ΥΠΕΞ:Η Ελλάδα μετέφερε στο Νταβούτογλου τις θέσεις της Κύπρου

 

Οι πρόσφατες επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, η συνεχιζόμενη παράνομη παρουσία του Barbaros στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η προετοιμασία που γίνεται για την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων στο επερχόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι έντονες διπλωματικές διεργασίες που έγιναν και οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στην προσπάθεια για καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.2013_03_25_02_42_17__0eb47735f118492b9c586db7e8b03962

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε τα εξής:

«Κατ’ αρχήν, είναι το θέμα των επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία, όσον αφορά την αναζήτηση τρόπου, με τον οποίο -όπως λέω πάντα- θα φύγει το Barbaros από τον δρόμο της ειρήνης για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος, ή να συνεχίσει ο διάλογος, διότι στην ουσία δεν σταμάτησε ποτέ. Αναστείλαμε απλώς την παρουσία μας ενόσω υπήρχε ο εκβιασμός και η απειλή, όπως είπαμε πάρα πολλές φορές. Δεν σταματήσαμε όμως ποτέ να προσβλέπουμε στην επανάληψη του διαλόγου και στην αναζήτηση των τρόπων για αυτή την επανάληψη.

Όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο, συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως προχωρήσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που έχουν και με την ευκαιρία αυτή να προσπαθήσουν να εξευρεθεί ο τρόπος για να επιτευχθούν τα όσα  έχω προειπεί.

Ετοιμάσαμε τη θέση μας, όπως αυτή επεξηγήθηκε από τον Πρόεδρο στο τελευταίο Συμβούλιο των Αρχηγών, ενημερώσαμε τον κ. Βενιζέλο και αυτή η θέση μας έχει μεταφερθεί στην Τουρκία. Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δεν γνωρίζω αν η Τουρκία έχει δώσει τις απόψεις της, πολύ πιθανόν δεν τις έχει δώσει ακόμα. Οποιεσδήποτε κι αν είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας, πρέπει να αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βρίσκεται σε θέση να τις χειριστεί.

Αυτή είναι η όλη υπόθεση όσον αφορά τις προσπάθειες που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί η παρουσία του Barbaros στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και μάλιστα σε τεμάχια που έχουν με συμβόλαιο δοθεί στην εταιρεία ΕΝΙ για να προχωρήσει στο πρόγραμμά της, σε χρόνο που αυτή επέλεξε, διότι το πρόγραμμα αυτό ωρίμασε για τη διενέργεια των γεωτρήσεων.

Η έκκλησή μου και προς τα ΜΜΕ και προς τα πολιτικά κόμματα είναι να μην παρασυρόμαστε ούτε από τάχα διαρροές που παρουσιάζονται στον τουρκικό Τύπο, αλλά ούτε και από δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία και να δημιουργούμε ολόκληρα σενάρια. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο. Να σεβαστούμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης και επομένως δεν είναι αυτή τη στιγμή σε κατάσταση να χειριστεί το οποιοδήποτε θέμα.

Να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα που ανέλαβε τον ρόλο της προσπάθειας αυτής από όλους τους άλλους μεσολαβητές που έσπευσαν από την αρχή να μας προτείνουν μέσες λύσεις στο θέμα που δημιούργησε το Barbaros. Νομίζω ότι ο πιο, για μας, κατάλληλος να εμπιστευτούμε είναι η Ελλάδα. Οι άλλοι μας έδειξαν τα χαρτιά τους.

Αυτή είναι η κατάσταση γύρω από αυτό το θέμα. Τα νεώτερα θα τα περιμένουμε μετά από την άφιξη του Προέδρου στην Κύπρο και όταν θα είναι σε θέση να χειριστεί αυτά τα θέματα».

Κληθείς να σχολιάσει εάν όσα λέχθηκαν για φόρμουλα είναι απλά τουρκικές προσπάθειες για να δημιουργηθούν προβλήματα και εάν υπήρξε βολιδοσκόπηση της Αθήνας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από πλευράς του κ. Νταβούτογλου, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε: «Η Άγκυρα πήρε τη δική μας θέση και ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να κάνει τις παρατηρήσεις του». Πρόσθεσε ότι: «Δεν είμαστε εκεί. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε εκεί. Ο μόνο Κύπριος πολίτης που δικαιούται να πάρει τέτοιες αποφάσεις, αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να τις πάρει, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Δεν είδαμε την αντίδραση, αλλά και όταν την δούμε δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις εμείς». Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι αναμένεται αντίδραση από πλευράς Τουρκίας εντός των ημερών.

Αναφερόμενος στην  προετοιμασία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπου εκεί θα εγκριθούν τα συμπεράσματα που αφορούν τις υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας ανέφερε  ότι γίνονται έντονες διπλωματικές προσπάθειες από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εκείνο που θέλω να πω, πρόσθεσε , για να αντιληφθείτε, είναι ότι υπάρχει ένα δάσος και υπάρχουν και πολλά δέντρα. Το δάσος για μας αυτή τη φορά είναι ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιοδήποτε λεκτικό που θα ανοίγει ή θα προοιωνίζει άνοιγμα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση εκεί που επικεντρώνονται, στο 23 και το 24. Τα διάφορα δέντρα είναι να πετύχουμε, πρώτον, να αντανακλούν αυτά τα συμπεράσματα στα πρόσφατα γεγονότα, όπως αυτά τα έχει καθορίσει και το Συμβούλιο τον Οκτώβρη και διάφορες άλλες πρόσφατες εξελίξεις, όπως είναι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προχωρούμε, αλλά να μην συγχέουμε το δάσος με τα δέντρα.

Το τρίτο θέμα που ήθελα να εγείρω είναι η απόφαση Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Έγινε δυστυχώς μια προσπάθεια να συνεχιστεί η δουλειά που έβαλαν πλώρη κάποιοι στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να κλείσουν τα τρία θέματα της Δ’ Διακρατικής Προσφυγής. Μεταξύ των οποίων, να γίνει αποδεκτός ο ισχυρισμός ότι η τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου δεν αλλάζει την κατάσταση και ότι τα κεφάλαια που εξετάζονται πρέπει να κλείσουν. Αυτή ήταν η προσπάθεια της Τουρκίας, αυτά ισχυρίστηκε στο Στρασβούργο και δυστυχώς, οι γνωματεύσεις που πήραν από όσους ξεκίνησαν να συμπλέουν ότι για αρκετό καιρό βρίσκονται αυτά τα θέματα στην ατζέντα και πρέπει τελικά να πάρουν τον δρόμο τους προς το κλείσιμο, ήταν ένα θέμα το οποίο είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το αντιμετωπίσαμε σθεναρά και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μάς δικαίωσε ότι, υπό το φως της νέας απόφασης του ΕΔΑΔ πρέπει να εξεταστούν όλα τα θέματα. Καθορίστηκαν ημερομηνίες για να εξεταστούν και προχωρούμε στην εξέταση όλων αυτών των θεμάτων.

Η Τουρκία διαθέτει τη δύναμη των όπλων και δεν διστάζει να την χρησιμοποιήσει σε κάθε της δυσκολία. Εμείς διαθέτουμε τη δύναμη των θεσμών και το καθήκον μας στους θεσμούς, είτε αυτό λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση είτε αυτή λέγεται Συμβούλιο της Ευρώπης, την ασκούμε και εξισορροπούμε.

Το τέταρτο θέμα  είναι η συμμετοχή μου στην Υπουργική Διάσκεψη του Συνασπισμού κατά του ISIS. Ήταν για μας σημαντικό το ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος που επιτελούμε στην περιοχή μας και αναγνωρίζεται η συμβολή μας σε έναν διεθνή συνασπισμό, ο οποίος δίνει την πολιτική ομπρέλα των ενεργειών που γίνονται σε τρία μέτωπα: Πρώτον, να συγκρατηθεί στρατιωτικά η επέκταση, δεύτερον να αποκοπούν οι οικονομικοί πόροι και τρίτον, να αποδείξει η ανθρωπότητα, με πρωτεργάτες τους μετριοπαθείς Σουνίτες κληρικούς και διανοούμενους, ότι αυτό που πρεσβεύει το ISIS δεν είναι το Ισλάμ. Όλα τα τρία με στόχο μακροπρόθεσμο –ο Πρόεδρος Obama λέει προθεσμία τριών χρόνων- να ηττηθεί αυτή η οργάνωση.

Ακολούθως αναφέρθηκε  στην περιφερεική Συνοδο  του   “MANAMA Dialogue” στο Μπαχρέιν  χαρακτηρίζοντας πού σημαντικό το διάλογο , γιατί όπως είπε «εντάσσεται στο πλαίσιο και της δικής μας προσπάθειας με τις διάφορες περιφερειακές συνεργασίες, να δημιουργήσουν τις συνθήκες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Απαντώντας σε ερώτηση  ο κ. Υπουργός επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης ότι «τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους και διανεμηθούν δίκαια προς όλους τους Κυπρίους μετά τη λύση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση εάν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες με την αποχώρηση του Barbaros ή εάν η Κυβέρνηση αναμένει από την Τουρκία να δείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι: «Θα καταλάβουμε από τα όσα θα διαμειφθούν εάν αυτή είναι μία προσωρινή λύση ή εάν κάποια κριτήρια θα την καθιστούν μόνιμη».

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι: «Δεν θα μας καθοδηγεί στις θέσεις μας, ούτε η τουρκική προπαγάνδα, ούτε οι τάχα διαρροές στον τουρκικό Τύπο, ούτε οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών. Δεν μπορούμε να χτίζουμε σενάρια με ό,τι ακούμε».

Για τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας

Ερωτηθείς για τις συμφωνίες Ρωσίας-Τουρκίας στα θέματα ενέργειας, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε: «Αυτό πρέπει να προβληματίζει την Ευρώπη, η οποία ανησυχούσε από τη μια για τον ρόλο της Ουκρανίας και το κλείσιμο της στρόφιγγας δια τις Ουκρανίας και τώρα πάει να αφήσει τη στρόφιγγα στον κ. Ερντογάν. Δεν μπορώ να επεκταθώ παραπάνω. Εγώ σέβομαι τις επιλογές και της Ρωσίας, σέβομαι και τις επιλογές της Τουρκίας όσον αφορά την επιθυμία της να καταστεί κόμβος». Σε σχέση με τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι εάν οι ποσότητες το επιτρέπουν και οικονομικά ένας τερματικός μπορεί να είναι μια συμφέρουσα εξέλιξη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στη δημιουργία του τερματικού.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να θυσιάσει κάποια πράγματα για την ενταξιακή της πορεία, ο κ. Κασουλίδης είπε  ότι: «Τα επόμενα πέντε χρόνια δεν πρόκειται να γίνει καμία διεύρυνση. Αλλά κι αν δεν ήταν αυτή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία ούτως η άλλως δεν θα έμπαινε στην ΕΕ. Η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας, εάν ποτέ αυτή επισυμβεί, θα είναι στο απώτερο μέλλον. Εμάς η θέση μας δεν άλλαξε: Θα επιθυμούσαμε να δούμε μια Τουρκία που να συμμορφώνεται με όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, να λειτουργεί ευρωπαϊκά. Εμείς δεν είμαστε εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, άλλες χώρες είναι εναντίον. Όντως, ο νέος Υπουργός για την Ευρωπαϊκή Ένταξη της Τουρκίας μιλά για την αλλαγή της τουρκικής πολιτικής για να ευθυγραμμιστεί με τις προσπάθειες για ένταξη».