ΑΚΕΛ:Επεα πτερόεντα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ΕΕΕ

Εξετάστηκαν μόνο 2,500 αιτήσεις και έχει καταβληθεί επίδομα μόνο σε 640 οικογένειες

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ότι καμιά οικογένεια δεν θα μείνει χωρίς επίδομα μέχρι το τέλος του χρόνου παραμένουν έπεα πτερόεντα, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, σχολιάζοντας εξελίξεις αναφορικά με την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος._

“Βρισκόμαστε ήδη 15 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εξετάσει μόνο 2,500 αιτήσεις και έχει καταβάλει επίδομα μόνο σε 640 οικογένειες, ενώ εντός των ημερών υποσχέθηκε ότι θα πληρωθούν άλλα 800 νοικοκυριά μακροχρόνια ανέργων,” είπε στις δηλώσεις του στην Πάφο ο κ. Φακοντής.

Ανέφερε επίσης ότι λόγω της αδυναμίας να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει επίδομα ΕΕΕ, μέσω προεγκρίσεως σε 8,000 μακροχρόνια ανέργους από τις 16,373 αιτήσεις μακροχρόνια ανέργων που έχουν υποβληθεί.

Εύλογα διερωτόμαστε, είπε, τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 8,000 οικογένειες, διερωτώμενος κατά πόσο είναι αποδεκτό από την κοινωνία να παραμείνουν χωρίς εισοδήματα και να περάσουν μαύρα Χριστούγεννα.

Μετά και τις έντονες αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, αλλά και την κραυγή απόγνωσης των αιτητών, λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων για παροχή ΕΕΕ, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο με σκοπό την αναδρομική καταβολή του.

Δυστυχώς, οι κυβερνώντες, για άλλη μια φορά, κινήθηκαν σε διαφορετική γραμμή από αυτή που είχαν εξαγγείλει. Υποσχέθηκαν ότι η αναδρομική καταβολή του ΕΕΕ θα ξεκινά 30 μέρες μετά την υποβολή της αίτησης, αλλά στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για το σκοπό αυτό στη Βουλή προβλέπει αναδρομικότητα μετά παρέλευση 2 ή και 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Ο κ. Φακοντης είπε ότι ως ΑΚΕΛ διαφωνούν με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και γι΄ αυτό ετοίμασαν σχετική τροπολογία την οποία θα θέσουν αύριο ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Με την τροπολογία τους εισηγούνται όπως έκαστος δικαιούχος του ΕΕΕ λαμβάνει το επίδομα του αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του.

Τέλος, ως ΑΚΕΛ καταθέτουν για άλλη μια φορά τις έντονες ανησυχίες τους ότι μέσα από το ΕΕΕ επιχειρείται ο τερματισμός ή η μείωση αρκετών επιδομάτων και χορηγιών, καθώς και η περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας.