Κυκλοφοριακό χάος από την στάση εργασίας των οδηγών ταξί

Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε από νωρίς το πρωί η  4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας  των συνδέσμων ταξί παγύπρια. Από  τις 630 το πρωί  μέχρι τις 1030 πμ έκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες προκαλώντας  εμφραγμα  στην κυκλοφορία.ÏÄÇÃÏÉ ÔÁ×É ÔÅÔÑÁÙÑÇ ÓÔÁÓÇ ÅÑÃÁÓÉÁÓ

Συγκεκριμένα:

Οι οδηγοί συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία των πόλεων και στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, διαμαρτυρόμενοι επειδή, όπως καταγγέλλουν, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση του κράτους στα χρόνια προβλήματα που απασχολούν το επάγγελμα, αλλά αντιθέτως τα προβλήματα τους οξύνονται.

Η κινητοποίηση 850 περίπου οδηγών ταξί προκάλεσε σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω της αποκοπής κεντρικών οδικών αρτηριών. Στη Λευκωσία αποκόπηκε η κυκλοφορία στη συμβολή των Λεωφόρων Στροβόλου με Αθαλάσσας, στη διασταύρωση Γρίβα Διγενή – Αγίου Προκοπίου – Αρχαγγέλου και στον κυκλικό κόμβο ΔΙΑ. Στη Λεμεσό οι οδηγοί έκλεισαν τον κυκλικό κόμβο στο λιμάνι, στη Λάρνακα έκλεισαν τις Φοινικούδες και στην Πάφο τη συμβολή της λεωφόρου Αποστόλου Παύλου και Τάφων των Βασιλέων.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αστικών (ΠΟΑΤ/ΠΟΒΕΚ) Ταξί Ντίνος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι σε χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών, ο Μάριος Δημητρίαδης τους ανέφερε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Οι οδηγοί αστικών ταξί ζητούν, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πειρατείας και των παράνομων ταξί, τα οποία εργοδοτούνται, όπως καταγγέλλει ο κ. Κωνσταντίνου, από αδειούχα τουριστικά γραφεία. Ανέφερε ο ίδιος προσωπικά και ο Σύνδεσμος προέβησαν σε καταγγελίες παράνομων ταξί στην Αστυνομία και στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, “γιατί κάποιοι έχουν συμφέροντα”, όπως είπε.

Ζητούν ακόμα να δημιουργηθούν χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, οι λεγόμενες “πιάτσες” και να πληρώνουν τέλη αδειών κυκλοφορίας με βάση το σύστημα που ίσχυε προηγουμένως και όχι με βάση το νέο σύστημα της εκπομπής ρύπων, από το οποίο επωφελείται μόνο το 5% των οδηγών ταξί, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι, επίσης, το αφορολόγητο πετρέλαιο, ένταξη σε άλλη κατηγορία κοινωνικών ασφαλίσεων για να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές και απόσυρση ταξί με αγορά αδειών από το κράτος, το οποίο θα τις πωλεί στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου ή όταν ανακάμψει η οικονομία.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΑΤ ανέφερε ότι με βάση μελέτη του Τμήματος Οδικών Μεταφορών το κόστος για τα αιτήματα των οδηγών για χαμηλότερα τέλη αδειών κυκλοφορίας και αφορολόγητο πετρέλαιο, ανέρχεται, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, σε €2 εκ. ευρώ το χρόνο, ποσό το οποίο ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι θα μπορούσε να αποκοπεί από τα €65 εκ. ευρώ που δίνει το Υπουργείο Συγκοινωνιών κάθε χρόνο στις εταιρείες λεωφορείων.