Βενεζουέλα:Νίκη της Μπολιβαρινής επανάστασης το αποτέλεσμα των εκλογών

 

Πετύχαμε μια μεγάλη νίκη , τη μεγαλύτερη της επανάστασης δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απαντώντας στους επικριτές του που διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των εκλογών για τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης.
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για απάτη εν μέσω των βίαιων διαδηλώσεων με δέκα νεκρούς και πολλούς τραυματίες.9683131882D6FF6BB63D17B43B603A4B

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε εκλογικά τμήματα και ξεχύθηκαν στους δρόμους με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις από το στρατόπεδο του Μαδούρο, στις κάλπες προσήλθαν περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι , δηλαδή το 41,5% του εκλογικού σώματος.

“Είναι η μεγαλύτερη ψηφοφορία που η επανάσταση σημείωσε ποτέ στην 18χρονη ιστορία της”, ανέφερε ο Μαδούρο μιλώντας στους οπαδούς του.
Η νέα Συντακτική Συνέλευση των 545 μελών, η οποία θα έχει την εξουσία να διαλύσει το Συνέδριο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και να ξαναγράψει το σύνταγμα.

Ο  πρόεδρος της Βενεζουέλας μιλώντας ενώπιον του λαου τόνισε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πως «τελείωσε το σαμποτάζ της Βουλής, και πρέπει να μπει τάξη. Θα υπάρξει άρση ασυλίας για εκείνους τους βουλευτές για τους οποίους πρέπει να γίνει άρση» .

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα η Εκλογική Επιτροπή σε πανηγυρικό τόνο, πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν να ψηφίσουν με τη συμμετοχή ωστόσο, να μην ξεπερνά το 41,5%.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επέκρινε τη  Γενική Εισαγγελέα της χώρας, για το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτα, όπως είπε, για να σταματήσει η βία.

«Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε με την Γενική Εισαγγελία; Να την αλλάξουμε άμεσα και να πάρουμε τον έλεγχο, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη» είπε, ενώ οι οπαδοί του φώναζαν συνθήματα κατά της γενικής εισαγγελέως.

Η Ορτέγα Ντίας, αν και υπήρξε στέλεχος των κυβερνήσεων Μαδούρο, υπήρξε η πρώτη που κατήγγειλε προσπάθεια συνταγματικής εκτροπής με αφορμή τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, αλλά και την καταστολή στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Μαδούρο  άσκησε έντονη κριτική και στα  ιδιωτικά ΜΜΕ, για τον τρόπο  που κάλυψαν τη διαδικασία.

Προανήγγειλε μάλιστα έρευνα εις βάρος ενός τηλεοπτικού σταθμού.

Η Αντιπολίτευση από την πλευρά της δίνει πολύ χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά της Συντακτικής Συνέλευσης.

Χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και το Μεξικό δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα της εκλογής. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία, αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Καράκας.

Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν το αποτέλεσμα και απεργάζονται νέα μέτρα προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση Μαδούρο. Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι :“Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν` αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους,” ανέφερε

“Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας,” πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, ” ν` αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές.”

Δυσανασχετεί η ΕΕ, «ουδέν σχόλιο» για το εάν ετοιμάζονται κυρώσεις

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη «βαθιά της λύπη» και την «έντονη καταδίκη» της για τη βία την ημέρα της κάλπης.

Οι Βρυξέλλες επέκριναν ιδιαίτερα τη «υπερβολική χρήση βίας» εναντίον των διαδηλωτών.

«Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αναγνωριστεί» ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος, επιπλέον, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν προετοιμάζονται κυρώσεις σε βάρος του Καράκας.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε και οι Ε.Ε. πάντως δεν έχουν καταδικάσει ην βία και τις οργανωμένες διαδηλώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίες χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.