Η Παλαιστινιακή Αρχή θα αντιδράσει στο θάνατο υπουργού Αμπου Λιν

O Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς επιβεβαίωσε σήμερα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή θα αντιδράσει στο θάνατο ενός Παλαιστίνιου υψηλόβαθμου αξιωματούχου, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Ισραηλινούς στρατιώτες σε μια διαδήλωση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.President of Palestine National Authority visits Venezuela

“Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”, τόνισε ο Αμπάς κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνεδρίασης των Παλαιστινίων ηγετών στη Ραμάλα προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα που θα λάβει η Παλαιστινιακή Αρχή μετά τον θάνατο του Ζίαντ Αμπού Λιν.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να ζητήσουν τον τερματισμό της συνεργασίας στον τομέα της ασφαλείας με το Ισραήλ, είχε αναφέρει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή Κυβέρνηση.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο Υπουργός Αμυνας της χώρας Μοσέ Γιαλόν εξέφρασε σήμερα τη λύπη του μετά το θάνατο του Παλαιστινίου Υπουργού και ανακοίνωσε την έναρξη μίας έρευνας.

“Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έρευνα για το περιστατικό κατά το οποίο ο Ζίαντ Αμπού Λιν απεβίωσε”, σημείωσε ο Υπουργός σε ένα δελτίο Τύπου.

“Λυπούμαστε για τον θάνατό του” τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να διεξάγει μία “ταχεία και διαφανή έρευνα σχετικά με τις συνθήκες του βίαιου θανάτου” του Ζίαντ Αμπού Λιν.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του, Στεφάν Ντουζαρίτς, ο Μπαν “καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν το ενδεχόμενο μίας κλιμάκωσης” της βίας.

Ο ίδιος άλλωστε εξέφρασε “τη βαθιά του λύπη” για τον θάνατο του Παλαιστίνιου αξιωματούχου και απηύθυνε τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του, τις παλαιστινιακές αρχές και τον παλαιστινιακό λαό.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε τη διεξαγωγή μιας “άμεσης” και “ανεξάρτητης” έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του Λιν.

“Οι πληροφορίες σχετικά με την χρήση υπέρμετρης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι πολύ ανησυχητικές” επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

“Απευθύνω έκκληση τη διεξαγωγή μιας άμεσης και ανεξάρτητης έρευνας για τον θάνατο του Υπουργού Αμπού Λιν” πρόσθεσε η ίδια.