Γ.Γ.ΑΚΕΛ: Αναμενόμενη η εξαγγελία της υποψηφιότητας Ν.Αναστασιάδη

Η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς καθίστανται ανέφικτοι οι στόχοι της Τουρκίας για περαιτέρω εμβάθυνση των τετελεσμένων και πώς δημιουργούνται οι προοπτικές για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Η αποτυχία στο Γκράν Μοντανά «για την οποία η κυβέρνηση θριαμβολογεί -και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί- μας έχει απομακρύνει από τη λύση και όχι μόνον αυτό, έχει δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εξαγγέλλει νέα τετελεσμένα, τα οποία αν εφαρμοστούν και αν δεν προβούμε σε πρωτοβουλίες τέτοιες, που να καταστήσουν ανέφικτη την εφαρμογή τους πολύ φοβάμαι πως θα δυσκολέψουν πολύ περισσότερο την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, είπε, σε δηλώσεις μετά την τελετή ταφής των λειψάνων του ήρωα Κυριάκου Καμηλάρη, όπου εκφώνησε επικήδειο λόγο, στο Φρέναρος.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στο «Φιλελεύθερο» σύμφωνα με το οποίο τα κοιτάσματα φυσικού αέριο στον Ονησίφορο δεν είναι εμπορεύσιμα, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα ήταν καλό να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις και να μην σχολιάζουμε δημοσιεύματα. Εκείνο που είναι σημαντικό σε ό,τι αφορά τα θέματα των υδρογονανθράκων, είπε, είναι ότι η κυβέρνηση έρχεται τέσσερα χρόνια μετά κι ενώ τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί, να εξαγγέλλει ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή τερματικού.

«Εμείς τότε τονίζαμε ότι αυτό θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα, με την έννοια ότι θα είχαμε τη δυνατότητα τότε να συνεργαστούμε και με το Ισραήλ και με την Ιορδανία και ενδεχομένως άλλες γειτονικές χώρες για να φέρουν τα αποθέματά τους στο τερματικό της Κύπρου, δεν το έπραξε η κυβέρνηση, μάς κατηγορούσε μάλιστα γιατί επιμέναμε σ’ αυτή τη θέση, και τέσσερα χρόνια μετά συνειδητοποιεί ότι πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεχομένως τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και κάτι τέτοιο έχει καταστεί ανέφικτο», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε περαιτέρω ότι η Τουρκία θα έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο κίνητρο για να συνεργαστεί για την επίτευξη λύσης, δηλώνοντας ότι με τη λύση στο Κυπριακό πρώτα και κύρια θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, να απολαύσουμε τον πλούτο τον οποίον έχουμε, να απολαύσουμε τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από αυτό τον πλούτο. «Η Τουρκία θα μπορούσε να συζητήσει μαζί μας το ενδεχόμενο της εμπορικής συνεργασίας για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Η στάση που τηρεί η Τουρκία δεν ευνοεί κάτι τέτοιο», είπε, προσθέτοντας ότι «από την άλλη θα πρέπει και μείς να κατανοήσουμε ότι δίχως λύση στο Κυπριακό η προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του φυσικού πλούτου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Αναφερόμενος στο θέμα της εξαγγελίας της υποψηφιότητας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 14 Οκτωβρίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν κάτι το αναμενόμενο. Εχει κάθε δικαίωμα να εξαγγείλει την υποψηφιότητα, έχει κάθε δικαίωμα να λειτουργεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως την ημέρα που θα φύγει από την εξουσία, είπε, προσθέτοντας ότι «εκείνο, βέβαια, που δεν έχει δικαίωμα είναι να κοροϊδεύει τον κόσμο ένα ολόκληρο χρόνο ότι τάχα προβληματιζόταν», καθώς ήταν – είπε – προφανές ότι είχε πάρει τις αποφάσεις από τον περασμένο Οκτώβρη και «δυστυχώς όλες οι κινήσεις του από τότε ήταν έντονα προεκλογικές. Ενώ λοιπόν είχε αυτά τα δικαιώματα δεν έχει δικαίωμα να κοροϊδέψει ξανά τον κυπριακό λαό. Τον κορόιδεψε μια φορά, νομίζω είναι αρκετή».

Απαντώντας σε ερώτηση γύρω από πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αποστείλει έγγραφα για το Κυπριακό στα κόμματα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως δεν γνωρίζει τι θα αποστείλει ο Πρόεδρος, αναφέροντας περαιτέρω ότι με αυτά δεν άλλαξε οτιδήποτε σε ό,τι αφορά την άποψη την οποία είχαν διαμορφώσει, αλλά αντιθέτως «με περαιτέρω συναντήσεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα ενισχύεται η άποψή μου ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι κάπως διαφορετικά».

Ανέφερε, τέλος, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει σαφέστατα το θέμα της κατάργησης των επεμβατικών και των εγγυητικών δικαιωμάτων από την πρώτη στιγμή των προσπαθειών επίτευξης συμφωνίας και αυτή τη θέση του ΓΓ δεν καταφέραμε να την αξιοποιήσουμε».