Πανικός και χάος από τις βροχοπτώσεις στη Λάρνακα

 *Πλημμύρισαν σπίτια και δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα τους

*Κλειστός παραμένει και σήμερα ο δρόμος  Καλού Χωριού – Ριζοελιάς, καθώς και η έξοδος από τον αυτοκινητόδρομο του αεροδρομίου προς τη Λευκωσία

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα  έπληξαν τελικά τη Λάρνακα όπου χθες βράδυ η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου καθότι Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Αμυνα περιφέρειας Λάρνακας plimmyres-larnaca-6έδιναν πραγματική μάχη  προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες από αυτοκινήτα ή να αντλήσουν το νερό  από πλημμυρισμένα σπίτια .Η  κακοκαιρία και οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν προκάλεσαν  πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές.Εκατοντάδες  Λαρνακείς καλούσαν  σε βοήθεια, καθώς σε κάποια υποστατικά το νερό έφτασε ακόμα και το ένα μέτρο. Πιο έντονο ήταν  το φαινόμενο στο κέντρο της πόλης όπου δημιουργήθηκε χάος  και πανικός.plimmyres-larnaca-7

Σπίτια και υποστατικά πλημμύρισαν στην κυριολεξία και άνθρωποι διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο καθώς, εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα, τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Οι επιχειρήσεις των Πυροσβεστών  και της Πολιτικής Αμυνας  συνεχίστηκαν  καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, με την βοήθεια της ΕΜΑΚ όσο και με επιπλέον προσωπικό που έχει κλήθηκε CNA_M4866a86621554897950c8f9b37c42960να ενισχύσει τις προσπάθειες και να ανταποκριθεί στις κλήσεις για βοήθεια. Μέλη της Ομάδας Διάσωσης της ΠΕΔΠΑ Λάρνακας ανταποκρίθηκαν αρκετές φορές για την άντληση νερού από υπόγεια, σπίτια και υποστατικά.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων λειτουργεί και το Κέντρο Ελέγχου της ΠΕΔΠΑ Λάρνακας για υποστήριξη αλλά και για θέματα επικοινωνιών με ομάδες ανταπόκρισης, Πυροσβεστική Υπηρεσίας και το ΚΕΕ της ΓΕΔΠΑ.

Εξάλλου, στο σκοτάδι βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ η Αραδίππου, λόγω βλάβης σε υπόγειο καλώδιο της ΑΗΚ.

Ο δήμαρχος Λάρνακας χαρακτήρισε  χθες βράδυ την   κατάσταση πολύ τραγική λέγοντας πως οι βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει όλη την πόλη και την επαρχία Λάρνακας.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα προκλήθηκαν και στο οδικό δίκτυο της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.Πλημμύρες-Λάρνακα-2

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω συσσώρευσης νερού στο οδόστρωμα κλειστή παραμένει η λεωφόρος Γρ. Αυξεντίου, προς τη λεωφόρο Αθηνών και οι δρόμοι Κιτίου – Μαζωτού, ο παραλιακός δρόμος Κιτίου – Μαζωτού, Δρομολαξιάς – Τερσεφάνου, Κιβισιλίου – Αλεθρικού και ο παραλιακός δρόμος Αλεθρικού, παρά την Κλαυδιά.Η οδός Δέσποινας Παττίχη, έκλεισε  για την κυκλοφορία, λόγω πτώσης κολόνας της ΑΤΗΚ. Κλειστός για την τροχαία κίνηση είναι και ο δρόμος Κιβισιλίου – Αλεθρικού, λόγω πτώσης όγκων χώματος και πετρών στο οδόστρωμα.

Λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού στο οδόστρωμα η υπόγεια διάβαση του κυκλικού κόμβου Καλού Χωριού στη Λάρνακα, στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει το αεροδρόμιο, με τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς, έκλεισε  το βράδυ  για την τροχαία κίνηση.

Αναβάλλεται η σημερινή παρέλαση

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Λάρνακας γνωστοποιεί ότι λόγω των χθεσινών ακραίων καιρικών φαινομένων στην πόλη και των προβλημάτων που προκλήθηκαν, η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα Χριστουγεννιάτικη παρέλαση με την είσοδο του Άη Βασίλη αναβάλλεται.plimmyres-larnaca-10

Στο μεταξύ  η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζει να λαμβάνει κλήσεις για άντληση νερών, κυρίως από ανθρώπους που είτε απουσίαζαν από τις οικίες τους, είτε σήμερα ανακάλυψαν ότι τα υποστατικά τους έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να αποταθούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για βοήθεια.

Σύμφωνα με την  εκπρόσωπο  της Πυροσβεστικής κ. Λίζα Κεμιτζή, από χθες η Υπηρεσία έχει ανταποκριθεί σε περισσότερες από 200 κλήσεις, με επίκεντρο τη Λάρνακα, η οποία είχε δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη ραγδαία βροχόπτωση.

Σύμφωνα  με  εκπρόσωπος της Αστυνομίας, από τους δρόμους στην επαρχία Λάρνακας, που είχαν κλείσει λόγω της βροχόπτωσης, κλειστός παραμένει μέχρι στιγμής ο δρόμος Καλού Χωριού – Ριζοελιάς, καθώς και η έξοδος από τον αυτοκινητόδρομο του αεροδρομίου προς τη Λευκωσία.

Πάντως, σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο καιρός για απόψε και αύριο θα είναι αίθριος, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε την περιοχή κινείται ανατολικά και εξασθενεί.

Οι πληγέντες θα αποζημιωθούν 

Τις πιο βαριά πληγείσες από τη χθεσινή θεομηνία περιοχές, επισκέφθηκε το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπάθεια του προς τους πληγέντες, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις ζημιές που υπέστησαν.

«Οι πολίτες δεν φταίνε για τους κακούς σχεδιασμούς των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών», είπε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης.

«Θα έπρεπε να λαμβανόταν υπόψη ο όγκος νερού του ποταμού, η κοίτη του να παρέμενε καθαρή για να υπάρχει κανονική ροή νερού και να ενισχύονταν με μπετόν οι όχθες, ώστε να μην έχουμε υπερχείλιση. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, ώστε να αποφεύγονται γεγονότα όπως τα χθεσινά”, δήλωσε.

«Παρ όλη την κρίση», συνέχισε, «το κράτος θα σταθεί αρωγός προς τους πολίτες που πλήγηκαν. Όσοι δεν μπορούν να διαμένουν στα σπίτια τους θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, μερικοί ήδη έχουν μετακινηθεί, η Πολιτική Άμυνα ενεργεί προς τη μετακίνηση από τα σπίτια του όγκου της λάσπης, ώστε να καταστούν κατάλληλα για διαβίωση».

«Στους πληγέντες», κατέληξε ο Σωκράτης Χάσικος, «θα δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις».