Ποινή φυλάκισης 6 χρόνων στον Κυριακίδη για το θανατηφόρο του 2015 στον Εναέριο

 

Ποινή φυλάκισης 6 χρόνων επέβαλε το μεσημέρι το Κακουργιοδικείο, στη Λεμεσό, στον 50χρονο Ιωάννη Κυριακίδη, για το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2015, στον Εναέριο, με θύμα τον 25χρονο Στέφανο Γεωργίου.Unknown-3

Ο Κυριακίδης είχε κριθεί ένοχος, τον περασμένο Ιούνιο, στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της οδήγησης υπό την επήρεια κοκαΐνης και με ταχύτητα δυνάμενη να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί άλλες 16 κατηγορίες για αδικήματα που σημειώθηκαν το βράδυ της οδικής σύγκρουσης.

Όπως το ίδιο το δικαστήριο υπενθύμισε, είναι  η πρώτη απόφαση στην Κύπρο, στην οποίαν οδηγός που επέφερε το θάνατο σε κάποιο θύμα, κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και δεν υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις επί παρομοίων γεγονότων από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει καθοδήγηση.

Το δικαστήριο, διαβάζοντας σύνοψη της τελικής του ετυμηγορίας, είπε πως ο 50χρονος δεν ήταν ένας ανυποψίαστος οδηγός, αλλά άτομο που, όταν λάμβανε την απόφαση να οδηγήσει στην κατάσταση που περιήγαγε τον εαυτόν του, είχε πλήρη επίγνωση των κινδύνων, οι οποίοι ήταν ορατοί και σοβαροί.

Υπογράμμισε ξανά πως ο Κυριακίδης μετέτρεψε το όχημα του σε “εν κινήσει φονικό όπλο, που μπορούσε να προκαλέσει βλάβη σε οποιοδήποτε πρόσωπο χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο δρόμο” και πως επέδειξε “ασύγγνωστη και εγκληματική συμπεριφορά η οποία εκφεύγει κατά πολύ του βαθμού αμέλειας που καλύπτει το άρθρο 210 του ποινικού κώδικα (πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς) “.

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο υπογράμμισε πως “τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα παρουσιάζουν ανησυχητικές διαστάσεις και η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου καθίσταται επιτακτική, ενώ το στοιχείο αποτροπής στον καθορισμό της ποινής, εντονότερο”.

Ως ελαφρυντικοί παράγοντες, μεταξύ άλλων, το δικαστήριο έλαβε υπόψη το γεγονός πως ο Κυριακίδης δεν είχε σκοπό να επιφέρει το θάνατο στο θύμα, την άμεση παραδοχή στις πλείστες των κατηγοριών, την ειλικρινή μεταμέλεια του και τις προσωπικές του συνθήκες.

Επιβάλλοντας την ποινή φυλάκισης έξι ετών στον 50χρονο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, το δικαστήριο εξέδωσε παράλληλα διάταγμα στέρησης του  δικαιώματος απόκτησης ή κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο επτά ετών, με ισχύ από σήμερα.

Μικρότερες ποινές επιβλήθηκαν για τις υπόλοιπες κατηγορίες, εκτός από επτά κατηγορίες, στις οποίες δεν επιβλήθηκε ποινή, καθώς τα γεγονότα επί των οποίων εδράζονται λήφθηκαν υπόψη, κατά κύριο λόγο, στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Όλες οι ποινές συντρέχουν, ενώ λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος που ο Κυριακίδης τελούσε υπό κράτηση.

Ο 50χρονος, τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου 2015, οδηγούσε με στερημένη άδεια οδήγησης, καθώς τρεις μήνες νωρίτερα είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα (201 χλμ αντι 80χλμ) και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.

Παρέλειψε να σταματήσει στα φώτα τροχαίας Εναερίου και χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα, προσέκρουσε στο νόμιμα σταματημένο όχημα του άτυχου 25χρονου, το οποίο σύρθηκε για 33 μέτρα πριν κτυπήσει σε πάσσαλο της ηλεκτρικής και σε φώτα τροχαίας, τα οποία μάλιστα εκτινάχθηκαν σε απόσταση 22 μέτρων. Το δε όχημα του Κυριακίδη ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 41 μέτρων περίπου από το σημείο της πρόσκρουσης.

Όταν έφτασε στη σκηνή η Αστυνομία και του ζητήθηκε να δώσει δείγμα για αλκοτέστ, αυτός αρνήθηκε ενώ σε ιδιωτική κλινική, όπου μεταφέρθηκε, έδωσε ψευδή στοιχεία και προκάλεσε αναστάτωση όταν του ζητήθηκε να δώσει αίμα για επιστημονικές εξετάσεις, κάτι που έγινε μετά από εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος.