Eλλάδα: Αυξάνεται ο αριθμός των αγνοουμένων από τις πλήμμυρες

Ανεβαίνει ο αριθμός των αγνοουμένων από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες μέρες την Αττική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής δύο ακόμα άτομα προστέθηκαν στη λίστα των αγνοουμένων αυξάνοντας τον αριθμό σε έξι.imagew-2.aspx

Αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών για τον εντοπισμό των έξι αγνοουμένων στη δυτική Αττική, ο αριθμός των οποίων επαναπροσδιορίστηκε το πρωί από την Πυροσβεστική.Ο αριθμός των νεκρών έφτασε χθες τους 16 ενώ η καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες είναι καταστροφική.

Ανάμεσα στα θύματα είναι εργαζόμενος του Λαϊκού νοσοκομείου που είχε πάει για κυνήγι στο όρος Πατέρας, το πρωί της θεομηνίας μαζί με τον αδερφό του κι έναν φίλο τους. Όταν ξεκίνησε η βροχή ο φίλος των δυο αδερφών τούς πρότεινε να αναβάλουν το κυνήγι.  Τα δύο αδέρφια όμως δεν ήθελαν να ματαιώσουν τα σχέδιά τους για την ημέρα. Ο φίλος τους επέστρεψε. Τα αδέρφια παρέμειναν.

Ο 53χρονος τραυματιοφορέας του Λαϊκού, πατέρας τριών παιδιών, παρασύρθηκε από το μένος των νερών και το πτώμα του ανασύρθηκε χθες τα ξημερώματα. Ο αδερφός του αγνοείται ακόμα. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Λαϊκό στην κηδεία του δικού τους ανθρώπου θα είναι όλοι εκεί.

Προβλήματα από την καταιγίδα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνεχίζουν να πλήττουν την Αττική προκάλεσαν νέα προβλήματα στο λεκανοπέδιο αργά χθες βράδυ. kakokairia-mandra6

Η Πυροσβεστική είχε λάβει μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου 70 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια σχεδόν σε όλη την Αττική και κυρίως σε Γλυφάδα, Βούλα, λεωφόρο Ποσειδώνος, λεωφόρο Βουλιαγμένης, καθώς και στο κέντρο της Αθήνας, Κυψέλη, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Αχαρνές.

Κλειστά σχολεία σε Αττική, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Κλειστά είναι σήμερα όλα τα σχολεία της Αττικής, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και για την ασφάλεια των μαθητών, βάσει απόφασης της περιφερειάρχη Αττικής σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης, την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων ανακοίνωσαν οι δήμαρχοι Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, λόγω της πρόγνωσης για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με τον Δήμο Ζακύνθου να καλεί παράλληλα τους πολίτες να μη βγάζουν σκουπίδια στους δρόμους, θέτοντας μάλιστα σε επιφυλακή όλο το προσωπικό του.4290784

Εν τω μεταξύ, μεγάλα είναι τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής καθώς η έντονη βροχόπτωση μετέτρεψε σε ποτάμια πολλούς δρόμους του Λεκανοπεδίου ενώ στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε και χαλαζόπτωση.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες σε οικίες κυρίως στις περιοχές της Γλυφάδας και της Βούλας αλλά και την Κυψέλη, το Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Αχαρνές.

Και Μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά

Εν τω μεταξύ. συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα το Ιόνιο και η δυτική Ελλάδα θα επηρεαστούν από τον Μεσογειακό κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά, τον Ζήνωνα. Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, σήμερα έως και το μεσημέρι αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε όλα τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, και το Αιγαίο με εξαίρεση τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου αναμένονται μόνο ασθενείς τοπικές βροχές.

Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στο νότιο Ιόνιο, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά και στην Εύβοια.

Στη συνέχεια οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν έως και το ανατολικό Αιγαίο με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, ενώ τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Στις περιοχές ισχυρών φαινομένων οι καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρές ριπές ανέμου. Χιόνι ή χιονόνερο θα πέσει στα ορεινά ηπειρωτικά με υψόμετρο πάνω από 1.800 μέτρα.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 8 έως 19, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 18, στα νησιά του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου από 12 έως 19 βαθμούς και στα νησιά του υπόλοιπου Αιγαίου από 13 έως 22 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 Μποφόρ, στο κεντρικό από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 5 Μποφόρ και στο νότιο από νότιες γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ.

Στο νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά μέχρι το πρωί έως 8 Μποφόρ, ενώ στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση κατά 2 με 3 Μποφόρ από το μεσημέρι.

Στην Αττική νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα, κυρίως στα βόρεια και δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 18 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με βροχές και πιθανότητα για σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.

Σε τριήμερο πένθος βρίσκεται η χώρα για το θάνατο των 16 ανθρώπων από τις πλημμύρες σε Νέα Πέραμο, Μέγαρα και Μάνδρα, όπου και σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι, μετά τη φονική καταιγίδα της Τετάρτης, που διήρκεσε μόλις μιάμιση ώρα.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, ενώ βρήκαν σώους δύο άλλους.

Ωστόσο, την Πέμπτη νεκρός βρέθηκε ο 50χρονος για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε καταπλακωθεί από φερτά υλικά και λάσπες στο υπόγειο του σπιτιού του, στη θέση Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο.

Οι 13 νεκροί ανασύρθηκαν από τους πυροσβέστες, δύο από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας από το Λιμενικό και ένας αγνώστων στοιχείων από της θαλάσσια περιοχή στον Σκαραμαγκά. Δημοσία δαπάνη θα γίνουν οι κηδείες των θυμάτων, ανάμεσα στους οποίους και ένας τραυματιοφορέας.

Η πυροσβεστική απεγκλώβισε τουλάχιστον 88 άτομα από σπίτια και αυτοκίνητα και δέχτηκε και δέχτηκε πάνω από 660 κλήσεις από την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων.

Τεράστιες είναι οι υλικές ζημιές στις πληγείσες περιοχές με την τραγωδία να ξεπερνά κάθε φαντασία: αναποδογυρισμένα οχήματα, λάσπη, πέτρες και νερά στη θέση των δρόμων. Οι απεγνωσμένοι κάτοικοι προσπαθούσαν όλη τη μέρα να περισώσουν ό,τι μπορούν. Με φτυάρια και φαράσια απομάκρυναν τη λάσπη, με αντλίες και κουβάδες τα νερά.

Μεγάλης έκτασης είναι οι ζημιές που υπέστη το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς καταστράφηκαν περίπου 40 στύλοι και προκλήθηκαν βλάβες σε γραμμές μέσης τάσης που ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές, πλημμύρισαν υποσταθμοί, ενώ ένας εναέριος υποσταθμός ξηλώθηκε και άλλος παρασύρθηκε.