Διαφορετικες ερμηνείες κομμάτων για δηλώσεις Κοτζιά και το «έγγραφο» Γκουτερες

Διαφορετικά ερμηνευουν τα κόμματα τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ ενώ εκφράζονταιimagew και αντιδράσεις επειδή όπως καταγγέλλουν ,ο Πρόεδρος απέκρυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το «άτυπο» έγγραφο του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ο ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβερωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα ότι «το  πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εποπτείας της εφαρμογής της λύσης πρέπει να τα κάνουμε κεκτημένο και πρέπει η συνέχιση του διαλόγου να πραγματοποιηθεί με βάση αυτό το κεκτημένο ενώ εξέφρασε  την απόλυτη συμφωνία του επί του θέματος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα, είπε πως αποτελεί ύβρη προς τον κ. Κοτζιά η ερμηνεία ότι το έγγραφο είναι μια καμουφλαρισμένη συνέχιση των εγγυήσεων.

Μιλώντας σε Διάσκεψη Τύπου, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε αρχικά στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κοτζιά, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν κάνει στο Κραν Μοντανά, δηλαδή το πλαίσιο Γκουτέρες και ιδιαίτερα επί των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο ίδιος ΓΓ του ΟΗΕ, δηλαδή το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό εφαρμογής και εποπτείας της λύσης που κατέθεσε στο δείπνο της 6η Ιουλίου. Με αυτές τις προτάσεις, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει πως συμφωνεί.

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, είχε πει πως υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί και το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που είχε κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις. Ξεκάθαρα, πρόσθεσε, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο πλαίσιο Γκουτέρες και ιδιαίτερα στο άτυπο έγγραφο για την εφαρμογή και την εποπτεία της λύσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο πλαίσιο Γκουτέρες όπως καταγράφηκε από τα ΗΕ, σημειώνοντας πως στο θέμα της ασφάλειας αναγνωρίζεται πως χρειάζεται ένα νέο καθεστώς, όχι συνέχεια του παλιού, τερματισμός του μονομερούς δικαιώματος της επέμβασης και της Συνθήκης Εγγυήσεως.

Επίσης, το πλαίσιο αναφέρει πως η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα στέρεο σύστημα διασφαλίσεων όπου όλη η Κύπρος και οι Κύπριοι θα αισθάνονται ασφαλείς και από μια ισχυρή εφαρμογή και μηχανισμούς επιτήρησης που θα συμπεριλαμβάνουν τουλάχιστον ένα εξωτερικό στοιχείο, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Όπως σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, ο ΓΓ τονίζει ότι οι νυν εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορούν να εποπτεύουν τους εαυτούς τους.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, περιέγραφε τον μηχανισμό εφαρμογής της πρότασης Γκουτέρες, που περιλάμβανε ένα διεθνή μηχανισμό που θα είχε την ευθύνη της παρακολούθησης και της εφαρμογής της λύσης, χωρίς να έχουν λόγο και ρόλο στην εποπτεία της εφαρμογής οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η δημόσια συζήτηση πρέπει να μπει σε μια τάξη καθώς γίνεται μια συνεχής παραπληροφόρηση, την στιγμή που ο ίδιος παραθέτει κείμενα. Όσον αφορά στο γιατί το άτυπο έγγραφο δεν συζητήθηκε, ανέφερε πως όπως είπε και ο κ. Κοτζιάς το έγγραφο αφορούσε τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, και από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια του δείπνου η τουρκική πλευρά δεν συζητούσε την κατάργηση των εγγυήσεων, δεν υπήρχε λύση.

Σε σχέση με τις επικρίσεις ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν τέθηκε υπόψη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν λέει ότι ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός ψεύδεται, αλλά πως πιθανόν να μην αντιλήφθηκαν ότι σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις έγινε σαφέστατη αναφορά στο άτυπο έγγραφο, τόσο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που διάβασε αποσπάσματα αν όχι ολόκληρο το έγγραφο, όσο και από τον ‘Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου είχε προβεί και σε πολιτική τοποθέτηση ότι το πλαίσιο Γκουτέρες και το άτυπο έγγραφο «έχουμε εθνική υποχρέωση να το καταστήσουμε κεκτημένο της διαδικασίας, κάτι που είπε σαφέστατα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας» στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως δεν ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο έγγραφο ή το οποιοδήποτε πλαίσιο είναι τέλειο και επεσήμανε πως ο ίδιος δεν επρόκειτο ποτέ, ακόμη και αν το είχε στην κατοχή του το έγγραφο, να το έδινε στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, απαντώντας αν το έγγραφο περιλάμβανε μόνο το θέμα της εφαρμογής, είπε πως για αυτό έλεγε για τον μηχανισμό επιτήρησης μετά από τη λύση, και οι εγγυήτριες δυνάμεις να εποπτεύουν τους εαυτούς τους, αλλά έδινε κάποιο ρόλο συμμετοχής ως παρατηρητές και όχι ως τα μέλη που θα έπαιρναν αποφάσεις.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ερμηνείες στην Κύπρο ότι το συγκεκριμένο άτυπο έγγραφο αποτελεί μια καμουφλαρισμένη κατάσταση των συνθηκών εγγυήσεων, αποτελούν ύβρη, όχι για τον ίδιο αλλά για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος το θεωρεί πολύ σημαντικό και πως πρέπει να το κάνουμε κεκτημένο.

 

Το ΑΚΕΛ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ.Στεφάνου αναφερόμενος στις  δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιά, είπε ότι προκύπτουν βασικά και φλέγοντα ερωτήματα για τον κ. Αναστασιάδη:

  • Γιατί δεν ενημέρωσε για το περιεχόμενο του εγγράφου το Εθνικό Συμβούλιο και τις πολιτικές δυνάμεις;
  • Τι έχει να αποκρύψει;
  • Ποια είναι η θέση του κ. Αναστασιάδη για το έγγραφο, δεδομένου του γεγονότος ότι η Ελλάδα θεωρεί αυτό το έγγραφο κεκτημένο που πρέπει να αξιοποιηθεί;
  • Αν πραγματικά το έγγραφο προνοεί εφαρμογή της λύσης με κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν στήριξε την προσπάθεια της Ελλάδας να συζητηθεί στο δείπνο του Κρανς Μοντανά τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία δεν ήθελε τέτοια συζήτηση γιατί δεν την βόλευε το θέμα;
  • Τι θα πει ο κ. Αναστασιάδης στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ; Θα του πει ότι είναι άτυπο και δεν το συζητά έστω κι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει θέση σχετικά με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων;

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, θα αποστείλει επιστολή στον κ. Αναστασιάδη ζητώντας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και συζήτηση των εξελίξεων.
Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται το Κυπριακό, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και αξιοποιώντας το πλαίσιο συμπερασμάτων του ΓΓ του ΟΗΕ.
Η απόσυρση προτάσεων, που προτείνει ο κ. Λιλλήκας ή η «νέα στρατηγική» που προτείνει ο κ. Παπαδόπουλος το μόνο που πετυχαίνουν είναι τη διευκόλυνση της πολιτικής της Τουρκίας για οριστική διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας και για εκτροπή από τις παραμέτρους του ΟΗΕ.»

Επιτελείο Μαλά:Δεν μας τα είπε όλα ο Πρόεδρος

Από μέρους του εκλογικού επιτελείου Σταύρου Μαλά  επικρίνεται έντονα ο Πρόεδρος  επειδή «απέκρυψε

κρίσιμο έγγραφο που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ την τελευταία μέρα στο Γκραν Μοντανά  και σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας έθετε πλαίσιο για μηχανισμό  εφαρμογής της λύσης και κατάργησης επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων.»

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Επιτελείου Μαλά Ε.Χαραλαμπίδου:
«Για μια ακόμα φορά ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει επίδειξη πολιτικής αναξιοπιστίας με συμπεριφορές που εγείρουν ερωτήματα ως προς τη διαχείριση και τις αποφάσεις που έλαβε χωρίς να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου και μάλιστα  για έγγραφο που κατά τον κ. Κοτζιά θα πρέπει να θεωρηθεί ως «κεκτημένο».
Πως κατάφερε λοιπόν η Τουρκία να αποχωρήσει αλώβητη  από τη διάσκεψη στο Γκραν Μοντανά  αφού οι θέσεις της για εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα απείχαν από τις θέσεις που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ;
Ποιες ήταν οι Διαφωνίες του κ. Αναστασιάδη με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας ;
Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συζητήσει το θέμα με τον κ. Κοτζιά τη θέση του οποίου γνωρίζουμε. Ο Νίκος Αναστασιάδης τι θα πεί για αυτό το ζήτημα  στον ΓΓ του ΟΗΕ; Ποιος γνωρίζει;
Και τι εννοεί ο ΠτΔ με την αναφορά του στο «τεταμένο κλίμα» που επικρατούσε κατά την κατάθεση του εγγράφου με αποτέλεσμα να το αγνοήσει; Υπενθυμίζουμε αυτό που ο ίδιος παραδέχτηκε: «Ο μεγαλύτερος μου αντίπαλος είναι ο κακός μου εαυτός».

Γιώργος Λιλλήκας

Επι του ιδίου θέματος  το Εκλογικό Επιτελείο Γ.Λιλλήκα σημειώνει:
«Μετά και τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας γίνεται ξεκάθαρο ότι οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη επέτρεψαν στην Τουρκία να φύγει από το Κραν Μοντάνα χωρίς να της αποδίδεται καμία ευθύνη.
Οι όποιες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδιδε όλα τα έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και αν ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωνε εκ των προτέρων το Εθνικό Συμβούλιο για τις σκέψεις και προθέσεις του.
Αντί αυτού, ο πρόεδρος  συναντάται την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και κανένας δεν γνωρίζει τι θα πει στον Αντώνιο Γκουτέρες και τι είναι αυτό που άλλαξε στην τουρκική στάση, που να επιτρέπει την επανέναρξη του διαλόγου από “εκεί που έμεινε” σύμφωνα με τα όσα τον συμβουλεύουν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.
Είναι για αυτό το λόγο που εμείς καλέσαμε από την πρώτη στιγμή τον πρόεδρο να αποσύρει γραπτώς τις προτάσεις που κατέθεσε επί του πλαισίου Γκουτέρες, έτσι ώστε να μην θεωρηθούν κεκτημένο.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι πιέσεις κάθε φορά ασκούνται στην αδύνατη πλευρά, ή προς εκείνον που έδειξε ότι είναι ευάλωτος σε πιέσεις και υποχωρήσεις. Και αυτός δυστυχώς είναι ο Νίκος Αναστασιάδης.»

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων σε δηλώσεις εκπροσώπου του κινήματος αναφέρει:

«Η επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη να μεταβεί στη Νέα Υόρκη χωρίς καμία συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς μια αλαζονική συμπεριφορά -από αυτές που συχνά παρατηρούνται σε όσους θεωρούν πως η εξουσία τους είναι αδιαμφισβήτητη- αν δεν οδηγούσε σε νέες αποτυχίες. Αλήθεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως όσα έπραξε -και βεβαίως όσα δεν έπραξε- ως τώρα, δεν έχουν παίξει ρόλο στο τέλμα που έχουμε βρεθεί και στην ανάπτυξη του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού;

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο κυπριακός λαός, ακούει αναφορές σε ένα άτυπο έγγραφο Γκουτέρες, το οποίο όχι μόνο δεν έχει περιέλθει σε γνώση του Εθνικού Συμβουλίου -τη συνεδρίαση του οποίου άλλωστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκ του αποτελέσματος δεν έκρινε χρήσιμη- αλλά ούτε καν γνωρίζαμε ότι υπάρχει και βεβαίως ακόμα και τώρα δεν γνωρίζουμε από επίσημη πληροφόρηση το ακριβές περιεχόμενο του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών λέμε ξεκάθαρα πως το Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί προϊόν μεμονωμένων στρατηγικών για κανένα κόμμα και κανένα πολιτικό ηγέτη. Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εγκλωβιστεί στις παλινωδίες της τακτικής του, αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούται να υποβιβάζει την αξία της διαβούλευσης με τα κόμματα.

Τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει τον μοναχικό δρόμο, του “εις και μόνος”. Κι είναι αυτός που έχει εκλεγεί με το σύνθημα “ενώνουμε δυνάμεις” και με δεσμεύσεις του τύπου “ο ώμος του ενός δεν είναι αρκετός να αναλάβει το βάρος της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού”.