Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό, λέει ο Ούγγρος πρωθυπουργός

 

Την άποψη ότι η ΕΕ, με imagew-5.aspxενδεχόμενη απόφασή της να ενεργοποιήσει την διαδικασία του άρθρου 7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας λόγω της ύπαρξης σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση, καταδικάζει μια ολόκληρη χώρα και ένα ολόκληρο έθνος, διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν,  ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο την Τρίτη.
To ΕΚ συζήτησε την κατάσταση στην Ουγγαρία και την έκθεση της Ευρωβουλευτού Judith Sargentini. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι παρόλο που γνωρίζει ότι η έκθεση θα εγκριθεί με πλειοψηφία, ο ίδιος παρευρίσκεται σήμερα στο ΕΚ για να υπερασπιστεί τις θέσεις τους.
Επέκρινε τους Ευρωβουλευτές ότι καταδικάζουν μια ολόκληρη κυβέρνηση και ένα έθνος που εργάστηκε σκληρά και έχυσε αίμα στο παρελθόν για να υπερασπιστεί τις χριστιανικές του αξίες και ξεσηκώθηκε ενάντια στο Σοβιετικό στρατό.  Όταν ήρθε η ώρα ανοίξαμε τα σύνορά μας και εδώ βρίσκομαι για να υπερασπιστώ τη χώρα μου, τους Ούγγρους και την δημοκρατία και ανεξαρτησία τους. Ο Ορμπάν είπε ότι η έκθεση προσβάλλει την τιμή του ουγγρικού έθνους και περιέχει ασάφειες και ανακρίβειες και πρόσθεσε ότι οι όποιες διαφορές μας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να καταγγέλλουμε και να δαχτυλοδείχνουμε μια χώρα.

Μίλησε για παραβίαση συμφωνιών την οποία παρομοίασε με χαστούκι στην ίδια την ΕΕ λέγοντας ότι καταδικάζεται ο ουγγρικός λαός  γιατί αποφάσισε ότι δεν θέλει η χώρα του να είναι χώρα μεταναστών. Δεν δέχομαι τις όποιες απειλές και εκβιασμούς κατέληξε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός Ορμπάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και κατηγορείται για επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου και των ελευθεριών των μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και κακομεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών.

Με την άνοδό του στην εξουσία το 2010, ο Ορμπάν πέτυχε ευρεία συνταγματική μεταρρύθμιση, εγγράφοντας στο Σύνταγμα τις αξίες του «χριστιανισμού» και της «παραδοσιακής οικογένειας».
Πιέσεις έχουν επιβληθεί και στην ανωτάτη εκπαίδευση και κυρίως στο Central Europe University που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το άρθρο 7 της συνθήκης της Λισαβόνας για κυρώσεις κατά κράτους μέλους της ΕΕ.