Ρωσία: Πανηγυρική αναμένεται η επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 109 εκατομμύρια Ρώσοι για να εκλέξουν πρόεδρο, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να δείξει μια πανηγυρική επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν που θα ξεπερνά το 70%.poutin

Το ποσοστό συμμετοχής μέχρι το μεσημέρι έφτασε στο 34,72%, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Νικολάι Μπουλάγιεφ. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, που θα είναι και το μοναδικό βαρόμετρο αυτής της ψηφοφορίας.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μία μαζική καμπάνια ενημέρωσης, παρακίνησης, διευκόλυνσης των ετεροδημοτών.

 

Ψήφισε ο Πούτιν

Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε σήμερα  ότι θα είναι ευχαριστημένος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, θα επιτρέπει την επανεκλογή του για μια τέταρτη θητεία.

Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 2151 εκλογικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε «σίγουρος για το πρόγραμμα» που προτείνει στη χώρα.

Η επανεκλογή Πούτιν θα φέρει μια τέταρτη θητεία για τον ίδιο, η οποία αναμένεται να λήξει το 2024, καθιστώντας τον τον πρώτο ηγέτη του Κρεμλίνου που θα υπηρετήσει δύο δεκαετίες ως ηγέτης της χώρας.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς από τους άλλους επτά υποψήφιους δεν θα λάβει περισσότερο από το 7% των ψήφων. Τυπικά αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου είναι μεταξύ άλλων ο Πάβελ  Γκρουτινίν, υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος και πολυεκατομμυριούχος πρώην βουλευτής, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, βετεράνος προεδρικός υποψήφιος και ηγέτης του υπερεθνικιστικού LDPR, ο Γκριγκορί Γιαβλίνσκι, ηγέτης του Γιαμπλόκο και φιλελεύθερος οικονομολόγος, και η Ξένια Σαμπτσάκ, 36χρονη τηλεπερσόνα και κόρη του πολιτικού μέντορα του Πούτιν. 

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ και έστειλε παρατηρητές σε ολόκληρη τη χώρα προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκλογές.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι παρότρυνε τους Ρώσους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές λόγω της απουσίας πραγματικού ανταγωνισμού. Στον ίδιο έχει απαγορευτεί η υποψηφιότητα λόγω ποινικής καταδίκης του, που θεωρείται πολιτικά παρακινημένη.

«Τις μέρες των εκλογών θα πρέπει συνήθως να λέμε “ψήφισα”, αλλά στην πραγματικότητα είμαι εδώ για να πω ότι δεν πήγα να ψηφίσω» δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube. Επέκρινε τους επτά συνυποψήφιους του Πούτιν διότι δεν διαμαρτυρήθηκαν για την παραχάραξη των ψηφοδελτίων και άλλες παρατυπίες, λέγοντας ότι «οι υποψήφιοι δεν αξίζουν την ψήφο σας».