Συμβιβαστικές προτάσεις από Αναστασιάδη για ξεπέρασμα του αδιεξόδου

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε πως ανέλαβε την πρωτοβουλία για υποβολή προτάσεων προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία.imagew

Παράλληλα, κάλεσε τον κυπριακό λαό να κωφεύσει σε όσα “είτε κάποιοι εσκεμμένα, κακοβούλως, διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς”,  και σε όσους “καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα πρέπει “με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται, προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίδα φωτός, ακτίδα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον”.

Προσερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο στο Κραν Μοντάνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως “ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες, και εις ένδειξη για ακόμη μια φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο, και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα”.

Αυτό που αναμένω, πρόσθεσε, “είναι ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση, προκειμένου να προχωρήσουμε, ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί”.

“Θα ήθελα απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό να πω ένα: Να κωφεύσουν εις όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα, κακοβούλως, διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας”.

“Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται, προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίδα φωτός, ακτίδα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον”, κατέληξε.

Οι προτάσεις υπό την αίρεση τους Τούρκους

Οι προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος τελούν υπό την αίρεση ότι οι Τούρκοι θα αποδεχθούν κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, κατάργηση Εγγυήσεων, αποχώρηση των στρατευμάτων σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και περιλαμβάνουν:

1) σύσταση πολυεθνικής δύναμης, η οποία ως προς τη σύνθεση το 1/3 να προέρχεται από ξένες δυνάμεις (όχι τις εγγυήτριες) και 1/3 από εγγυήτριες. Στην αστυνομική δύναμη θα περιλαμβάνονται και Τούρκοι αστυνομικοί ενώ θα έχει εμπλοκή η ΕΕ. Είπε πως στην Επιτροπή Παρακολούθησης εξαιρούμε την Τουρκία.

2) Συζήτηση της εκ περιτροπής προεδρίας.

3) Τρίτο, στο περιουσιακό, να γίνει σεβαστή «συναισθηματική σύνδεση», ο κανόνας του 1/3 και η σημαντική βελτίωση (στις περιουσίες).

4) Για τις 4 ελευθερίες δεν υπάρχει, όπως είπε, πρόβλημα με φοιτητές και εργάτες. Για μόνιμους κατοίκους να συμφωνηθεί αναλογία  4:1.

5) Να τεθεί περιορισμός στην αγορά περιουσίας από Ε/κ στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

6) Για την αποτελεσματική συμμετοχή θα εξεταστεί πρώτα  ποιοι μηχανισμοί θα δημιουργηθούν για να δούμε πού θα χρειάζεται «θετική ψήφος». Δηλαδή τα βέτο της τουρκικής πλευράς.

Με την απόφαση του Προέδρου συμφωνούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ενώ αντέδρασαν έντονα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι.