Γεραπετρίτης: Απαιτούμε συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρό μήνυμα προς τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αναφέρεται στη χώρα της με το όνομα «Μακεδονία», απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα απαιτεί «πλήρη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως τόνισε, η ηγεσία της γείτονος οφείλει σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ επανέλαβε ότι «το ζήτημα της ονομασίας δεν τροποποιείται, συμφωνήθηκε και κυρώθηκε και από τις δύο πλευρές».

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μπορεί ιδεολογικά, κοσμοθεωρητικά η νέα πολιτική ηγεσία να έχει μία διαφορετική άποψη, αλλά υπάρχουν και ζητήματα τα οποία είναι πάνω και από τη βούλησή τους. Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου πολιτικού. Το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό, είναι ένα θέμα τήρησης των συμφωνημένων και προς αυτή την κατεύθυνση θα δράσει η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ο ίδιος.

«Από τη στιγμή που μια διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα Κοινοβούλια αποκτά ισχύ ανώτερη και των νόμων. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να αναθεωρήσει τη συμφωνία αυτή. Άρα, ακόμη και όταν διαφωνεί με όσα περιλαμβάνονται στη Συνθήκη, οφείλει να τα εφαρμόσει», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται επουδενί ζήτημα τροποποίησης, έτσι όπως συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές και κυρώθηκε και δεσμεύει και τη σημερινή ελληνική πολιτική τάξη και την πολιτική τάξη της Βόρειας Μακεδονίας».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που αφορούν το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φέρει ακόμη προς κύρωση στη Βουλή τα εκκρεμή μνημόνια που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι τα πρόσφατα γεγονότα δικαιώνουν αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης, η οποία, όπως σημείωσε, εξαρτά την κύρωση των μνημονίων από την πλήρη συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Εμείς θα φέρουμε τα μνημόνια στη Βουλή, το έχω πει επανειλημμένως, όταν υπάρχει ο κρίσιμος πολιτικός χρόνος, όταν δηλαδή πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, ειδική αναφορά έκανε και στις αντιδράσεις εκ μέρους της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε ανακοινώσεις άλλων χωρών.

«Εμείς είμαστε σαφείς σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ρητά συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.