Σοβαρές υλικές ζημιές στη Ζάκυνθο από το σεισμό 6,4 βαθμών

 

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε περιοχές της Ζακύνθου από τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών την κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Ζακύνθου από τον σεισμό , Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018. Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στη 01:54 τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος, προκαλώντας πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μόνο υλικές ζημιές .Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κωνσταντίνος Συνετός

Σύμφωνα με τις αρχές δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ενώ μέχρι τώρα έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα. Ο σεισμός που εκτιμάται ότι είναι ο κύριος, έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Τέλος, από το σεισμό κατέρρευσε το καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου

Το μέγεθος των ζημιών που άφησε πίσω του το χτύπημα του «εγκέλαδου» στη Ζάκυνθο σε σπίτια, καταστήματα, στο οδικό δίκτυο αλλά και στο λιμάνι όπου έχει καταγραφεί μία μεγάλη ρωγμή, καταγράφουν τα τεχνικά κλιμάκια του νησιού.imagew.aspx

Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό Όργανο του νησιού προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, αλλά και για να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι από μηχανικούς σε σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και καταστήματα. Μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.54 τα ξημερώματα –  ο οποίος έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρες όπως στη Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη –  έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, κάποιοι από τους οποίους ήταν ισχυροί.

Όπως ανέφερε λίγο νωρίτερα μιλώντας στο in.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 5,5 Ρίχτερ. Εκτίμησε, πως η δόνηση των 6,4 Ρίχτερ κατά πάσα πιθανότητα ήταν η κύρια, ενώ πρόσθεσε πως θα ακολουθήσουν ισχυρότατοι μετασεισμό που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 6 με 6,2 Ρίχτερ.

Καταγραφή των ζημιών

Η Ζάκυνθος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς άντεξε καθώς έχει θωρακιστεί αντισεισμικά μετά το μεγάλο σεισμό του 1953. Ωστόσο, παρά την σημαντική αντισεισμική θωράκιση δεν έλειψαν οι ρωγμές σε σπίτια και καταστήματα καθώς και μία καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί ζημιές σε στην περιοχή των Λαγκαδακίων, σε ένα ακατοίκητο σπίτι στην βόρεια πλευρά του νησιού στον Άγιο Κήρυκα, ενώ από το σεισμό πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε καταστήματα και σπίτια. Αυτή την ώρα τεχνικά κλιμάκια με μηχανικούς σπεύδουν σε περιοχές όπου φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα με ρωγμές σε σπίτια, όπως στο Λαγανά και τον Άγιο Σώστη.

Ζημιές που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εκτιμηθεί, υπάρχουν στο  καστρομοναστήρι  του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

«Χορός» μετασεισμών και μικρό τσουνάμι

Δεκάδες ήταν οι μετασεισμοί που ακολούθησαν μετά τη δόνηση των 6,4 Ρίχτερ. Ο τελευταίος που καταγράφηκε στις 8:48 είχε μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 56 χλμ ΝΔ της Ζακύνθου. Νωρίτερα σημειώθηκε ισχυρότατος μετασεισμός 5,5 Ρίχτερ. Μόλις έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ, υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι. Τελικά, ώρα αργότερα, – όπως σημείωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – υπήρξε τσουνάμι 20 εκατοστών σε Κυπαρισσία και Κατάκολο.

Έλεγχοι και στον Πύργο

Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην Ηλεία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ, ο αντιπερειφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Όπως εξήγησε, «ούτως ή άλλως σήμερα δεν επρόκειτο να γίνουν μαθήματα λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο, αλλά κρίναμε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, πως θα πρέπει να αναβληθούν αυτές οι εκδηλώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε περίπτωση σεισμικής δόνησης».

Έγινε αισθητός ως τη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη

Ο σεισμός εκτός από την Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έγινε επίσης αισθητός και σε χώρες όπως στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.

Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.