Στον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης του Διαστήματος το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

Με την επιλογή του καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας στην Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού

 

Άλλη μία τιμητική διάκριση αποτελεί  η επιλογή  και ένταξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  στον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης του Διαστήματος (CSEO), με μόνιμο μέλος στην Επιστημονική Επιτροπή  του, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας  καθηγητή Κωνσταντίνο  Φελλά.

Στο Δέκατο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού  που συνεργάζεται  με τη ΝΑΣΑ, αποφασίστηκε ομόφωνα η Λευκωσία να είναι η έδρα του Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν επίσης τα ονόματα αυτών που θα στελεχώσουν την Επιστημονική Επιτροπή Διαστήματος. Ο Καθηγητής Φελλάς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  είναι ένας από αυτούς.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  θα μετέχει έτσι ενεργά στις διαδικασίες εξερεύνησης του διαστήματος με πρώτο στόχο την αποστολή ανθρώπων στον πλανήτη Άρη. «Δεν γνωρίζουμε  ακόμα τα πάντα  για τον πλανήτη μας, τη Γη. Η αποστολή  στον Άρη ίσως να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα όσα έγιναν εκεί, στην ατμόσφαιρα του, όπου από μπλε πλανήτης, μετατράπηκε σε κόκκινο. Δεν αποκλείεται να συμβούν τα ίδια  και στη Γη, οπότε είναι καλό να γνωρίζουμε πώς να τα αποφύγουμε», επισήμανε  ο Καθηγητής Φελλάς, ενώ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Διαστήματος Γιώργος Δανός, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του κ. Αλέκου Μιχαηλίδη, του Υπουργείου Συγκοινωνιών στην επιλογή των διακεκριμένων ακαδημαϊκών από Κυπριακά Πανεπιστήμια που θα στελεχώσουν  τον Οργανισμό.

Το Δίκτυο για την Εξερεύνηση της Ατμόσφαιρας του Άρη (MarsUpperAtmosphereNetwork-MUAN), που θα στεγάζεται στη Λευκωσία με μόνιμη αντιπροσωπεία, θα διοργανώνει κάθε δύο χρόνια συνέδρια στην πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τη ΝΑΣΑ αυτή τη στιγμή συνεργάζονται Διαστημικοί Οργανισμοί Μεγάλων Δυνάμεων όσον αφορά στην εξερεύνηση του διαστήματος, ιδιαίτερα σε σχέση με την αποστολή στον Άρη, όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία κ.ά.

«Η Κύπρος με την επιλογή της μετατρέπεται  σε Κέντρο Διεθνών Ακαδημαϊκών Ερευνών του Διαστήματος, ενώ ευελπιστούμε πως με την επιλογή των έμπειρων καθηγητών και των διαπρεπή επιστημόνων  θα δοθεί τώρα ώθηση από τα Πανεπιστήμια  μας στην Επιστήμη του Διαστήματος» πρόσθεσε ο κ. Δανός.