Διακηρύξεις κομμάτων για την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής

 

 

Με διακηρύξεις και ανακοινώσεις τους τα κόμματα καταδικάζουν4D0B3C9A00000578-5817661-image-a-43_1528449990564 την τουρκική εισβολή και καλούν το λαό σε αντίσταση ώστε όσοι επιχειρούν την υπονόμευση της κρατικής μας κυριαρχίας, τη νομική και πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, την επιβολή ετεροβαρών λύσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να συναντούν μόνο απόρθητα και απροσπέλαστα τείχη.

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ στη διακήρυξη του αναφέρει:

Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα, δεν συμφιλιωνόμαστε με την κατοχή
Πόνο και θλίψη για το θάνατο, τους βιασμούς, το ξεριζωμό, την προσφυγιά, τους βασανισμένους εγκλωβισμένους μας και τους αγνοούμενους, πίκρα για την προδοσία, αλλά και περηφάνια για τους γενναίους πολεμιστές που έδωσαν την άνιση μάχη ενάντια στις ορδές των τούρκων εισβολέων, νιώθει ο Κυπριακός Ελληνισμός για τεσσαρακοστή τέταρτη χρονιά.
Εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, έχει σημαδέψει τις ζωές, όχι μόνο αυτών που δυστύχησαν να ζήσουν την τουρκική εισβολή, αλλά όλων των μετέπειτα γενεών.
Τα σαράντα τέσσερα χρόνια που πέρασαν δεν κατάφεραν να σβήσουν τα σημάδια από τα βασανιστήρια, τις κακουχίες, τους εξευτελισμούς και τις δολοφονίες.
Το πρόβλημα της Κύπρου, που αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση παραβίασης του συνόλου των κανόνων του διεθνούς δικαίου και όλων των συμβάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένει η ντροπή της διεθνούς κοινότητας και μια απόδειξη της υποκρισίας των ισχυρών της γης.
Για σαράντα τέσσερα χρόνια, ο κυπριακός λαός ζει, ελπίζοντας στη δικαίωση, η οποία θα επέλθει μόνο με την απελευθέρωση και την εξεύρεση λύσης τέτοιας, που να επιτρέπει σε όλο το λαό να απολαμβάνει ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ακολουθείται λανθασμένη στρατηγική διαχείριση του κυπριακού, που οδηγεί στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας και που απομακρύνει την προοπτική σωστής λύσης.

Την τεσσαρακοστή τέταρτη επέτειο από την τουρκική εισβολή, βρισκόμαστε ενώπιον της πιθανότητας να συρθούμε σε μια ενδιάμεση «στρατηγική συμφωνία».
Δηλαδή, σε μια ενδιάμεση συμφωνία, για τη διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, χωρίς να εγκριθεί από το λαό και χωρίς να αλλοιώνει τις διχοτομικές πολιτικές της Τουρκίας.
Προειδοποιούμε πως, εάν αποδεχτούμε την ενδιάμεση «στρατηγική συμφωνία», η κατάσταση θα είναι μη – αναστρέψιμη: Θα οδηγηθούμε, είτε σε συνομοσπονδία, είτε σε δύο χωριστά κράτη, είτε – χειρότερο – να καταλήξουμε χωρίς καθόλου κράτος.
Με βάση τα αποτελέσματα  της ακολουθούμενης πολιτικής, το Δημοκρατικό Κόμμα, με εποικοδομητική διάθεση και πρόθεση, τονίζει την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής στο κυπριακό.
Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας δεν θα είναι εύκολος.
Αλλά, έχουμε χρέος, σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, να διατρανώσουμε ότι δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα, δεν συμφιλιωνόμαστε με την κατοχή.

Η ΕΔΕΚ

Στη διακήρυξη του το Κ.Σ. ΕΔΕΚ αναφέρει:
44 χρόνια μετά το έγκλημα του 1974 και τα επακόλουθα της προδοσίας σημαδεύουν ακόμα τη ζωή μας: η παράνομη κατοχή του 36,2% της πατρίδας μας από την Τουρκία, ο ξεριζωμός χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι εν ψυχρώ δολοφονίες, το εθνικό ξεκαθάρισμα, οι αγνοούμενοι, ο σφετερισμός των περιουσιών και των πλουτοπαραγωγικών πόρων του τόπου μας, η λεηλασία της χιλιόχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η σημαία της κατοχής στον Πενταδάκτυλό μας.
Το χρέος μας αυτή τη μέρα είναι διπλό:
Να συνεχίσουμε την αντίσταση ώστε όσοι επιχειρούν την υπονόμευση της κρατικής μας κυριαρχίας, τη νομική και πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, την επιβολή ετεροβαρών λύσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να συναντούν μόνο απόρθητα και απροσπέλαστα τείχη.
Να αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων μας αλλά και να καταθέτουμε κάθε χρόνο τον απολογισμό μας, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία συστάθηκε και επιβίωσε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών.
Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο η ΕΔΕΚ τονίζει την προσήλωσή της στον εθνικό στόχο της απελευθέρωσης και απευθύνει μήνυμα αγώνα για δημοκρατική, δίκαιη και λειτουργική  λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις και εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Αγώνα για να αποκλεισθεί η έμμεση ή άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στη λειτουργία του κράτους.
Για να το πετύχουμε αυτό επιβάλλεται να σταματήσουν οι συνεχείς υποχωρήσεις και να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΔΔΟ όπως κάποιοι την ερμηνεύουν και επιχειρούν να την εφαρμόσουν, είναι Συνομοσπονδία η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει, είτε σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργία δύο κρατών, είτε σε προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.
Η πολιτική ηγεσία αλλά και ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να κατανοήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Δεν αμφιβάλλει κανείς πως είναι δύσκολη η ανατροπή των σημερινών δεδομένων. Είναι όμως εφικτή. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε γι’ αυτό.

Συμμαχία Πολιτών

Στην ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει:

Ένας ακόμη Ιούλιος μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, βρίσκει το ψευδοκράτος να διοργανώνει πανηγύρια για να γιορτάσει την προσφυγοποίηση του Κυπριακού Ελληνισμού, το μαζικό εποικισμό και εκτουρκισμό των κατεχόμενων περιοχών μας.
44 χρόνια μετά διατρανώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με την κατοχή ούτε με τη διχοτόμηση. Έχουμε υποχρέωση έναντι της ιστορίας και του πολιτισμού μας να αγωνιστούμε για λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής και να αποκαθιστά το δίκαιο.
Να αγωνιστούμε για μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση που να αποκαθιστά την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από ην Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα. Που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς οποιασδήποτε μορφής. Λύση που να διασφαλίζει μια ομαλή λειτουργία της κρατικής δομής στη βάση του Κράτους Δικαίου.
Γύρω από ένα τέτοιο στόχο και στη βάση μιας διεκδικητικής πολιτικής, μπορούμε να κτίσουμε και την αναγκαία εθνική, αγωνιστική ενότητα.