θα δαγκώνουμε το ένα μας και θα μας πονούν όλα μας

 

Σε αυτό τον τόπο   ομολογούμε συνεχώς την ανεπάρκειά μας και παραδεχόμαστε επικίνδυνα τις ήττες μας. Γιατί τί άλλο από παραδοχή ήττας είναι το να φωνάζεις πως δεν μπορείς να σώσεις μια εταιρεία νευραλγικής σημασίας για τον τόπο όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές;Κυπριακές_Αερογραμμές71

Αυτή δεν είναι στάση ούτε πατριωτισμού,   ούτε ευθύνης. Το να πονεί χέρι και να κόβεις χέρι, αντί να το θεραπεύσεις, σίγουρα δεν μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται ο ασθενής. Αν είμαστε κράτος που σέβεται τον εαυτό του θα πρεπε όλοι αυτοί που βγαίνουν καθημερινά από τα Ραδιόφωνα και ντελαλίζουν το ξεπούλημα οργανισμών με ανεκτίμητης σημασίας προσφορά υπηρεσιών στη χωρα μας θα πρεπε να φρόντιζαν να γίνει ότι είναι απαρίτητο για να διασφαλιστεί μέλλον και προοπτική. Ιδιαίτερα όταν τα κόμματα που αντιπροσωπεύουν όπλοι αυτοί οι επώνυμοι βαθμοφόροι, χρησιμοποίησαν και εκμεταλλέυτηκαν τον οργανισμό που σήμερα θέλουν να σκοτώσουν όχι για να παίζει σωστά το ρόλο του, αλλά για να εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπούς.

Σε κάποιο στάδιο θα δαγκώνουμε το ένα μας και θα μας πονούν όλα μας, όμως θα είναι αργά….

Κυρ.

 

Θα μπορούσε αν….

Οι Κυπριακές Αερογραμμές ιδρύθηκαν το 1947 σε συνθήκες πολύ πρωτόγονες για την Κύπρο. Φέτος το Σεπτέμβριο έκλεισαν 67 χρόνια ζωής και προσφοράς. Θα μπορούσε αυτή η Εταιρεία,   σήμερα να ήταν ένα ευέλικτο σχήμα αυτόνομο και αυτάρκες που θα εξυπηρετούσε και το επιβατικό κοινό, θα στήριζε σταθερά τον τουρισμό και θα έκανε το προσωπικό του περήφανο. Δυστυχώς όμως βρίσκεται στον αναπνευστήρα, και κάποιοι ετοιμάζουν την κηδεία του.

Να φανταστείτε ότι αυτή η εταιρεία δεν απόκτησε ποτέ δικά της ιδιόκτητα γραφεία. Και όχι μόνο αυτό. Παρόλο που από τα ταμεία της πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια τόσα και τόσα εκατομμύρια, ποτέ κανένας δεν προώθησε την δημιουργία μιας τέτοιας υποδομής. Ολοι όσοι πέρασαν, ιδιαίτερα κάποιες άλλες εποχές, που έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα καλοπέρασαν, διασκέδασαν, έφαγαν ήπιαν και πήγαν στα σπίτια τους, αφήνοντας   πίσω τις κουτσουλιές και τις ακαθαρσίες τους. Ποτέ δεν την αγάπησαν και ποτέ δεν την αντίκρισαν σαν οργανισμό δημόσιας ωφελείας για να την φροντίσουν και να της χάραξουν προοπτική, αλλά την μεταχειρίστηκαν σαν μέσο για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα.Και τώρα την χελευάζουν και από πάνω.

Κυρ.

Αλλοι τα καταφέρνουν, όχι εμείς…

Είναι μεγάλο ψέμα και απάτη αυτό που λέγεται ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές πήραν οικονομικές ενισχύσεις το 2006 και τώρα είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να στηρίξει ξανά τον εθνικό αερομεταφορέα της. Το 2006 οι ΚΑ δεν πήραν οικονομική βοήθεια. Απλώς η Ε.Ε. ενέκρινε δάνειο προς τις ΚΑ με κυβερνητική εγγύηση. Το δάνειο αυτό συνήφθηκε μεταξύ ΚΑ και εμπορικής τράπεζας, μέχρι σήμερα αποπληρώνεται και έχει μειωθεί κάθετα. pilotirio  Η εταιρεία πήρε οικονομικές ενισχύσεις, όταν υποχρεώθηκε να προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το 2012, κάτω από τις πολύ αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και η κατακόρυφη άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Ολοι ανεξαιρέτως οι κρατικοί αερομεταφορείς των χωρών της Ε.Ε. κλονίστηκαν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ομως οι κυβερνήσεις των χωρών τους βρήκαν λύσεις, διεκδίκησαν βοήθειες και τις πήραν χωρίς να απαξιώνουν, όπως γίνεται εδώ στην Κύπρο καθημερινά, την εταιρεία της χώρας τους

Θα είμαστε τελικά η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν θα έχει δική της αεροπορική εταιρεία, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του μετοχικού της κεφαλαίου. Και να φανταστείτε είμαστε νησί , ημικατεχόμενο που στηρίζεται στον τουρισμό.

Μδ

 

Ολίγον τους ενδιαφέρει

Εκεί στα κατεχόμενα τρίβουν τα χέρια τους με το ενδεχόμενο οι ΚΑ να διπλώσουν τα φτερά τους. Πέραν από το γεγονός ότι η Ετιαρεία της Κύπρου ήταν ο πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό, μεταφέροντας από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το όνομα της χώρας μας –πράγμα που δεν θα γίνεται- θα μπορούν με άνεση να εκμεταλλευτούν το κενο που θα δημιουργηθεί. Γνωρίζουν οι πάντες ότι πολλοί συμπατριώτες μας κάνουν πλέον τα ταξίδια τους από την Τύμπου με τουρκικές εταιρείες. Ηδη το παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων διακινεί το 80-90% της κίνησης που καταγράφει το αεροδρόμιο Λάρνακας. Πιθανόν κλείσιμοτων ΚΑ θα επιτείνει αυτή την τάση.

Ομως κάποιους εδώ ολίγον (ή καθόλου) τους ενδιαφέρει.

Λεο

 

Δεν αναδείχθηκε

Και μόνο το θέμα της της απαγόρευσης   των Κυπριακών Αερογραμμών να πετάνε πάνω από την Τουρκία θα ήταν σοβαρό επιχείρημα για να πειστούν οι Βρυξέλλες ότι αυτό το νησί υποφέρει και χρειάζεται να στηριχθεί για να έχει το δικό του αερομεταφορέα. Ομως καθόλου αυτή η πτυχή δεν αναδείχθηκε. Παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι επηρεάζει στο μέγιστο βαθμό τις ΚΑ aerr_607_364_577_324και την ανταγωνιστικότητά τους. Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι οι ΚΑ έχουν απώλεια πλεονεκτήματος όταν για παράδειγμα για να φθάσουν στη Μόσχα από τη Λάρνακα πετούν μια ώρα επιπλέον, επειδή δεν μπορούν να διασχίσουν την Τουρκία, ενώ όλες οι άλλες εταιρείες μπορούν. Παράλληλα η Εταιρεία δεν έχει καν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στη γεωγραφική περιοχή της Ρωσίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και όχι μόνο, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Γιατί η Τουρκία παίζει τα παιγνίδια της.

Ομως εκείνοι που έβαλαν στο μάτι να κλείσουν τις ΚΑ δεν βλέπουν τέτοιες ….λεπτομέρειες και τις υποτιμούν μια ζωή.

Λεο