τι ειναι η ζωή χωρίς συναισθήματα; Χωρίς την κινητήριο δύναμη της αγάπης, του θυμού, αλλά κυρίως του σεβασμού στην  υπέρτατη αρχή για δικαιοσύνη-όπως μας δίδαξαν πριν 5.000 χρόνια οι αρχαίοι πρόγονοι μας με τον Ορκο των Αθηναίων- με την εσχάτης των ποινών  τιμωρία όταν σηκώσεις χέρι κατά της ίδιας σου της πατρίδας;

Δύο γενιες χάθηκαν από τότε.Και κανένας δεν πλήρωσε για το μεγάλο κακό που έκαναν σε βάρος   της Κύπρου .Οταν βλέπεις τον Πενταδάκτυλο με τη λαβωματιά των κουρσάρων της εισβολής, δεν πληγώνεσαι πλέον.Θυμώνεις γιατί κανένας δεν έχει λογοδοτήσει για τα εγκλήματα του. Η Κύπρος από τότε μέχρι σημερα παραμένει δέσμια στις αλυσίδες που της φόρεσαν οι Εφιάλτες, οι χειραγωγημένοι και υποκινούμενοι από ξένους σε Κύπρο και Ελλάδα.

Η εκκρεμότητα παραμένει…

Μας είπαν πως με την παράδοση και των υπόλοιπων φακέλων «κλείνει μια ηθική και πολιτική εκκρεμότητα».

Μα μόνο για μια ηθική εκκρεμότητα τόσος ντορος και ξεσηκωμός;

Το χρέος δεν ξεπληρώνεται με μεγαλόστομες διακηρύξεις και επίσημες φανφάρες.

Το χρέος θα ξεπληρωθεί μόνο όταν δικαιωθεί η Κύπρος.

Ποιά τα διδάγματα του Φακέλου της Κύπρου; Πώς θα αποτραπούν νέες τραγωδίες και περιπέτειες όταν ανιχνεύουμε σήμερα βήματα και πολιτικές που οδηγούν σε κακοτράχαλα μονοπάτια;

Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος το 72-73 αρνείτο να εφαρμόσει τις εντολές της CIA για πραξικόπημα κατά της Κύπρου.Οι Αμερικανοί βρήκαν τότε έναν πιο «χρήσιμο ηλίθιο», στο πρόσωπο ενός άλλου φασίστα, του  δικτάτορα Δ.Ιωαννίδη, ο οποιος παρέμεινε μέχρι τέλους αμετανόητος.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην βρεθεί σε Κύπρο ή Ελλάδα ένας δεύτερος Ιωαννίδης που θα δώσει την χαριστική βολή ενταφιάζοντας τελεσίδικα το δίκαιο αγώνα του λαού μας για λευτεριά και δικαίωση.

Ευχόμαστε να εξαλειφθεί από τούτα τα χώματα τα ποτισμένα με το αίμα ηρώων, το είδος των υποκινούμενων από τους ξένους και προταίτιους της καταστροφής μας.

Οταν η διευθυντρια  της CIA δήλωνε κατα την αναληψη των καθηκόντων της στο Αμερικανικό κογκρέσο πως οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν τους κατασκόπους τους σε χώρες όπου έχουν συμφέροντα, ευχόμαστε να μην υπάρχουν πρόθυμοι ηλίθιοι σε Ελλάδα και Κύπρο που να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις  της.

 

Οι Πυθιακές αναφορές στο παζλ της αποενοχοποίησης

 

Εκείνο που λυπεί περισσότερο είναι οι στάσεις και αντιστάσεις των πολιτικών μας ηγετών. Δεν αντιδρούν για παράδειγμα, όταν :

*Ο  εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΓΓ του ΟΗΕ Φερχάν Χακ, καλείται  από δημοσιογράφους να σχολιάσει «γιατί στην   πρόσφατη έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ δεν υπάρχει αναφορά στην Τουρκία και  αν κατά τον κ. Γκουτέρες η Τουρκία δεν εισέβαλε και δεν κατέχει παράνομα μέρος της Κύπρου» αποφεύγει να απαντήσει και περιορίζεται μόνο να πει πως υπάρχουν  πολλές εκθέσεις για την Κύπρο, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τώρα» .

*Οταν αρνείται να απαντήσει για τους έποικους στην Κύπρο που είναι διεθνές έγκλημα πολέμου.

*Οταν βγάζει έξω την Τουρκία από τις ευθύνες της για την συνεχιζόμενη κατοχή των Κυπριακών εδαφών λέγοντας πως «η όποια λύση επαφίεται στις κοινότητες της Κύπρου».

Καμιά αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία μέλος του διεθνούς οργανισμού στον οποίο εργάζονται και αμείβονται οι Γκουτέρες και Χακ.

Αντι λοιπόν να αντισταθούν να διδαχθούν από τα ιστορικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία της Κύπρου και να καθίσουν όλοι μαζί χωρίς δεσμεύσεις και προσωπικές ατζέντες, να δουν πως σώζεται αυτός ο τόπος , συνεχίζουν τους καυγάδες και τους διαγκωνισμούς.