Τσεχία: Ελεύθερος ο Σάλεχ Μούσλιμ παρά τις απειλές της Τουρκίας

Την απελευθέρωση του πρώην ηγέτη του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας Σάλεχ Μούσλιμ αποφάσισε τσέχικο δικαστήριο παρά τις τουρκικές απειλές, καθώς η Άγκυρα ζητούσε την προφυλάκισή του μέχρι να εξεταστεί το αίτημα για την έκδοσή του στην Τουρκία.moslem-tsexia-

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση στην Πράγα έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, ήταν στο παρελθόν επικεφαλής του PYD, της κύριας συνιστώσας του συνασπισμού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη Συρία και δέχεται επίθεση από τον τουρκικό στρατό εδώ και εβδομάδες.

Ο δικηγόρος του 67χρονος πολιτικού είπε στους δημοσιογράφους πως ο πελάτης του υποσχέθηκε στο δικαστήριο ότι δεν θα παρεμποδίσει τις περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες.

Ο δικαστής Γιάροσλαβ Πίτλουν αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφασή του, η οποία επευφημήθηκε από πολλές δεκάδες Κούρδους, που είχαν συγκεντρωθεί για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον συλληφθέντα.

Από τον Νοέμβριο 2016 έχει εκδοθεί σε βάρος του Μούσλιμ ένταλμα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές, σε σχέση με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία αρνείται κάθε ανάμιξη.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρέσβης στην Τσεχία είχε απειλήσει ότι ενδεχόμενη απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη θα θεωρηθεί ως κίνηση υποστήριξης της τρομοκρατίας.

«Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε πως θα αφεθεί ελεύθερος, γιατί, αυτό θα ερμηνευθεί ως πράξη στήριξης της τρομοκρατίας» δήλωσε χθες ο Αχμέτ Νεκάτι Μπιγκαλί.

Να αποκατασταθεί το «λάθος» ζητάει η Άγκυρα

Από τη δική της πλευρά, η Άγκυρα σήμερα καταδίκασε την απελευθέρωση και περιμένει από τις τσεχικές αρχές να αντισταθμίσουν το «λάθος» του δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι η σημερινή απόφαση είναι πολιτική και «στηρίζει ξεκάθαρα την τρομοκρατία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μπεκίρ Μποζντάγ, η απόφαση του τσεχικού δικαστηρίου  αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Τσεχίας.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλαχμίτ Γκιούλ, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν θα δεχθεί ποτέ αυτή την απόφαση» και θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της στο ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Άγκυρα είχε «αρχίσει τα διαβήματα για την έκδοση στην Τουρκία» του Μούσλιμ, ο οποίος κινδυνεύει να του επιβληθούν 30 ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν δικαστεί εκεί.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Μάρτιν Στροπνίτσκι, αρνήθηκε χθες οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη σύλληψη του Μούσλιμ και τη φυλάκιση στην Τουρκία δύο Τσέχων πολιτών που κατηγορούνται ότι πολέμησαν στη Συρία στο πλευρό της YPG.

Ο Μίροσλαβ Φάρκας και η Μαρκέτα Βσελισόβα καταδικάσθηκαν πέρυσι σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως μπορεί να απελευθερώνονταν σε αντάλλαγμα για την έκδοση του Μούσλιμ.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση: «Αποφασίζει ένα τσεχικό δικαστήριο, δεν γνωρίζω αυτή την υπόθεση», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.