Ρωσία:«Πράκτορες των ΗΠΑ» διάφορα Μ.Μ.Ε

Λίστα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ενδέχεται να χαρακτηριστούν «πράκτορες ξένων κυβερνήσεων», βάσει νόμου που κατατέθηκε στη ρωσική Βουλή, έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κίνηση αυτή είναι η «απάντηση» που είχε υποσχεθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ εις βάρος του δικτύου Russia Today, την οποία είχε χαρακτηρίσει επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.putin-media-us-russia

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης, τα αμερικανικά ΜΜΕ, Voice of America – VOA (Φωνή της Αμερικής) και Radio Free Europe/Radio Liberty – RFE/RL (Ράδιο Ελευθερία) που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό δημόσιο, και τα περιφερειακά παραρτήματά τους, μπορεί να χαρακτηριστούν «ξένοι πράκτορες» βάσει της νέας νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει ασκήσει σκληρή κριτική στους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι αμερικανικές αρχές στο δίκτυο RT -το οποίο φέρεται να απολαμβάνει τη στήριξη του Κρεμλίνου- με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην προσπάθεια επιρροής του εκλογικού αποτελέσματος τον περασμένο Νοέμβριο, και είχε προειδοποιήσει ότι θα ανταποδώσει.

Ο νέος νόμος, που έχει περάσει ήδη από την Κάτω Βουλή και για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί από την Άνω Βουλή και να τον υπογράψει ο πρόεδρος Πούτιν, προβλέπει ότι όλα τα ξένα ΜΜΕ που βρίσκονται στη Ρωσία και δέχονται είτε κρατική είτε ιδιωτική χρηματοδότηση, δύναται να χαρακτηριστούν «ξένοι πράκτορες» από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα ΜΜΕ που θα τους αποδοθεί ο χαρακτηρισμός αυτός, θα πρέπει να αποδεχθούν την κατηγορία και στη συνέχεια να δώσουν στις αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο χρηματοδότησής τους, την κατάσταση των οικονομικών τους και το προσωπικό τους. Ανάλογες απαιτήσεις επιβλήθηκαν σε ρωσικές ΜΚΟ που δέχονταν χρηματοδότηση από το εξωτερικό, πολλές από τις οποίες τελικά σταμάτησαν να λειτουργούν.

Εκπρόσωπος του RFE/RL δήλωσε ότι το δίκτυο έχει ήδη λάβει σχετική επιστολή από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία αναφέρεται ότι «πιθανώς θα μας υποβληθούν περιορισμοί βάσει του νόμου για τους ξένους πράκτορες».

Από την πλευρά της VOA εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «δεν πρόκειται να κάνει σχόλια ούτε εκτιμήσεις σχετικά με τις ενέργειες άλλων οντοτήτων».

Σύμφωνα με την διευθύντριά της, Αμάντα Μπένετ, «η Φωνή της Αμερικής είναι μια ανεξάρτητη ειδησεογραφική υπηρεσία, που ακολουθεί τους κανόνες της ακρίβειας, της αντικειμενικότητας και της περιεκτικότητας. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στην αποστολή μας».