Πώς σχολίασαν κόμματα και υποψήφιοι τη νέα στρατηγική Ν.Παπαδόπουλου

Τα κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας χαιρέτισαν την νέα στρατηγική για το κυπριακό που ανέλυσε χθες ενώ ανθυποψήφιοι του σχολίασαν ανρητικά και με απαξιωτικά σχόλια

Ο Μαλάς

O Σταύρος Μαλάς ο οποίος υποστηρίζεται μόνο από το ΑΚΕΛ αφού είπε πως ο Ν.Παπαδόπουλος παραμένει χωρίς στρατηγική και ότι η νέα στρατηγική» του είναι «συρραφή b_32411αφηρημένων ιδεών και ευχολογίων» πρόσθεσε:

«Η μόνη εξέλιξη είναι ότι ο κύριος Νικόλας Παπαδόπουλος απέσυρε από τις θέσεις του κάθε αναφορά στη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία. Απέσυρε δηλαδή κάθε αναφορά στη μορφή λύσης της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού που υποστήριξαν όλοι οι Πρόεδροι της Κύπρου, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και η οποία περιλαμβάνεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια απόπειρα να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις του κόμματος του και στους νέους σύμμαχους του. Προφανώς αντιγράφει τους ακροβατισμούς που βλέπουμε σε κάθε εκλογές και από την πλευρά ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη.

Η Τουρκία θέλει να εγκαταλειφθούν οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Άραγε, θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να τη διευκολύνει λέγοντας το ίδιο; Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ανάλογες «νέες στρατηγικές» δοκιμάστηκαν ξανά στο παρελθόν και κατέληξαν σε νέες υποχωρήσεις.

Αυτό που χρειάζεται η υπόθεση της πατρίδας μας δεν είναι ούτε τους επικίνδυνους πειραματισμούς του Νικόλα Παπαδόπουλου, ούτε τις παλινωδίες και την αναξιοπιστία του Νίκου Αναστασιάδη. Αυτό που χρειάζεται είναι αξιόπιστη διαχείριση της στρατηγικής που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Υπεράσπιση των αρχών λύσης του Κυπριακού. Αξιοποίηση του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Πρωτοβουλίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των εισηγήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως συμφωνεί άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση. Και ένας νέος Πρόεδρος που θα πιστεύει και θα παλεύει για την υπόθεση της απελευθέρωσης και επανένωσης του τόπου μας.»

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ Γ.ΛΙΛΛΗΚΑ

«Με ποιους θεσμούς των Τουρκοκυπρίων προτίθεται να συνάψει εμπορικές συμφωνίες ο Νικόλας Παπαδόπουλος;» διερωταται το εκλογικό επιτελείο του Γ.Λιλλήκα σημειώνοντας τα πιο κάτω:

«Εμπορικές συμφωνίες με τους Τουρκοκύπριους στους τομείς του φυσικού αερίου , του ηλεκτρισμού και των υδάτινων πόρων εισηγείται στη «νέα» του στρατηγική ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος!
Σε σχετική ερώτηση τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία φθηνότερο ρεύμα στα κατεχόμενα για να απεξαρτηθούν οι Τουρκοκύπριοι από την Τουρκία.
Με ποιους θεσμούς των Τουρκοκυπρίων προτίθεται να συνάψει συμφωνίες ο κύριος Παπαδόπουλος;
Με ποια λογική οι Ελληνοκύπριοι φορολογούμενοι να χρηματοδοτούν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στους Τουρκοκύπριους;
Πώς ακριβώς ερμηνεύει την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ενός κράτους και ενός παράνομου μορφώματος;
Με ποιο τρόπο διευκολύνει την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και ποιο είναι το «κόστος» που επιβάλλει στην  Τουρκία με αυτές του τις «γενναίες» θέσεις του ο κύριος Παπαδόπουλος;
Είναι προφανές ότι ο κύριος Παπαδόπουλος , ούτε Νέα Στρατηγική μπορεί να καθορίσει αλλά ούτε και αυτά τα οποία διακηρύττει μέσα από γραπτό κείμενο μπορεί να υποστηρίξει όταν του υποβάλλονται ερωτήσεις.
Η μόνη ασφαλής επιλογή για αλλαγή στρατηγικής , όπως αυτή έχει κατατεθεί επίσημα στο Εθνικό Συμβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2015 , είναι η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.»

Το ΑΚΕΛ

Απαξιωτικά και με τις γνωστές επιθεσεις αντιμετώπισε το ΑΚΕΛ την πρόταση του Ν.Παπαδόπουλου.

Σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, αναέονται τα πιο κάτω:
«Ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τα όσα ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίασε  υπό τον τίτλο «Νέα Στρατηγική». Δεν ακούσαμε τίποτε το νέο. Αντίθετα, πρόκειται για ένα αναμάσημα γνωστών, παλιών θέσεων που ακούστηκαν κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Κυπριακού.
Έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:
Το ερώτημα αν αποδέχεται ή όχι τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος απέφυγε να το απαντήσει όπως ο διάβολος το λιβάνι.  Αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, η πολιτειακή δομή είναι ουσία και έχει άμεση σχέση με τη στρατηγική. Ο λόγος που αποφεύγει να απαντήσει βεβαίως, είναι εμφανής. Προσπαθεί να ακροβατήσει ανάμεσα στις θέσεις του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης που στο συγκεκριμένο κορυφαίο θέμα κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους.
Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίασε ως νέα στρατηγική την αναβίωση του αλήστου μνήμης Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Θυμίζουμε ότι αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα για την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη με τις γνωστές- αρνητικές συνέπειες στο Κυπριακό.
Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει ρητώς να διατυπώνεται η θέση για συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι και θέση μας ότι η λύση θα πρέπει να προνοεί για συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν η λύση προνοεί τη συνέχιση της ιδιότητας του μέλους των Διεθνών Οργανισμών, αν οι συνθήκες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν να ισχύουν και θα απαγορεύεται η απόσχιση. Έτσι διασφαλίζεται η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι με συνθήματα το μόνο αποτέλεσμα των οποίων θα είναι ο τορπιλισμός της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει αποχώρηση των στρατευμάτων πριν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για λύση. Αυτό ακούγεται ωραία πλην όμως είναι ανέφικτο και πολύ περισσότερο, αυτή η θέση εξουδετερώνει τη δυνατότητα άμεσα να  καταργηθούν οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα καθώς και η αποχώρηση του κατοχικού στρατού εντός συγκεκριμένου, σύντομου χρονοδιαγράμματος, όπως υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, την Βρετανία, την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά στην πρόσφατη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα.
Το ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία πριν τη λύση διερωτηθήκαμε αν πρέπει να ρωτήσουμε πώς θα το πετύχει ή αν πρέπει να το προσπεράσουμε ως ανέκδοτο. Η Τουρκία και η Ελλάδα αλληλοαναγνωρίζονται ως κράτη, για δεκαετίες συζητούν και δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ακόμα για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γίνει αν η θέση θα είναι να συμφωνηθεί η ΑΟΖ και μετά να συμφωνήσουμε σε λύση. Έτσι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει λύση. Υπενθυμίζουμε ότι στις συγκλίσεις διασφαλίζεται ότι σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση με την Τουρκία μετά τη λύση, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία θα καθορίζει τη θέση της για την ΑΟΖ με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας. Αυτές και άλλες συγκλίσεις χλευάζει καθημερινά ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για ώρες το σχολιασμό των όσων ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίασε σαν «Νέα Στρατηγική». Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει η «Νέα Στρατηγική» είναι να διευκολύνει την Τουρκία να πετύχει το στόχο της οριστικής διχοτόμησης με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που αυτή συνεπάγεται.»

ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ Αλληλεγγύη χαιρετίζουν

ΔΗΚΟ ,  ΕΔΕΚκαι Αλληλεγγύη χαιρέτισαν την νέα στρατηγική ενώ με δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ.Σιζόπουλος σημείωσε:

«Η Πενταμερής διάσκεψη στην Ελβετία τόσο τον περασμένο Ιανουάριο και τον Ιούνιο – Ιούλιο στον Κραν Μοντανά, δεν επιβεβαίωσε μόνο την αποτυχία της διαδικασίας αλλά και την αποτυχία της τακτικής η οποία ακολουθήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ως συνέπεια αυτής της τακτικής και χωρίς η Τουρκία να  υποστεί οποιοδήποτε κόστος και να της επιρριφθούν οποιεσδήποτε ευθύνες, κατόρθωσε μέσα από τις υποχωρήσεις και παραχωρήσεις που έγιναν, να αποκτήσει πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο και παράγωγο δίκαιο. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος και υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι λοιπόν καιρός για αλλαγή και απαλλαγή.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, και τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, δώσαμε στη δημοσιότητα τη Νέα Στρατηγική και τακτική που προτείνουμε.

Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην επαναφορά του Κυπριακού στην πραγματική του υφή ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό όπου:
θα καταργηθούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις,
θα αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι έποικοι,
θα υπάρχει πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνική προέλευση,
καθώς επίσης και η εφαρμογή  του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις.
Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε τα πολιτικά πλεονεκτήματα τα οποία διαθέτουμε.»