Γ ΑΚΕΛ: Οικονομικό έγκλημα το ξεπούλημα του Συνεργατισμού


Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι ένα οικονομικό έγκλημα για το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες,CNA_Me90e41167e1943649ea1d416a65c32a5είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε:

 

«Στο θέμα που συζητούμε σήμερα αντικατοπτρίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η φιλοσοφία, η νοοτροπία και η τακτική με την οποία πολιτεύονται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Επικοινωνία αντί ουσία. Ψέματα αντί αλήθειες. Ημετεροκρατία αντί αξιοκρατία. Αλαζονεία αντί συλλογικότητα και διαβούλευση. Προχειρότητα αντί επαγγελματισμός. Δουλικότητα αντί διεκδίκηση. Σε όλα αυτά συνοψίζεται ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν τον Συνεργατισμό τα τελευταία πέντε χρόνια. Τον Αύγουστο του 2013 πήραν την πλήρη κυριότητα και έλεγχο του Συνεργατισμού. Έδωσαν στο αρχικό στάδιο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να τον εξυγιάνουν και να αρχίσει μια νέα εποχή. Διόρισαν τους εκλεκτούς, ημέτερους και φίλους τους στα ανώτερα πόστα για να τον διοικήσουν. Για πέντε ολόκληρα χρόνια μιλούσαν για το success story.
Έδιναν υποσχέσεις, αρχικά για επιβίωση του Συνεργατισμού και στη συνέχεια σε επιστροφή του, ή έστω μέρους του στους ιδιοκτήτες του. Ενώ μας καλούσαν σε σύσκεψη στις 15 του Μάρτη στο Προεδρικό για να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων κι ενώ μας έλεγαν ότι ο Συνεργατισμός είχε πετύχει όλους τους στόχους του εκτός από την ένταξη στο Χρηματιστήριο, ξαφνικά εξήγγειλαν την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του λέγοντας και σε αυτή την περίπτωση σωρεία ψεμάτων.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία ουδέποτε έλαβαν υπόψη τους τις δικές μας ενστάσεις και διαφωνίες για τις αποφάσεις τους. Σήμερα επιχειρούν να μας θέσουν ξανά σε εκβιαστικά διλήμματα. Αφού καθόρισαν και αποφάσισαν για τα πάντα, αφού διαπραγματεύτηκαν και δεσμεύτηκαν για όλα, μας λένε είτε ψηφίζετε αυτά που εμείς αποφασίσαμε ή θα έχετε ευθύνη για ό, τι συμβεί. Παράξενη λογική. Αποφάσισαν μονομερώς και θα φταίμε εμείς αν δεν στηρίξουμε τις αποφάσεις τους. Αν αυτή η συμπεριφορά αφορούσε άλλους θα την χαρακτήριζαν αλαζονική, ετσιθελική, αυταρχική, αντιδημοκρατική για να μην την χαρακτηρίσω αλλιώς. Λυπούμαστε κ. Αναστασιάδη και αγαπητοί φίλοι του ΔΗΣΥ. Έχουμε δημοκρατία. Στη δημοκρατία ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του. Δεν πρέπει να αναμένετε από εμάς να αναλάβουμε τις δικές σας ευθύνες.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον Συνεργατισμό επιβεβαιώνουν ακόμα κάτι. Ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας ήταν κυρίως πριν το 2013 και παραμένει μέχρι σήμερα, πρόβλημα του τραπεζικού τομέα και των ΜΕΔ. Ο Συναγερμός στην προσπάθεια του τότε να κερδίσει τις εκλογές αδιαφόρησε για τα πάντα. Σήμερα ζητά από όλους υπευθυνότητα. Εμείς δηλώνουμε ότι θα συμπεριφερθούμε υπεύθυνα όπως πάντα. Με γνώμονα όμως πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού και όχι οι σκοπιμότητες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού.
Ας δούμε τα θέματα και τα γεγονότα συγκεκριμένα.
Το 2014 ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι ο Συνεργατισμός κερδίζει το στοίχημα. Ότι η Κυβέρνηση στηρίζει αμέριστα και απόλυτα τη διοίκηση του Συνεργατισμού. Το 2015 δήλωνε ότι περνά τους διορισμούς των στελεχών της τράπεζας από Ιερά Εξέταση και ότι ο ερασιτεχνισμός δίνει τη θέση του στον επαγγελματισμό. Το 2016 ότι θα ξεκινούσε άμεσα να επεξεργάζεται επιλογές για επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες. Το Δεκέμβριο του 2017, στο μέσο της προεκλογικής περιόδου, είπε ότι ο Συνεργατισμός έκανε άλματα προόδου, ότι μεταμορφώθηκε σε πραγματική τράπεζα, ότι έχει κεφαλαιουχική επάρκεια, σημαντική ρευστότητα και επιτάχυνση στη μείωση των ΜΕΔ.
Το Μάρτη του 2018 στη σύσκεψη στο Προεδρικό, απαντώντας σε ερώτηση μου, είπε ότι ο Συνεργατισμός υλοποίησε όλους τους στόχους που τέθηκαν εκτός από την ένταξη στο Χρηματιστήριο. Μια εβδομάδα μετά εξήγγειλαν την πώληση του. Μαθεύτηκε μάλιστα ότι από τον Αύγουστο του 2017 υπήρχαν ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, ύψους 800 εκατομμύριων ευρώ.
Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι από τη μια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού επιχειρούσε να αποκοιμίσει τους πάντες με κατά συρροήν δηλώσεις και από την άλλη μεθόδευε το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, με επιδότηση μάλιστα, σε μια ιδιωτική τράπεζα. Δυστυχώς το σενάριο που εφαρμόζεται είναι αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη εδώ και ένα χρόνο σχεδόν.
Λυπάμαι που είμαι αναγκασμένος να μιλήσω για ψέματα. Αλλά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη Συναγερμού έλεγε ψέματα. Έλεγε ψέματα για έξι ολόκληρα χρόνια. Είπαν ψέματα και τώρα. Όταν έβγαιναν συνεχώς στα κανάλια και στις εφημερίδες και ισχυρίζονταν ότι υπήρχε πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό. Έλεγαν ψέματα όταν αναφέρονταν σε καλή και συμφέρουσα συμφωνία πώλησης. Έλεγαν ψέματα όταν μιλούσαν για επένδυση και πώληση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη δήλωση της γκρέμισε το σόου που έστησαν Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ στα ΜΜΕ με δύο μόνο λέξεις: πτώχευση και εκκαθάριση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τούς αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής: αναφέρθηκε σε κακοδιαχείριση που οδήγησε το Συνεργατισμό εκεί που τον οδήγησε. Για λόγους ιστορίας αναφέρουμε ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του Συνεργατισμού από το 2013. Ότι διόρισε τους επικεφαλής επιλέγοντας από τους ημέτερους.  Όλοι άνθρωποι του Υπουργού Οικονομικών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κόμματος τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέλυσε και τον τελευταίο τους ισχυρισμό, ότι υπήρχε δήθεν πρωτοφανές ενδιαφέρον για πώληση του Συνεργατισμού. Υπέδειξε ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής να προσφέρει θετική τιμή∙ όλοι πρόσφεραν αρνητική τιμή.
Δεν είναι όμως μόνο οι σκανδαλώδεις τοποθετήσεις των φίλων τους στη διοίκηση.  Δεν είναι μόνο τα ψέματα που έλεγαν τόσα χρόνια στον κόσμο για να περνά ο καιρός, να τελειώνουν οι εκλογές και να πάμε παρακάτω. Δεν είναι τα ψέματα που επιστρατεύτηκαν για να χρυσώσουν το χάπι της πτώχευσης του Συνεργατισμού. Είναι και αυτό που μας φύλαξε ως φιλοδώρημα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού: δεσμεύθηκε κρυφά, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών οφείλουν να λογοδοτήσουν στη Βουλή και το λαό γι’ αυτό.
Όπως οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και για την εγκληματική συμφωνία. Μια συμφωνία στην οποία οι δήθεν αγοραστές αντί να πληρώνουν, πληρώνονται. Μια συμφωνία που στερείται κάθε οικονομικής λογικής. Η συμφωνία την οποία περηφανεύεται κιόλας η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού ότι πέτυχε,  φορτώνει στους φορολογούμενους πολίτες, τα €5 δις που έχουν δοθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι σήμερα στο Συνεργατισμό. Επιπλέον, το Κράτος παρέχει εγγυήσεις ύψους €2,6 δις στην Ελληνική Τράπεζα για εξασφάλιση ζημιών που πιθανόν να προκύψουν από τα δάνεια που μεταφέρονται σε αυτή. Στην ουσία, με τις ενέργειες και τις μεθοδεύσεις της η Κυβέρνηση έχει χαρίσει την περιουσία του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Κράτος θα εγγυάται τα μελλοντικά κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας.
Οι καταθέσεις των πολιτών σίγουρα πρέπει να προστατευτούν. Η Κυβέρνηση όμως δεν πρέπει να πανηγυρίζει ότι τάχα τις έσωσε και αν θα χαθούν θα φταίνε όσοι δεν στηρίζουν τις εγκληματικές της αποφάσεις. Ο εκβιασμός του Υπουργού Οικονομικών και του Εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας είναι απαράδεχτος και καταδικαστέος. Είναι η Κυβέρνηση που έφερε τα πράγματα ως εδώ είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα. Αντί να εκβιάζει θα έπρεπε να απολογείται γιατί φτάσαμε και πάλι μετά το 2013 στο σημείο να φορτωθούν οι φορολογούμενοι και η κυπριακή οικονομία την κάκιστη πολιτική και τα λάθη των κυβερνώντων. Τελικά ο ηγέτης της κρίσης έγινε ο ηγέτης που προκαλεί κρίσεις. Επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να εκβιάσουν τα πολιτικά κόμματα για να επιβάλουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους. Δεν θα το δεχτούμε.
Οι κυβερνώντες επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες σε όλους τους άλλους, παρά να τις αναλάβουν οι ίδιοι. Το 2013 το Κράτος έγινε ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Έχασαν οι τότε ιδιοκτήτες του Συνεργατισμού, οι χιλιάδες Συνεργατιστές, την περιουσία τους. Η Κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να επιστρέψει το Συνεργατισμό στους ιδιοκτήτες του. Αυτή τη δέσμευση την επαναλάμβαναν μέχρι πρόσφατα.
Δεν θα μπορούσε να είχε άλλη πορεία ο Συνεργατισμός λένε με 7,5 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μα δεν είχε μόνο ο Συνεργατισμός το πρόβλημα των ΜΕΔ. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών μας ανέλυσε τα ποσά των ΜΕΔ των τραπεζών στη σύσκεψη στο Προεδρικό. Όλες οι τράπεζες είχαν περίπου τους ίδιους δείκτες, όμως είναι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα που οδηγήθηκε στη διάλυση. Γιατί δε μερίμνησαν έτσι ώστε να επιλυθεί έγκαιρα το πρόβλημα των ΜΕΔ; Ας μη μας πουν ότι είναι ελλιπής η σχετική νομοθεσία γιατί οι ίδιοι την ετοίμασαν.
Από το 2013 ο Συνεργατισμός είχε αρνητικά κεφάλαια, λένε. Ο Γενικός Ελεγκτής στην Έκθεση του τον Απρίλιο του 2016 αναφέρει ότι η αποτίμηση της αξίας του Συνεργατισμού ήταν €800 εκ.
Το Μάρτιο του 2018, ο κ. Χάρης Γεωργιάδης δήλωνε ότι «ο Συνεργατισμός δεν πωλείται» και ότι θέτει στόχους «ανα τρίμηνο τους οποίους πετυχαίνει». Τρεις μήνες μετά την σαφή αυτή δήλωση του, όταν ο κ. Χάρης Γεωργιάδης ρωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ αντιδρά για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, απάντησε ότι το ΑΚΕΛ «ξεκοκκάλισε τον Συνεργατισμό και τον οδήγησε σε μια θέση που τον καθιστούσε ανίκανο να λειτουργήσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον». Με άλλα λόγια μόλις ξέμεινε από επιχειρήματα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη άρχισε τα τετριμμένα. Τα «φταίει το ΑΚΕΛ και ο Χριστόφιας». Και το 2030 ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ θα φταίνε πάλι γι’ αυτούς.
«Μα η Κυβέρνηση Χριστόφια αποφάσισε για το €1,5 δις στο Συνεργατισμό το 2013, μας είπαν. Ψέμα στο ψέμα. Πουθενά δεν θα εντοπίσουν κάτι τέτοιο, εκτός από τη συμφωνία που έκανε ο κ. Αναστασιάδης με την Τρόικα τον Αύγουστο του 2013.
Η όλη στάση της Κυβέρνησης είναι φυσιολογικό να εξοργίζει την κοινωνία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν λίγους μήνες είχαμε προεκλογική περίοδο με τον κ. Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ να διαφημίζουν την πενταετία τους ως «success story». Μόλις πριν από τέσσερις μήνες μας έλεγαν ότι η κρίση είναι πίσω μας, ορθοποδήσαμε και πάμε μπροστά.  Μόλις πριν από τέσσερις μήνες όλα έβαιναν καλώς στην οικονομία. Ξαφνικά μετά τις εκλογές, έχουμε πάλι κρίση και πρέπει να πουλήσουμε τον Συνεργατισμό. Όμως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έκανε καν αυτό. Δεν πούλησε τον Συνεργατισμό, τον διέλυσε φεσώνοντας το κράτος και τους πολίτες με δισεκατομμύρια ζημιές.
Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να συνειδητοποιήσει ότι ο χρόνος έχει τελειώσει, είμαστε ήδη στην παράταση. Το πιεστικό πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εκεί και δεν θα λυθεί με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ και του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Θα πρέπει να στηρίζεται σ’ ένα συνολικό περίγραμμα πολιτικής. Σε ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει πρώτα στην ενίσχυση της νομοθεσίας με στόχο τις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Στην αποκατάσταση της δυνατότητας αποπληρωμής των δανείων και την ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
Επαναλαμβάνουν μονότονα η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ τα ίδια και τα ίδια για τους περιβόητους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Με τους χιλιάδες που θέλουν αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους τι θα γίνει; Με αυτούς που δεν μπορούν με ένα μισθό 800 με 1000 ευρώ να πληρώνουν δόση και να διασφαλίσουν τα βασικά για την επιβίωση τους τι θα γίνει;
Το ζήτημα της διαχείρισης των ΜΕΔ συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση με την άμβλυνση της εισοδηματικής ανισότητας. Η πολιτική που εφάρμοσε η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει μεγεθύνει τις οικονομικές ανισότητες. Βασικός άξονας της πολιτικής της θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση οικονομικών πολιτικών δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου, ώστε τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις να αυξήσουν το εισόδημα τους για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς στις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα η χάραξη κοινωνικής πολιτικής είναι κεφαλαιώδες ζήτημα της διαχείρισης των ΜΕΔ. Αφενός τα νομοθετικά εργαλεία δεν προστατεύουν επαρκώς τη πρώτη κατοικία, αφετέρου σε πολλές περιπτώσεις τα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγη. Το Κράτος έχει καθήκον να σταθεί αρωγός και να στηρίξει τόσο τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εκποιήσεων όσο και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που σήμερα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, πάντοτε στη βάση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Προκαλούμε την Κυβέρνηση. Ας φέρει πρόταση να καλύπτει τις χιλιάδες δανειολήπτες των οποίων κινδυνεύει η κύρια κατοικία, όχι με δική τους ευθύνη. Ας καλύψει αυτούς που λόγω πολιτικών αποφάσεων έμειναν στην ανεργία ή είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται. Αν καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα προστατεύει την κύρια τους κατοικία, μέχρι 350,000 ευρώ, τότε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για τους υπόλοιπους.
Αντί να προβληματιστεί για όλα αυτά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού, στρέφει το βλέμμα αλλού και συνεχίζει να οδηγεί την πλειοψηφία της κοινωνίας σε αδιέξοδο. Επίσπευση των διαδικασιών των εκποιήσεων, διευκόλυνση των πωλήσεων δανείων και δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις δανείων είναι ο κλοιός που στήνεται γύρω από τους δανειολήπτες. Εκποιήσεις περιουσιών από τις τράπεζες και πωλήσεις δανείων σε επενδυτικά ταμεία. Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε από το βήμα της Βουλής τη θέση μας: αν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έρθει με ξεκάθαρο και σαφές σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 350,000 και των δανειοληπτών που πλήγηκαν από την κρίση, που θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, το Κόμμα μας δεν θα δεχτεί να υπερψηφίσει οτιδήποτε άλλο. Θα ήθελα να πω επίσης ότι η Κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για κάλυψη των εργαζομένων στο Συνεργατισμό.
Θα πρέπει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να πάψει να πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα τα μεγάλα συμφέροντα των λίγων. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αφουγκραστεί τον κόσμο εκεί έξω. Μέχρι πότε νομίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι θα αντέξει η κοινωνία να την παρακολουθεί να κάνει παζάρι με τα διαβατήρια και τα τεράστια κτίρια, να βολεύει ημέτερους, να δημιουργεί φούσκες, να απειλεί το περιβάλλον, να ξεσπιτώνει κόσμο και την ίδια στιγμή να αφήνει τα ενοίκια να πετούν, μόνο και μόνο για να πλουτίζουν κάποιες οικογένειες και διάφορα γραφεία; Μέχρι πότε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θα αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στους πολίτες από αυτές τις πρακτικές της; Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσει ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους είναι ευρύτερη διαδικασία, χρειάζεται σφαιρική αντιμετώπιση. Διότι ακόμα και να ξεφορτωθούν οι τράπεζες αυτά τα δάνεια οι πολίτες θα συνεχίσουν να τα χρωστούν, με κίνδυνο να οδηγηθούμε στη μαζική μεταφορά περιουσιών από τα χέρια των πολλών στα χέρια των λίγων. Εμείς θα είμαστε εδώ και θα πολιτευόμαστε με συνέπεια προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την πορεία, η οποία διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και είναι επιζήμια για την οικονομία.
Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω το αυταπόδεικτο: το ξεπούλημα του Συνεργατισμού είναι ένα οικονομικό έγκλημα για το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αυτή η έρευνα να καλύπτει όλες τις περιόδους και όλες τις πιθανές ευθύνες.
Ας μην ελπίζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη όμως ότι θα ξαναγίνουμε θεατές σε φαρσοκωμωδίες όπως αυτές που έστησε η κυβέρνηση τους με τη διερευνητική επιτροπή για το σκάνδαλο της οικονομίας. Δεν θα δεχτούμε να επιρριφθούν ευθύνες στους παππούδες μας από το 1909 αλλά να μην ασχοληθούν με τις ευθύνες τους. Δυστυχώς αυτό επιχείρησε να πετύχει ο κ. Αναστασιάδης με τη δημόσια παρέμβαση του για το θέμα.
Σε ότι αφορά δε τις πολιτικές ευθύνες, οι πολίτες ήδη γνωρίζουν: οι κυβερνώντες διέλυσαν το Συνεργατισμό, κοινωνικοποίησαν τις ζημιές και ιδιωτικοποίησαν τα κέρδη.»