Λακωνική αναφορά Ερντογάν για Κυπριακό και υδρογονάνθρακες, στη Γ.Συνέλευση τυ ΟΗΕ

Σε μία λιτή αναφορά, που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές χρήζει ερμηνειών, περιορίστηκε η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses a meeting of local administrators at his palace in Ankara, Turkey, Wedesday, Feb. 10, 2016. Erdogan has ratcheted up his criticism of the United States for not recognizing Syrian Kurdish forces as "terrorists," saying Washington's lack of knowledge of the groups operating in the region had led to bloodshed. Turkey considers the Kurdish Democratic Union Party, or PYD, which are affiliated with Turkey's own Kurdish rebels as a terrorist group.(Yasin Bulbul/Presidential Press Service, Pool via AP)

«Μας λυπεί το γεγονός ότι η συνολική διαπραγματευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2008, τερματίστηκε λόγω της αδιανόητης στάσης των Ελληνοκυπρίων”, είπε.

“Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι οι φυσικοί πόροι που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, θα εξυπηρετήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής”, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για μια λύση που να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ήταν η επίμαχη αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν.

Καμιά αναφορά στο Κυπριακό από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ 
Στο μεταξύ, καμά αναφορά στο Κυριακό δεν υπήρξε  στις γραπτές ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις χθεσινές συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο τη Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αν και πηγές στα ΗΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα. Ο ΓΓ είχε πει ότι θα άκουγε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, πριν αποφασίσει να ενεργοποιήσει εκ νέου την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό.

Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του ΓΓ ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας στην αντιμετώπιση πολλών εκ των περιφερειακών και παγκοσμίων προβλημάτων.

«Ο ΓΓ και ο Πρόεδρος συζήτησαν τη σοβαρή κατάσταση στη Μιανμάρ, με το ΓΓ να ευχαριστεί την Τουρκία για την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τους πρόσφυγες Rohingya. Ο ΓΓ και ο Πρόεδρος επίσης αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και το Ιράν», ήταν η σχετική δήλωση.

Για τη συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο εκπρόσωπος του ΓΓ ανέφερε ότι συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης για να γίνουν τα Ηνωμένα Έθνη αποτελεσματικότερα και ευέλικτα.

«Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις σε αριθμό πολιτικών καταστάσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Γραμματέας συνεχάρη τη συνεχή δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ειρηνευτική και ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση.