Κορυφώνεται η κριτική για το φιάσκο στις εξετάσεις διορισίμων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ανθυποψηφίων του απερχόμενου Προέδρου  γι τις διαρροές των θεμάτων στις εξετάσεις διορισίμων.imagew-11.aspx

Η  εκπρόσωπος Τύπου του Εκλογικού Επιτελείου Νικόλα Παπαδόπουλου   Άννα Κουκκίδη- Προκοπίου αφού τόνισε πως η  κυβέρνηση Αναστασιάδη καταρράκωσε ακόμη έναν θεσμό, πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση Αναστασιάδη με την προχειρότητά της, την ανευθυνότητά της, την ασυνέπειά της και την επιπολαιότητά της, κατάφερε να καταρρακώσει ακόμη έναν θεσμό.

Η διαρροή των θεμάτων από το Υπουργείο Παιδείας, λίγες ώρες πριν τις προγραμματισμένες εξετάσεις για τον καταρτισμό του καταλόγου διορισίμων στα πλαίσια του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το θεσμό των εξετάσεων.

Επιπρόσθετα, τραγικό είναι και το γεγονός ότι η παρούσα Κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει μια διαδικασία, μολονότι υπήρχε επαρκής χρόνος.

Αναμένουμε το αποτέλεσμα της διοικητικής έρευνας και συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς και το γιατί δόθηκαν εκ των προτέρων τα θέματα σε λειτουργούς του υπουργείου Παιδείας, που είχε ως αποτέλεσμα την πρώιμη ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και συνεπώς την ακύρωση των εξετάσεων, η οποία προκάλεσε αναστάτωση στο μεγάλο αριθμό των εξεταζομένων.

Δικαιολογημένα οι πεντέμισι χιλιάδες άνεργοι επιστήμονες αισθάνονται οργή και ανασφάλεια για το χθεσινό εξεταστικό φιάσκο, καθότι αμφισβητείται, πλέον το κύρος και το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Tέλος δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε την έλλειψη σοβαρότητας που επέδειξε σε αυτό το σοβαρό ζήτημα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος αβίαστα και εντελώς ατεκμηρίωτα έσπευσε να κάνει λόγο για σαμποτάζ!»

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ  με δηλωση του επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας επανέλαβε και σήμερα τα πιο κάτω:

«Το κύρος και η αξιοπιστία των εξετάσεων για το Νέο Σχέδιο Διορισίμων έχουν δυστυχώς πληγεί ανεπανόρθωτα. Ο όλος χειρισμός ενός τόσο κρίσιμου θέματος, που αφορά τα όνειρα χιλιάδων πτυχιούχων εγείρει σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα ευθυνών. Η κοινή γνώμη έχασε την εμπιστοσύνη της στην όλη διαδικασία. Το Υπουργείο Παιδείας δεν πείθει ότι η όλη διαδικασία είναι αδιάβλητη και αδιάτρητη. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι από τη Παρασκευή είχαμε προειδοποιήσει για ρεσιτάλ προχειρότητας από πλευράς του Υπουργείου στο χειρισμό των εξετάσεων.
Η σοβαρότητα του θέματος έγκειται στο γεγονός ότι τα θέματα των εξετάσεων κυκλοφορούσαν στα Γραφεία του Υπουργείου Παιδείας πριν από την εξέταση. Αυτό το μάθαμε λόγω της ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου πριν από τις εξετάσεις. Ποιος όμως μπορεί αλήθεια να πείσει ότι κάτι ανάλογο δεν έγινε τις προηγούμενες μέρες των εξετάσεων;
Ταυτόχρονα παραμένουν αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα:

  • Γιατί τα θέματα των εξετάσεων κυκλοφορούσαν πριν από την εξέταση στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας;
  • Ακολουθήθηκε η νομοθεσία και οι κανονισμοί που ψηφίστηκαν από τη Βουλή; Κι αν όχι ποια νομικά παρεπόμενα υπάρχουν;
  • Ποια επίβλεψη έγινε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη διασφάλιση της σωστής διαδικασίας;
  • Πώς μπορούν πλέον χιλιάδες επιστήμονες να πειστούν για την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας;

Δυστυχώς η διαρροή των θεμάτων ενισχύει το αίσθημα αναξιοκρατίας και προχειρότητας. Η όλη διαδικασία βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα. Εκφράζουμε τη θλίψη και την απογοήτευση μας. Απαιτούμε απόδοση και ανάληψη ευθυνών.»

 

 ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΔΕΚ

Στην ανακοίνωση της η Νεολαία της ΕΔΕΚ  σημειώνει:

«Παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τις λυπηρές εξελίξεις που αφορούν τις γραπτές εξετάσεις για το νέο σύστημα διορισμών. Εξετάσεις που ενώ θα έπρεπε να είναι αδιάβλητου χαρακτήρα, τόσο προς όφελος των εξεταζομένων όσο και του Υπουργείου Παιδείας , αντ΄αυτού γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων που πλήττουν για ακόμα μια φορά τις δομές της κυπριακής κοινωνίας.

Ο χρόνος, ο κόπος και ο μόχθος των υποψηφίων δεν μπορούν να υπερκαλυφθούν με την αξιολύπητη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο.
Επί 2 χρόνια ο Υπουργός Παιδείας έβγαινε περιχαρής στις τηλεοράσεις και διατυμπάνιζε πως μόνο εξετάσεις τέτοιου είδους μπορούν να αναζωογονήσουν την Παιδεία και τα σχολεία μας, πως ο μακροσκελής και ατελείωτος κατάλογος των νέων ικανών πτυχιούχων πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί αποτελεί τροχοπέδη σε όλους τους ζωτικούς θεσμούς της κοινωνίας μας.

Επί 2 χρόνια γέμιζε με φρούδες ελπίδες τα μυαλά ικανότατων πτυχιούχων για άμεση πρόσληψη στο δημόσιο όταν δεν υπήρχαν καν κενές θέσεις για διορισμό καθηγητών.

Ως Νεολαία ΕΔΕΚ τασσόμαστε υπέρ της αλλαγής του μέχρι πρότινος τρόπου διορισμού των νέων καθηγητών όμως ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, την απόδοση ευθυνών στους αρμόδιους θύτες ακόμα και αν «αγγίζονται» γερές καρέκλες εντός του Υπουργείου και μια σοβαρή απάντηση του Υπουργού στις χιλιάδες των υποψηφίων που παρακάθισαν τις «αδιάβλητες» εξετάσεις.»

 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχιας Πολιτων Κωνσταντίνος Φιλαρετου τόνισε:
«Η διαρροή των θεμάτων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού πριν τις εξετάσεις για το Διορισμό στην εκπαιδευτική υπηρεσία, πέραν της απίστευτης ταλαιπωρίας που προκάλεσε στους εκατοντάδες εξεταζόμενους,  εγείρει και μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα:

  • Γιατί τα θέματα των εξετάσεων υπήρχαν στα χέρια των χειριστών της ιστοσελίδας πριν να ξεκινήσουν οι εξετάσεις;
  • Μήπως τα είχαν και άλλοι αυτά τα θέματα;

Ως Συμμαχία Πολιτών αναμένουμε άμεσα απαντήσεις από τους αρμόδιους αλλά και ανάληψη πολιτικών ευθυνών για αυτή την πρωτοφανή υπόθεση που ισοπεδώνει την αξιοπιστία και το αδιάβλητο της διαδικασίας των εξετάσεων.»

Η ΝΕΔΗΣΥ

 

Ο Προεδρος της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρος Δημητρίου  εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την γκάφα ολκής της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση όμως, αναφέρει , οι εξετάσεις πρέπει να προχωρήσουν ομαλά, να οριστεί εκ νέου ημερομηνία για τις χθεσινές εξετάσεις και να αποφευχθούν οποιαδήποτε περαιτέρω παρατράγουδα που μόνο σύγχυση και φόρτιση προκαλούν στους υποψηφίους. Για όλα αυτά το Υπουργείο οφείλει να κινηθεί τάχιστα, διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, ζητούμενο που αποτελεί και την ουσία.
«Για την νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανέφερε,  δεν έχει νόημα να ζητήσουμε σήμερα, την κεφαλή κανενός επί πίνακι, ενώσω η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της εκπαίδευσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Είναι ευθύνη όλων να διασφαλίσουν πρωτίστως την επιτυχία του εγχειρήματος, στο οποίο πίστεψαν χιλιάδες υποψήφιοι και παρατηρεί σήμερα ολόκληρη η κοινωνία. Αναμένουμε ωστόσο, τη ίδια στιγμή, ότι το Υπουργείο θα προβεί στην δέουσα διοικητική και πειθαρχική έρευνα. Δεν είναι δυνατόν λάθη που αφήνουν εκτεθειμένους χιλιάδες υποψηφίους και δημιουργούν σοβαρό οικονομικό ζήτημα και στο κράτος και στους υποψηφίους να μένουν απαρατήρητα.

Ο λογαριασμός λοιπόν από τα λάθη θα πρέπει να παραδοθεί, ανάλογα με το τι η έρευνα θα καταδείξει ως τον υπαίτιο. Λάθος πολιτικός σχεδιασμός ή ανθρώπινο λάθος. Ανάλογο θα πρέπει να είναι και το αντίτιμο, από όποιον κληθεί να το πληρώσει.

Η υπηρεσία εξετάσεων αποτελεί τον επίσημο φορέα διεξαγωγής εξετάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει την ευθύνη μόνο για την εξέταση του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση αλλά τις παγκύπριες εξετάσεις, τις εξετάσεις της αστυνομίας κλπ. Αν τα ευρήματα του Υπουργείου καταδείξουν ότι χρειάζεται να γίνουν εκ βάθρων αλλαγές ώστε να εισαχθούν αυτοματισμοί στην διαδικασία και να αφαιρέσουμε το ανθρώπινο χέρι από κομμάτια της εξέτασης, η ΝΕΔΗΣΥ θα στηρίξει τέτοιες τομές. Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο το κράτος να διατηρήσει τον εποπτικό ρόλο και ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η παράδοση των αποτελεσμάτων να δοθεί σε ιδιώτη, ανάδοχο φορέα διεθνούς κύρους και αξιοπιστίας.

Οι πολέμιοι του νέου συστήματος, από χθες χαιρεκακούν για την γκάφα της Υπηρεσίας Εξετάσεων. Από φορείς του φωτός της γνώσης έχουν καταστεί υμνητές μιας γκάφας, υπηρετώντας συμφέροντα αλλότρια προς της ουσία της εκπαίδευσης.  Σε πείσμα όσων το υπέσκαψαν εργολαβικά, το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση θα προχωρήσει καθώς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

«Το φιάσκο των εξετάσεων και οι δικαιολογίες για σαμποτάζ εκθέτουν το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, σημειώνει  το Κίνημα Οικολόγων και προσθέτει:

«Η χθεσινή διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων για διορισμό εκπαιδευτικών, αφήνει έκθετο το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο για το περιστατικό καθ` αυτό, αλλά και για τον τρόπο διαχείρισής του. Η αγανάκτηση των υποψηφίων είναι παραπάνω από δικαιολογημένη, όταν αποδεικνύεται η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται μια τέτοια διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ενώ οι θεματοθέτες παρέμεναν αποκλεισμένοι σε ξενοδοχείο μέχρι και τις 4μμ, τα θέματα αναρτήθηκαν στις 2.30μμ στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου. Αυτό προφανώς σημαίνει πως τα θέματα βρίσκονταν στα χέρια λειτουργών για αρκετό χρονικό διάστημα, περίοδο που θα ήταν επαρκής για να διοχετευτούν πιθανόν σε υποψήφιους.

Οι αιτιάσεις του υπουργού για σαμποτάζ και προβοκάτσια, είναι η πλέον προσφιλής τακτική οποιουδήποτε αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Θυμίζουν το τραγικό περιστατικό της έκρηξης στο Μαρί και τις δικαιολογίες της τότε κυβέρνησης. Για εμάς το κύρος της διαδικασίας έχει πληγεί και μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα για το πως προέκυψε η διαρροή και επιβολή των ανάλογων ποινών στου υπεύθυνους, δεν μπορεί παρά οι ανησυχίες των υποψηφίων να είναι βάσιμες.»

 

Ατυχές περιστατικό λέει ο ΔΗΣΥ

«Το εξωφρενικό περιστατικό στη διαδικασία εξετάσεων δεν μπορεί να επισκιάσει τη μεγάλη θετική αλλαγή που αποφασίστηκε και εφαρμόζεται στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης για αξιοκρατική επιλογή των μελλοντικών εκπαιδευτικών» , αναφέρει σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ  και προσθέτει:.

«Το κράτος μας μπορεί και πρέπει να διοργανώνει αδιάβλητες εξετάσεις και διαγωνισμούς προσλήψεων. Περιμένουμε από το υπουργείο Παιδείας ότι –μαζί με μια μεγάλη συγννώμη και όσα άλλα μέτρα επιβάλλονται για τους υποψήφιους- θα ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ο στόχος να έχουμε αξιοκρατική επιλογή των μελλοντικών εκπαιδευτικών, που θα αναβαθμίσει και θα αναζωογονήσει το δημόσιο σχολείο, είναι πολύ μεγάλος για να επηρεαστεί από αυτό που έγινε.

Εννοείται, βέβαια, ότι παράλληλα το υπουργείο οφείλει να διαλευκάνει το τι έχει συμβεί και οι υπαίτιοι να υποστούν με αυστηρότητα τις συνέπειες»

 

Η μεταρρύθμιση θα συνεχισθεί λέει ο Κ.Καδής

 

Τη διαβεβαίωση ότι η μεταρρύθμιση που αφορά το σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση θα συνεχιστεί κανονικά παρά το ατυχές γεγονός της διαρροής των θεμάτων, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ σε σχέση με την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στον υποψήφιο Πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Υγείας, είπε πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κυπριακό λαό.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της διαρροής θεμάτων για διορισμό εκπαιδευτικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι μια ατυχέστατη εξέλιξη που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

«Σε καμιά απολύτως περίπτωση αυτή η ατυχής εξέλιξη δεν θα επηρεάσει μια ενδεχομένως από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που επιτεύχθηκε μετά από συζητήσεις 26 χρόνων. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αυτή η σημαντικότατη μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί διότι έχει τη στήριξη του κυπριακού λαού», είπε.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η διαρροή ήταν σκόπιμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και πως για αυτό γίνεται διερεύνηση του θέματος. «Όταν υπάρξει αποτέλεσμα θα γίνει και η σχετική δημόσια τοποθέτηση», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι κάποιοι εξ αυτών που θα έδιναν εξετάσεις θα επιβαρυνθούν οικονομικά εκ νέου όταν κληθούν και πάλι να μεταβούν για να δώσουν εξετάσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ό,τι χρειαστεί να γίνει ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η εξέταση θα γίνει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με τον Υπουργό Παιδείας πριν λίγο και όλα προχωρούν κανονικά».

Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Υγείας και του Προέδρου του ΔΗΚΟ για το ΓΕΣΥ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε αρχικά ότι διαχρονικά, ο Υπουργός Υγείας ενδεχομένως να είναι ο Υπουργός Υγείας που τόλμησε με την απόλυτη στήριξη και καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να βάλει μια τάξη στα θέματα της Υγείας.

«Αντιλαμβάνομαι την ίδια στιγμή ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά τουλάχιστον κανείς από μας που εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κυπριακό λαό. Ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα από όλους μας τι γίνεται είτε αυτό αφορά την Υγεία είτε αυτό αφορά την Παιδεία και δεν θα πρέπει λόγω προεκλογικής εκστρατείας να επιχειρούμε να δημιουργούμε εντυπώσεις», είπε.