Επτά χρόνια κράτησε η κομπίνα στο ΤΕΠΑΚ

Η κομπίνα που διήρκησε συνολικά 7 χρόνια, με τα ερευνητικά προγράμματα στο ΤΕΠΑΚ στηρίχθηκε σε   ένα μελετημένο σχέδιο το οποίο απέσπασε συνολικά 5 εκατομμύρια ευρώ .Οι ύποπτοι εξασφάλιζαν διάφορα χρηματικά ποσά από 23 συνολικά συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα την περίοδο 2008-2015 συνολικού ύψους €5 εκατ.images-2 Unknown-1

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου χθες από τον ανακριτή της υπόθεσης, ως «εγκέφαλος» ορίζεται από τα όσα ειπώθηκαν η εν λόγω λειτουργός, Ροζίτα Παυλίδου, η οποία διορίστηκε στο ΤΕΠΑΚ το 2008 και ήταν υπεύθυνη για την χορηγία των ερευνητικών προγραμμάτων.

Το συγγενολόι στην εμπλοκή

Στην οργανωμένη ομάδα που ενεργούσε με απειλές και εξαναγκασμούς μέσα στο ΤΕΠΑΚ, φέρονται η Ροζίτα Παυλίδου, πρώην λειτουργός της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας, εν ενεργεία καθηγητής του ΤΕΠΑΚ και πρόσωπα του στενού οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος, όπως :

– Οι γιοι της ύποπτης
– Ένας καθηγητής χημείας στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος
– Η αδελφή της ύποπτης
– Η γυναίκα του γιου της
– Τα δυο αδέλφια της γυναίκας του γιου της
– Ένα ζευγάρι που είναι Δ/ντες και Γραμματείς εταιρείας
– Ένας άνδρας ιδιοκτήτης εταιρείας

Η εν λόγω σύμφωνα με σημείωμα του Εσωτερικού Ελεγκτή τον Απρίλιο του 2015 πέραν των πληρωμών που ελάμβανε επιπλέον του μισθού της εξανάγκαζε καθηγητές να προσλαμβάνουν ως επιστημονικούς υπεύθυνους στα προγράμματα τους συγγενείς της. Σύμφωνα με την διαπίστωση του εσωτερικού ελεγκτή, τα πρόσωπα από τα οποία έλαβε συνεντεύξεις διακατέχονταν από φόβο για διαρροή της συνομιλίας τους. Ο ελεγκτής τότε εισηγήθηκε στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου να διοριστεί ερευνώντας λειτουργός για διερεύνηση όλων των προγραμμάτων στα οποία πιθανόν να διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα.

Απειλές και καθεστώς «τρομοκρατίας»

Άξιο αναφορές είναι σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου και η συμπεριφορά της εν λόγω η οποία δεν δίσταζε να απειλεί με βόμβες στα αυτοκίνητα με την πρόφαση μάλιστα ότι γνωρίζει ανθρώπους του υποκόσμου. Μεταξύ άλλων η ύποπτη, αναφορικά με τις πληρωμές που γίνονταν, έδινε εντολές να «έχουν το νου τους» οι υπόλοιποι για τις πληρωμές.

Σωρεία καταθέσεων και μαρτυρικού υλικού

Για την υπόθεση η οποία δεν αποτελεί σημερινό γεγονός, αλλά των προηγούμενων ετών, λήφθηκαν τους τελευταίους μήνες, δεκάδες καταθέσεις.
Συγκεκριμένα λήφθηκαν 54 καταθέσεις, και έχουν διενεργηθεί 4 έρευνες δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων.

Αναμένεται να ληφθούν άλλες 76 καταθέσεις από την Λεμεσό. Σημειώνεται ότι τα αδικήματα έλαβαν χώρα σε Λεμεσό αλλά και σε Πάφο. Εκκρεμεί ακόμη να διενεργηθεί σε συγκεκριμένο μέρος μια ακόμη έρευνα από τους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού. Ζητείται από την Αστυνομία επίσης και άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, πράγμα που θα δώσει φως στις διαδρομές των λεφτών.

 

Ανακρινόμενοι, κάποιοι από τους 11 συλληφθέντες αρνούνται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους υποβάλλονται από τους ανακριτές, ενώ κάποιοι άλλοι προβάλλουν διαφόρους ισχυρισμούς σε σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα εναντίον τους. Στο μεταξύ, αναμένεται να διενεργηθεί εξέταση δειγμάτων γραφής και υπογραφής από τους υπόπτους και η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών.

Χθες, οι 11 συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο μετά από μια μαραθώνια συνεδρία διέταξε την κράτησή τους για οκτώ ημέρες. Εναντίον τους διερευνώνται 15 συνολικά αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, πλημμελήματος, δεκασμός δημοσίου λειτουργού, δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους από λειτουργό του δημοσίου, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, δωροληψία, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, ψευδείς αξιώσεις από δημοσίους λειτουργούς και αδικήματα κατά παράβαση του Νόμου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ο εξεταστής της υπόθεσης, λοχίας του ΤΑΕ Λεμεσού Χάρης Χαραλάμπους, εναντίον των υπόπτων υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για τα πιο πάνω υπό διερεύνηση αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2008-2015 σε Λεμεσό και Πάφο και σχετίζονται με 23 συνολικά ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, από τα οποία τα 20 χειρίστηκε διοικητικά ως ελέγχων λειτουργός έρευνας η Ροζίτα Παυλίδου.

Από τις ενδελεχείς έρευνες της Αστυνομίας που έγιναν τους τελευταίους έξι μήνες με τη συνεργασία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επί όλων των ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία χειρίστηκε διοικητικά η Ροζίτα Παυλίδου και στα οποία είχαν συμμετοχή συγγενικά της πρόσωπα, διαπιστώνεται η έλλειψη διαφάνειας και η αποκόμιση προσωπικών οφελών. Επίσης, σύμφωνα με τον αστυνομικό ανακριτή, η ύποπτη φέρεται να οικειοποιήθηκε διάφορα χρηματικά ποσά από τα 23 συνολικά συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα της περιόδου 2008-2015 συνολικού ύψους €5 εκατ.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ο εξαναγκασμός καθηγητών των επιστημονικών υπευθύνων για πρόσληψη συγγενικών της προσώπων στην υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ τα πρόσωπα από τα οποία έλαβε συνεντεύξεις διακατέχονταν από φόβο για διαρροή της συνομιλίας τους.

Στο Δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους η πρώην λειτουργός σε συνεννόηση με τα πρόσωπα του οικογενειακού και φιλικού της περιβάλλοντος οικειοποιούνταν διάφορα χρηματικά ποσά από τα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ.

Η Ροζίτα Παυλίδου φέρεται να προχωρούσε στον καταρτισμό πλαστών εγγράφων και τιμολογίων και λάμβανε πληρωμές για δήθεν εργασίες και μελέτες που έγιναν στα πλαίσια υλοποίησης των διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ στην πραγματικότητα αυτές οι εργασίες ποτέ δεν έγιναν. Παράλληλα, επέβαλλε την εργοδότηση συγγενικών της πρόσωπων, τα οποία πληρώνονταν χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε εργασία στα υπό εξέταση ερευνητικά προγράμματα.

Εργοδότηση συγγενών

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος IKTIMED, η Ροζίτα Παυλίδου απαίτησε από τον επιστημονικό υπεύθυνο ερευνητικού προγράμματος την εργοδότηση του γιου της Παύλου – Ορέστη Καρέρα Παυλίδη και της αδελφής της Εκάβης Παυλίδου. Χαρακτηριστικά ανέφερε στον επίκουρο καθηγητή: «Πιάσ’ τον γιο μου και την αδελφή μου για να βγει πληρωμή».

Τα δύο αυτά πρόσωπα, σύμφωνα με τον αστυνομικό ανακριτή, εργοδοτήθηκαν τελικά χωρίς να υπάρχει ανάγκη εργοδότησής τους και ποτέ δε συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο του προγράμματος, ενώ ποτέ δεν του παρέδωσαν οποιαδήποτε εργασία. Έλαβαν δε το χρηματικό ποσό των €2.000 ο γιος της και το ποσό των €1.570 η αδελφή της.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα PARAMARE η πρώην λειτουργός ζήτησε από τον επιστημονικό υπεύθυνο καθηγητή την εργοδότηση αυτή τη φορά του γιού της Χουάν Ιάκωβος Καρέρα Παυλίδη, ο οποίος όταν παρέδωσε την εργασία που του ανατέθηκε στον υπεύθυνο καθηγητή, αυτός διαπίστωσε ότι η εργασία του δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, και έτσι αναγκάστηκε να εργοδοτήσει άλλα πρόσωπα και να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση από το ΤΕΠΑΚ για την ολοκλήρωση του έργου. Στον γιο της Παυλίδου καταβλήθηκε ποσό €8.350.

Αποζημιώσεις για ταξίδια

Στα πλαίσια υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος ΕΡΜΗΣ, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ανακριτής της υπόθεσης, η ύποπτη ζήτησε να εργοδοτηθεί και πάλι ο γιος της και ο αδελφός της συζύγου του, Δημήτρης Νικολάου, ο οποίος έλαβε €1.878.

Ο υπεύθυνος καθηγητής διαπίστωσε ότι η εργασία που ανατέθηκε στον υιό Παυλίδη δεν είχε διεκπεραιωθεί, με αποτέλεσμα να αναθέσει τις εργασίες αυτές σε άλλα πρόσωπα τα οποία με δικά του έξοδα διεκπεραίωσαν τις εργασίες. Παράλληλα, ο υπεύθυνος καθηγητής αναγκάστηκε να ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους €40.000 για τα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, ώστε το Πανεπιστήμιο να μη μείνει εκτεθειμένο.

Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος η ύποπτη έλαβε αποζημιώσεις για 37 συνολικά ταξίδια ύψους €20.568,87, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους λειτουργούς της υπηρεσίας της που ταξίδεψαν μόνο σε μία περίπτωση.

«Γνωρίζω το σπίτι που μένει το παιδί σου»

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στο Δικαστήριο και ενώ μάρτυρας απουσίαζε στην Αγγλία το 2015 και είχαν διαρρεύσει στα ΜΜΕ δημοσιεύματα εναντίον της πρώην λειτουργού του ΤΕΠΑΚ, ενημερώθηκε από άλλο εργοδοτούμενο του Πανεπιστημίου ότι αυτή τον θεωρούσε υπεύθυνο για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, εκστόμισε απειλές εναντίον του αναφέροντας ότι γνώριζε που διαμένει η σύζυγος και το παιδί του.
Επίσης, η Αστυνομία κατέχει γραπτή μαρτυρία η οποία επιβεβαιώνει τον μάρτυρα για το θέμα των απειλών. Χαρακτηριστικά, η πρώην λειτουργός επικαλέστηκε ότι γνωρίζει άτομα του υποκόσμου, αναφέροντας στον μάρτυρα ότι «ένα τηλέφωνο χρειάζεται για να μπει μια πομπούα».

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατέθεσε ότι σε συνομιλία που είχε σε ανύποπτο χρόνο με την πρώην λειτουργό, αυτή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν ακολουθούσε τις οδηγίες της δεν θα οδηγούσε πλέον το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που διέθετε, αλλά θα αγόραζε πολυτελές αυτοκίνητο όπως το δικό της, το οποίο αγόρασε με χρήματα τα οποία εξασφάλισε από παρόμοια προγράμματα.

Οι ανακριτές της υπόθεσης αναζητούν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στον οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα εντοπιστούν τεκμήρια, σημαντικά για την υπόθεση. Αναμένεται επίσης η λήψη και εξέταση δειγμάτων γραφής και υπογραφής από τους υπόπτους σε σχέση με έγγραφα τα οποία είναι πλαστά, ενώ θα ζητηθεί η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης των τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων.

Συγγενείς και φίλοι οι 11 συλληφθέντες

Οι 11 συλληφθέντες είναι:  Ροζίτα Παυλίδου 57χρονών, πρώην λειτουργό της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου, Χουάν Ιάκωβος Καρέρα Παυλίδης 38 χρονών ιδιοκτήτης εταιρείας (γιος της Ροζίτας Παυλίδου), Κώστας Κώστα 41 χρονών καθηγητής Χημείας του ΤΕΠΑΚ, Παύλος – Ορέστης Καρέρα Παυλίδης 32 χρονών (γιος της Ροζίτας Παυλίδου), Εκάβη Παυλίδου 50 χρονών (αδελφή της Ροζίτας Παυλίδου), Ανδριάνα Θεμιστοκλέους 29 χρονών (σύζυγος του Παύλου Καρέρα Παυλίδη), Μαρία Νικολάου 39 χρονών (σύζυγος Ιάκωβου Καρέρα Παυλίδη), Μιχαέλλα Νικολάου 26 χρονών (αδελφή Μαρίας Νικολάου), Κυριάκος Προκόπη 41 χρονών (κουμπάρος Κώστα Κώστα), Μαρία Κλεάνθους 49 χρονών (σύζυγος Κυριάκου Προκόπη) και Δημήτρης Νικολάου 38 χρονών (αδελφός Μαρίας Νικολάου).