Καταγγελίες Χασαπόπουλου:Μίζες ύψους €5 εκατομμυρίων στην Εθνική Φρουρα

Σε μια πολύ  σοβαρή καταγγελία προέβη χθες ο τέως διευθυντής Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέας Χασαπόπουλος, καταγγέλλοντας το Υπουργείο Unknown-1Άμυνας και παράλληλα προειδοποιώντας την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για το τι προωθείται. Ο λόγος για αγορά οπλικού συστήματος, περίπτωση στην οποία ο κ. Χασαπόπουλος, καταγγέλλει μίζες ύψους €5 εκατομμυρίων και μάλιστα αναφερόμενος σε πρόσωπο που είχε διατελέσει Υπουργός.

Σύμφωνα με την καταγγελία, την αγορά προωθεί το Υπουργείο Άμυνας ζητώντας την αποδέσμευση ποσού ύψους €17 εκατομμυρίων από την Επιτροπή Άμυνας, την ώρα μάλιστα που όπως σημειώνει ο κ. Χασαπόπουλος, «υπήρξε καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία το 2017 ότι το κόστος του συστήματος έπρεπε να ήταν περίπου €12 εκατομμύρια». Όπως λέχθηκε, οι προδιαγραφές ήταν «κομμένες-ραμμένες» στα μέτρα ενός και μόνου προσφοριοδότη, ενώ ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί δύο φορές και μόνο μια προσφορά ήταν εντός προδιαγραφών, κι αυτή από τον ίδιο κατασκευαστή). «Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι ενώ την πρώτη φορά, η προσφορά είχε υποβληθεί από Κύπριο αντιπρόσωπο, τη δεύτερη υποβλήθηκε κατευθείαν από τον κατασκευαστή», αναφέρει ο κ. Χασαπόπουλος.

Έρευνες φαίνεται να επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα ήταν υπερτιμολογημένο, με τον Γενικό Ελεγκτή να ενημερώνει σχετικά τους αρμόδιους του Υπ.Άμυνας. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η ακύρωση του διαγωνισμού και η επαναπροκήρυξη του με τροποποιημένες προδιαγραφές, που να επιτρέπουν τη συμμετοχή και άλλων κατασκευαστών. Ένα χρόνο μετά, σύμφωνα με την καταγγελία Χασαπόπουλου, φαίνεται ότι «το Υπουργείο Άμυνας επανήλθε ζητώντας έγκριση για αγορά του συστήματος έναντι €17 εκατ. περίπου, και ενώ γνωρίζει ότι η διαδικασία πάσχει και η τιμή περιλαμβάνει μίζα ύψους €5 εκατομμυρίων».

Αυτούσια η καταγγελία Α. Χασαπόπουλου:

«Οφείλω να γνωστοποιήσω ένα γεγονός, που περιήλθε στην αντίληψη μου πρόσφατα, για να καταγγείλω-προληπτικά-ότι κάποιοι στο όνομα της ανάγκης για αμυντική θωράκιση της Πατρίδας μας (με την οποία ανάγκη συμφωνώ και επαυξάνω), διασπαθίζουν το τόσο αναγκαίο για την Άμυνα δημόσιο χρήμα, με τις μίζες που επωφελούνται. Η περίπτωση αυτή βγάζει μάτια:

Το Υπ. Άμυνας προωθεί την αγορά οπλικού συστήματος αξίας €17 εκ. περίπου, ζητώντας την αποδέσμευση του αντίστοιχου ποσού από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας. Το 2017 είχε γίνει σοβαρή καταγγελία στην Ελεγκτική Υπηρεσία, από γνώστη του όλου θέματος και αξιόπιστο άτομο, ότι το κόστος του συστήματος θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο χαμηλό(€12 εκατ. το μέγιστο). Τα επιπλέον €5 εκατ. δηλαδή ήταν η μίζα (τέως Υπουργού, όπως καταγγέλθηκε, ο οποίος και σήμερα κατέχει κάποιο άλλο πόστο).
Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί 2 φορές (οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει 8 περίπου χρόνια προηγουμένως), ωστόσο και τις 2 φορές, μόνο μια προσφορά ήταν εντός προδιαγραφών (από τον ίδιο κατασκευαστή). Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι ενώ την πρώτη φορά, η προσφορά είχε υποβληθεί από Κύπριο αντιπρόσωπο, τη δεύτερη υποβλήθηκε κατευθείαν από τον κατασκευαστή. Έρευνες επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα ήταν υπερτιμολογημένο, αφού με το ποσό της μοναδικής προσφοράς μπορούσε να αγοραστεί πολύ υψηλότερων προδιαγραφών και κατά πολύ καλύτερων τεχνικών χαρακτηριστικών σύστημα.

Αφού ενημερώθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή οι αρμόδιοι του Υπ. Άμυνας, αποφασίστηκε η ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξη του με τροποποιημένες προδιαγραφές, που να επιτρέπουν τη συμμετοχή και άλλων κατασκευαστών, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός και-ως εκ τούτου- μείωση του κόστους. Ωστόσο,ένα χρόνο μετά φαίνεται ότι το Υπ. Άμυνας επανήλθε ζητώντας έγκριση για αγορά του συστήματος έναντι €17 εκ. περίπου, και ενώ γνωρίζει ότι η διαδικασία πάσχει και η τιμή περιλαμβάνει μίζα ύψους €5 εκατ. Η Επιτροπή Άμυνας, που επίσης ενημερώθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή, οφείλει να σταθεί στο ύψος της και να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου.
Αυτή η τακτική να τη φέρνουν προ τετελεσμένων (πιστόλι στον κρόταφο), πρέπει κάποτε να σταματήσει. Στον ένα χρόνο που χάθηκε, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία, σωστά αυτή τη φορά, και να αποκτήσουμε είτε ένα καλύτερο σύστημα, είτε ένα κατά €5 εκ. τουλάχιστον φθηνότερο και με τα €5 εκατ. να αγοραζόταν άλλος εξοπλισμός».

Υπήρξε ενημέρωση και σημειώματα

Σε τηλεοπτική του παρέμβαση στη μεσημεριανή εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Χασαπόπουλος ανέφερε ότι για το εν λόγω ζήτημα ενημερώθηκε το Υπουργείο Άμυνας και υπήρξαν και σχετικά σημειώματα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλη περίπτωση που αφορούσε αγορά συστήματος άμυνας και διαφάνηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με το κόστος, η προσφορά της οποίας σταμάτησε από την Ελεγκτική Υπηρεσία. «Μας είπαν μέχρι και προδότες αφού αφορούσε θέμα άμυνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χασαπόπουλος, σημειώνοντας ότι σε εκείνη την περίπτωση, έγινε κατορθωτό να υπάρξει μείωση κόστους της τάξης του 30%.

Διερεύνηση ζητά η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 

 

Το Κίνημα Αλληλεγγύη με ανακοίνωση του αναφέρει ότι οι καταγγελίες του τέως Διευθυντή Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Χασαπόπουλου για μίζες εκατομμυρίων στην Εθνική Φρουρά, είναι ιδιαιτέρως σοβαρές και προσθέτει: « Ο κύριος Χασαπόπουλος δεν είναι κάποιος καχύποπτος πολίτης, αντιθέτως έχει θητεύσει ως ειδικός σε θέματα Άμυνας στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
Τα ερωτήματα που έχει θέσει ο κύριος Χασαπόπουλος είναι σαφέστατα και πρέπει πάραυτα να διερευνηθούν από την Αστυνομία.»
Η Αληλεγγύη καλεί το υπουργείο Άμυνας «να μην παραπέμπει σε μια εσωτερική έρευνα την οποία πιθανώς να διενήργησαν αυτοί που ενδεχομένως ενέχονται. Αντιθέτως, οφείλει να αντιληφθεί ότι η απάντηση του δεν ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα. Οι πολίτες αυτής της χώρας δίνουν αγόγγυστα από το υστέρημα τους και δεν μπορεί να καταρρακώνει το φρόνημα τους η εγκληματικής αδηφαγία ατόμων χωρίς εθνική συνείδηση και ηθική υπόσταση.»